Kjøpte Gaupholmen til rekordpris

Rikmannshyttene ligger tett langs ved Lillesand. Flere av landets rikeste har kjøpt tomter og hytter i millionklassen i dette området. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Rikmannshyttene ligger tett langs ved Lillesand. Flere av landets rikeste har kjøpt tomter og hytter i millionklassen i dette området. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Kjøpesenterinvestor Arne Vannebo (48) fra Nesøya har kjøpt landets dyreste fritidseiendom til over 50 millioner kroner. – Vi gleder oss veldig til å ta over. Det er en perle, sier investoren om Gaupholmen i Lillesand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profil

Navn: Arne Vannebo

Alder: 48

Stilling: Daglig leder i Salto Eiendom/eier av Ava Eiendom

Aktuell: Kjøper landets dyreste landsted ved sjøen

Arne Vannebo fra Vettre i Asker kjøpte ifølge Budstikka sin første næringseiendom i 1991 i Asker og etablerte i 2006 kjøpesenterselskapet Salto Eiendom. Idag eier Salto 18 kjøpesentre og handelseiendommer over hele landet fra Grimstad i sør til Harstad i nord, blant annet Bryn Senter i Oslo.

Ifjor omsatte selskapet for 275 millioner kroner med 31,3 millioner kroner før skatt.

– Det ser ut som vi får et veldig bra år i år også, sier Vannebo som har en eierandel på 6,6 prosent i kjøpesenterselskapet han fortsatt ser store muligheter for.

Han og ektefellen eier også en rekke næringseiendommer gjennom Ava Eiendomspartner AS. I januar punget selskapet ut over en halv milliard kroner for eiendom i tilknytning til jernbanestasjonen i Asker der Vannebo vil utvikle sentrum med flere butikker og serveringssteder.

Vannebo, som er bosatt på Nesøya med kone og tre barn, sto i 2012 oppført med 6,3 millioner kroner i skattelignet inntekt og 22,4 millioner kroner i formue.

Torsdag overtar Arne Vannebo og familien nøklene til den gedigne eiendommen på Gaupholmen i Lillesand.

– Vi føler det er som å ta over en kulturskatt. Det er en perle, sier Vannebo som har slått seg opp på små- og mellomstore kjøpesentre rundt om i landet.

Familien er slett ikke uvant med å feriere i området. Den eier i dag et landsted i Brekkestø bare noen få hundre meter unna, med utsikt mot Gaupholmen. Han hadde ingen planer om å kjøpe den 74 mål store eiendommen med flere bygninger, inkludert vernet hovedhus fra 1730 og utendørs svømmebasseng, da skipsreder Erik Klaveness ifjor la ut eiendommen i det åpne markedet. Prisantydningen var på rundt 60 millioner kroner.

– Vi har verdens fineste sted, men har alltid sagt at skulle Gaupholmen komme for salg, må det være det eneste stedet det går an å bytte til. Ting har modnet litt gjennom vinteren, sier Vannebo.

Det ble holdt familieråd, og både han, kone og tre barn kom frem til at de ønsket å fortsette å tilbringe somrene på Sørlandet.

Rekorddyrt

– Vi gleder oss veldig til å ta over og fortsette å ha somrene på Sørlandet i mange år fremover, sier han. Det er foreløpig uavklart om familien beholder eller selger det gamle landstedet.

Vannebo ønsker ikke å kommentere prisen på eiendommen, men eiendomsmegler Nils Nordvik i Nordvik & Partners som sto for transaksjonen, tinglyste nylig en sikringsobligasjon på 52 millioner kroner på eiendommen.

Heller ikke Nordvik vil kommentere den nøyaktige prisen, men innrømmer at det trolig dreier seg om landets dyreste fritidseiendom.

– Jeg har ikke hørt om noe som har vært solgt dyrere enn dette her, så prisrekorden er grundig slått, mener Nordvik.

Han viser blant annet til malemester Martin Thorendals kjøp av hytte i Sandefjord til 38 millioner kroner som noe av det dyreste han har hørt om fra tidligere.

– Men jeg har en liggende i skuffen nå i Kragerø til over 40 millioner kroner som ikke er annonsert ennå, sier Nordvik.

Sørlandskos

Petter Stordalen er en av flere kjente personer som har hytte i Blindleia. Foto: Jon Eeg / SCANPIXPetter Stordalen er en av flere kjente personer som har hytte i Blindleia. Foto: Jon Eeg / SCANPIX

Vannebo ser uansett ikke på kjøpet av Gaupholmen som et investeringsobjekt han skal tjene penger på.

– Dette handler ikke om kroner og øre, dette er en investering i sommerkos på Sørlandet der hele storfamilien kan være i mange år fremover, sier Vannebo som ikke har planer om å pusse opp.

– Nei, eiendommen er veldig godt holdt av familien Klaveness, sier han og viser til at det vil kreve litt å vedlikeholde alle bygningene på eiendommen.

Han er ikke redd for å ha kjøpt for dyrt, selv om Klaveness måtte fire på den opprinnelige prisantydningen.

– Min bestefar kjøpte i 1950 en eiendom her nede til 15.000 kroner. Da var det også mye oppstyr rundt det. Idag trekker bare folk på smilebåndet når de hører den historien, sier Vannebo.

Han har generelt ikke tro på noe stort prisfall på sjøeiendom, og viser til at hytter ved sjøen er et knapphetsgode ettersom det ikke lenger er tillatt å bygge i strandsonen, samtidig som nordmenn får stadig bedre råd.

– Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier Vannebo.

Trolig den dyreste

OSLO: Med en pris på rundt 50 millioner kroner er trolig Gaupholmen ved Lillesand den dyreste fritidseiendommen ved sjøen i Norge noensinne.

I Blindleia utenfor Lillesand blir Arne Vannebo, som har kjøpt Gaupholmen, hyttenabo med en rekke andre kjente personer: Hotelleier Petter Stordalen samt investorene Ola Mæle og Torstein Tvenge. Riggründer Bjarne Skeie betalte i vår 9,5 millioner, 60 prosent over takst, for en eiendom i Blindleia.

For øyeblikket ligger det totalt seks fritidseiendommer ved sjøen på finn.no med en prisantydning på over 20 millioner kroner. En av dem er Atle Brynestad fritidseiendom på Bergsøya som har en prisantydning på 25 millioner kroner.

Et salg til den prisen vil ikke være blant de aller dyreste fritidseiendommene. Under er et utvalg av andre dyre fritidseiendommer rundt omkring i Norge de siste årene.

Investor Åge Thoresen kjøpte ifjor eiendommen Breivassbu på Hardangervidda for 32,5 millioner kroner.

Malemester Martin Thorendal kjøpte en eiendom på Tangenodden i Sandefjord for 38 millioner kroner i 2012.

Joakim Varner, medeier i Varner-gruppen, kjøpte en eiendom på Tjøme for 35 millioner kroner i 2011.

Investor Ola Mæle kjøpte i 2007 en eiendom på Åkerøya utenfor Lillesand til 23,3 millioner kroner.

Skipsreder Thomas Wilhelmsen kjøpte tidligere i år en eiendom for 29,3 millioner kroner på Nøtterøy.

Isoporgründer Karl Johan Sunde kjøpte en eiendom på Åkerøya utenfor Lillesand for 34 millioner kroner i 2004.

Tidligere Altinex-styreleder Brian Jepsen kjøpte i 2007 en eiendom i Sandefjord for 32 millioner kroner.

Personvernpolicy