Shopping i utlandet

Spar penger på utenlandsshoppingen

TILBAKEBETALT: Mange er ikke klar over at du kan få tilbakebetalt momsen på varer som er handlet i utlandet. Hva er vel ikke bedre enn å få penger tilbake etter et røverkupp? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
TILBAKEBETALT: Mange er ikke klar over at du kan få tilbakebetalt momsen på varer som er handlet i utlandet. Hva er vel ikke bedre enn å få penger tilbake etter et røverkupp? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Du bør benytte deg av denne goden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden Norge ikke er med i EU kan nordmenn kreve tilbake momsen på varer som er handlet utenlands.

Men det er visse vilkår du må sette deg inn i.

Tollvesenet har ikke ansvaret for dette. Det er private taxfree-firmaer som tar seg av momsrefusjon til turister.

Legger du eksempelvis shoppingturen til London, bør du legge turen til en butikk som samarbeider med et taxfree-selskap. Dette skal være tydelig merket på butikken med plakater og skilt. I noen land må du handle for et minstebeløp for å kreve momsrefusjon, mens andre land ikke krever det i det hele tatt.

EKSPERT: Salgskonsulent i Global Blue, Tine Christine Wiik. Global Blue er den dominerende aktøren som hjelper turister med momsrefusjon. Foto: Privat EKSPERT: Salgskonsulent i Global Blue, Tine Christine Wiik. Global Blue er den dominerende aktøren som hjelper turister med momsrefusjon. Foto: Privat

- Finn ut minstebeløpet

Global Blue er et av de største selskapene som har spesialisert seg på å hjelpe turister med å få tilbakebetalt moms. De har kontorer i mer enn 40 land, og samarbeider med cirka 270 000 butikker verden over. Tine Christine Wiik er salgskonsulent hos deres kontor i Norge, og råder alle utenlandshandlere til å sette seg grundig inn i vilkårene som gjelder for momsrefusjon.

– Gjør deg kjent med de reglene som gjelder i landet du ønsker å handle momsfritt. Finn for eksempel ut hva minstebeløpet du må handle for er, og hvor du får tilbakebetalt momsen ved utreise av landet. Du finner mer detaljert informasjon om hvert enkelt land på våre hjemmesider, sier hun til Kvinneguiden.

Benytt deg av tjenesten

Hun understreker at taxfreetjenesten er veldig enkel, og anbefaler alle å benytte seg av den.

– Man har som regel alltid litt ekstra ventetid på flyplasser, så da er det jo like greit å bruke denne tiden på å få tilbakebetalt penger, sier hun.

Refusjonskontorene er som regel å finne på flyplassen, og i Norge er Global Blues skranker sentralisert på Gardemoen. Det finnes imidlertid rundt 50 utbetalingskontorer i Norge på flyplasser, ferger og grenseoverganger.

– Det enkleste å fylle ut taxfree-skjemaet og sende de inn til Global Blue-adressen som står på dette skjemaet. Da får du refusjonen tilbakebetalt på ditt kredittkort.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Husk å få skjemaet

Kun butikk-kvitteringen er ikke nok for å få momsen tilbakebetalt.

– Man må alltid få et taxfree-skjema i butikken, så det er viktig å spørre om dette i salgsøyeblikket. Butikkpersonalet må fylle ut skjemaet for deg. Uten dette skjemaet kommer du ingen vei, presiserer Wiik.

Taxfree-skjemaene må tollstemples ved utreise av landet du har handlet i. Norske tollere stempler ikke, dette stempelet får du idet du reiser ut av landet du har shoppet i.

Husk også å ha varen pakket slik at disse kjapt og enkelt kan vises fem til tolleren. Slik sparer du både deg selv og andre for kø. Hvis du skal sjekke inn det du har kjøpt i utlandet må du besøke tolleren før du sender fra deg bagasjen og går gjennom sikkerhetskontrollen.

Taxfree-skjemaene er imidlertid det som er mest tidkrevende.

– Alle taxfree-skjemaer må også fylles ut av deg som kunde, og skal inneholde kontaktinformasjon som fullt navn, adresse og passnummer før du kan motta din momsrefusjon. Fyll ut skjemaet på forhånd slik at du slipper å gå ut av køen for å gjøre dette, råder hun.

Du kan eventuelt registrere deg på Global Blues hjemmesider slik at taxfree-skjemaene automatisk fylles ut i butikken.

Ingen feller å gå i

Premier Taxfree er et annet selskap som jobber med å refundere momsen til turister som handler utenlands.

PR-ansvarlig Clarie McLaughlin bekrefter at det ikke finnes noen feller å gå i dersom du ønsker å benytte deg av denne tjenesten.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for utenlandshandlere, og det går ikke an å gjøre noe galt. Alle nordmenn kan kreve å få momsen tilbakebetalt på produkter kjøpt i utlandet, sier hun til Kvinneguiden.

McLaughlin minner om at de fleste Taxfree-selskapene ofte tar betalt for å hjelpe deg å få refundert momsen, noe som kanskje høres litt selvmotsigende ut.

– Dette er som regel en liten sum av momsen du får tilbake, og er nødvendig for at denne ordningen skal fungere. Husk at dette er en fantastisk ordning. Som oftest blir kundene våre positivt overrasket over at det i det hele tatt var penger å hente her, sier hun.

Det kan virke fristende å la kredittkortene gå varme neste gang du er i utlandet, for deretter å få tilbakebetalt en hel masse penger når du reiser hjem, men du kan få en ubehagelig overraskelse: Husk at du også skal gjennom tollen i Norge, hvor du bare får ha med deg verdier for 6000 kroner kjøpt i utlandet.

Ingen tilbakebetaling på tjenester

Men husk på: Det er kun på varer og artikler du kan kreve tilbakebetaling. På tjenester som restaurantbesøk og frisørvisitt må du finne deg i å betale landets merverdiavgift.

– Jeg anbefaler å dobbeltsjekke på forhånd om varen du kjøper går under taxfree-ordningen. Vi har fått mange skuffede kunder som krever å få penger igjen etter å ha kjøpt mat, barneklær og bøker utenlands.

Pengene tilbakebetales kontant i egen skranke på flyplassen, båtkaien eller ved en grenseovergang. Hvis du vil få pengene overført til konto, må kortnummeret ditt påføres taxfreesjekken du fikk i butikken. Da er du selv ansvarlig for å sende inn sjekken til adressen som står skrevet på skjemaet.

Saken fortsetter under bildetGLEDE: Om ikke et røverkupp på drømmevesken gir deg nok glede, kan du også få penger tilbakebetalt etter shoppingen. Foto: Thinkstock GLEDE: Om ikke et røverkupp på drømmevesken gir deg nok glede, kan du også få penger tilbakebetalt etter shoppingen. Foto: Thinkstock

Her er ekspertenes liste over hva du bør vite og gjøre før du krever momsen tilbakebetalt:

 • Sjekk om butikken du handler i er medlem av taxfree-ordningen. Dette skal komme tydelig frem med skilt og plakater.
 • Husk å be om taxfree-skjema idet du handler. Dette fylles ut av butikkpersonalet.
 • Ta vare på butikk-kvitteringen.
 • Sørg for at du får taxfree-skjemaet stemplet av tollvesenet idet du forlater landet du har handlet i. Dette er for sent når du har kommet til Norge!
 • Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for hvert enkelt land.
 • Lag en liste over varer du er interessert i, og sjekk ut på forhånd om disse finnes på lager, og om du kan kreve momsrefusjon på butikken som selger dette.
 • Hvis du ikke har medlemskap hos noen taxfree-selskaper og kan sende skjemaet direkte inn, husk å beregne god tid på flyplassen for valideringen.
 • De fleste landene krever at du tar med deg varene ut av landet innen en viss tidsperiode etter at du har handlet. Det kan være alt ifra én til tre måneder.
 • Husk å ha med pass når du handler, dette må som regel vises når taxfree-skjemaet fylles ut.
 • Ha varene i originalemballasjen helt til du har fått tollstempel.
 • For å slippe fortolling inn til Norge må ikke handelsbeløpet overstige 6000 kroner.

McLaughlin understreker et viktig poeng med utenlandsshoppingen:

– Det aller viktigste er å nyte shoppingturen. I tillegg til at du kan handle eksklusive merkevarer billigere utenlands, kan du også få penger tilbake etter å ha handlet. Hvor fantastisk er ikke det?

Les også:

Nei, reiseforsikringen dekker ikke dette

- Det er altfor lett for kundene å svindle

Ta lånet selv om du ikke trenger det

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:40 Tre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11 OL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08 En person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15 Politier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47 Therese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09 Mens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50 Oslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35 Boris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08 70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28 En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22 Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19 Ny forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47 Slik kan viruset spre seg08:35 Nær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler
Siste nytt
15:40Helse og livsstilTre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11SportOL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08NorgeEn person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15NorgePolitier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47NorgeTherese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09VerdenMens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50NorgeOslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35VerdenBoris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08Verden70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28NorgeEn av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22VerdenTi år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19VerdenNy forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47Helse og livsstilSlik kan viruset spre seg08:35NorgeNær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus