Plattformene kan være terrormål:

- Oljeindustrien har ligget i bresjen når det gjelder sikkerhet

Oljebransjen utpekes som terrormål. Her er utsikt fra Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Harlad Pettersen - Statoil ASA.
Oljebransjen utpekes som terrormål. Her er utsikt fra Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Foto: Harlad Pettersen - Statoil ASA.

Oljeplattformer utpekes som et av de fremste terrormålene i Norge. Men ingen sektor har så høy sikkerhet som oljebransjen offshore, mener tidligere sikkerhetssjef i Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere har gått ut og advart mot den lave sikkerheten for oljeplattformer. Både Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og E-tjenesten mener at norsk petroleumsvirksomhet er et høyt prioritert mål for spionasje og terror.

Tidligere sikkerhetssjef i Statoil, Bernard Duncan Lyng, mener derimot at sikkerheten ved norske oljeplattformer holder et langt høyere sikkerhetsnivå enn på fastlands-Norge for øvrig.

- Det er ikke på grunn av nordmenn at sikkerheten er høy, men amerikanere og franskmenn som tok med seg sin sikkerhetsmentalitet til Nordsjøen på 1970-tallet. Norge har forholdt seg til internasjonale standarder for sikkerhet.

- Er norske oljeplattformer sikre?

- Svaret på det er ubetinget ja. Oljeindustrien har ligget i bresjen når det gjelder sikkerhet.

Les alt om terrortrusselen

Mer bekymret for fastlandet

Lyng satt som sikkerhetssjef frem til 2000 og er tidligere administrerende direktør i Industrivernet/Næringslivets sikkerhetsråd. Før det var han etterretningsoffiser i Forsvaret.

Da Lyng startet i Statoil i 1984, var oljeindustrien i gang med regelmessig offshoresamtrening med Forsvarets Spesialkommando (øvelse Gemeni), og industrien innførte bagasjekontroll og kontroll av logistikk som gikk ut til offshoreinstallasjonene.

Lyng mener nordmenn bør være mer bekymret for sikkerhetssituasjonen på fastlandet.

- Når det gjelder sikring av våre landbaserte viktige olje- og gassanlegg, så gjenstår det mye forbedringsarbeid. Her planlegger imidlertid Petroliumstilsynet å innføre viktige sikringskrav til industrien.

- Veldig lite har skjedd siden 22. juli. Fortsatt har ikke Norge en felles nasjonal antiterror-ledelse. Politiet har fremdeles inndelt i 27 politidistrikt som kan vurdere sikkerhetssituasjonen slik de selv vil.

Les også: - Dette er en veldig alvorlig trussel

Følger anbefalinger

Statoil har løpende dialog med norske myndigheter om terrortrusselen, ifølge informasjonssjef Jannik Linbæk jr. Foto: Ole Jørgen Bratland- Statoil. Statoil har løpende dialog med norske myndigheter om terrortrusselen, ifølge informasjonssjef Jannik Linbæk jr. Foto: Ole Jørgen Bratland- Statoil.

Statoil ønsket ikke å gå inn på hverken hvilke tiltak de vil iverksette eller hvordan de oppfatter truslene som har blitt belyst torsdag.

- Det er ikke så mye vi kan si. Vi har god løpende dialog om sikkerhet med myndighet, og vi vil følge deres anbefalinger. Når det gjelder hvilke tiltak vi vil verkstette, vil vi ikke kommentere med hensyn til at tiltakene skal virke så godt som mulig, sier informasjonssjef Jannik Lindbæk Jr. i Statoil.

- Har Statoil har fått tegn på at dere kan være spesielt utsatt?

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette. Myndighetene vært ute og sagt det de vet, vi ønsker ikke si noe mer.

I 2013 slo både terrorforskere og tillitsvalgte alarm om beredskapen ved norske olje- og gassanlegg. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) kom med skarp kritikk av Olje- og energidepartementet høsten 2013, som i et brev hevdet at ingen olje- og gassinstallasjoner trenger ekstra terrorbeskyttelse.

Les alt om terrortrusselen

Les også: -Tyder på at terrorhandling mot Norge er planlagt innen kort tid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus