Gode råd til hybeljakten

Mange studenter er på jakt etter bosted i juli og august. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Mange studenter er på jakt etter bosted i juli og august. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen om bosted i storbyene er hard i juli og august. Her er Forbrukerrådets tips for å unngå hybelfellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før helgen kom opptakstallene fra Samordna opptak, og mange studenter fikk sin endelige bekreftelse på hvor de skal bo det neste året.

Det betyr stor pågang på leie- og boligmarkedet flere steder i landet.

– Det blir verre og verre for studentene

I Bergen melder Leieboerforeningen om et høyt press på leiemarkedet.

– Det er veldig stor rift om de små leilighetene. Når mange nå endelig har fått plass, er det rett ut på leiemarkedet, sier Stig Høisæther, daglig leder i Leieboerforeningen i Bergen, til BA.

Høisæther mener de som begynner jakten først nå, allerede er sent ute.

– Nå er det ikke lett. SiB må nok belage seg på å få folk inn på sovesaler i år som tidligere år. Det blir bare verre og verre for studentene. Presset driver opp leie­prisene, og boutgiftene til studentene blir bare høyere og høyere, sier han.

Les også: Slik får du det beste boliglånet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råder studenter til å ikke la seg lure

Et presset marked og kort tid til studiestart gjør at mange studenter tar til takke med det de får, og er mindre kritiske til bosted og utleier. Forbrukerrådet mener imidlertid det er viktig at studentene er bevisste på at formalitetene er i orden ved inngåelse av et leieforhold.

Ikke betal før du har sett boligen og signert kontrakten. Det finnes dessverre uærlige sjeler som vil forsøke å utnytte ditt ønske om å få et sted å bo. Noen uheldige hybeljegere har opplevd å betale for en leilighet som ikke eksisterer andre steder enn i en annonse. Det hender også at den som utgir seg for å være utleier slett ikke disponerer boligen, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knivstakk nabo flere ganger i oppussingskrangel

– Få det på papiret

Forbrukerrådet forteller at det ikke sjelden oppstår uenighet om skader på bolig i etterkant av et leieforhold. De råder derfor studenter til å bruke overtakelses- og tilbakeleveringsskjema for å sikre seg mot krav fra utleier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I skjemaet bør det komme frem hvilke skader som allerede finnes i leiligheten når den overtas, slik at du ikke får skylden for herjingene til tidligere leietagere.

– Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står. Står bare ditt navn på kontrakten, er du for eksempel ansvarlig hvis noen ikke betaler leien. Det bør du unngå, advarer Skogly.

Les også: Svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

Sjekk hvilke utgifter som inngår i leien

Husleien skal dekke alle utgifter. Strøm er som regel unntatt. Har du vannmåler, kan utleier også kreve at du skal betale for vann og avløp, men det skal være avtalt i kontrakten.

– Du kan heller ikke forvente at internett og kabel-TV er inkludert. Det er et pluss om du også får med det i leien, sier Skogly.

Ved siden av husleien har leietaker også en del plikter knyttet til vedlikehold av bolig. I tillegg til vanlig rengjøring har du ansvar for dørlås, dørhåndtak, kraner, vannklosett og varmtvannsbereder. Du må også bytte batteri i røykvarslerne og skifte sikringer om de går.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Loven åpner for å avtale mer, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene. Deler du bolig med utleier, er det for eksempel greit å vite hvem som har ansvaret for å måke, råder Skogly.

Oppsigelsestid

Mye kan skje i løpet av et år, og da er det greit å vite når du kan si opp. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist. Det er også mulig å avtale at du bor i leiligheten fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det.

Det kan for eksempel være at utleier skal leie ut mens han eller hun er på utenlandsreise. Hvis ikke en slik grunn foreligger, skal leiekontrakten være på minimum tre år. Det er unntak for hybler og sokkelleiligheter når utleier bor i huset, da sier regelen ett år.

– Loven er streng på dette punktet. Hvis du inngår dårligere vilkår enn loven, gjelder de ikke og kontrakten går over til å bli en løpende avtale, sier Skogly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krev depositumkonto

– Sett aldri depositum inn på utleiers personlige konto. Da har du har ingen kontroll, og det kan bli vanskelig å få igjen pengene, advarer Skogly.

Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositumkonto, og den skal stå leietakers navn. Utleier skal betale kostnaden for kontoen.

Her får du hjelp

Dersom det oppstår en uenig med utleier og leietaker som man ikke greier å løse seg imellom, finnes det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe. På de lærestedene som ikke har et slikt utvalg, kan man kontakte Konfliktrådet eller Forliksrådet.

Som student kan man også få juridisk veiledning av studenter i Tromsø , Trondheim , Oslo og Bergen.