- Synd, men jeg tenker at det går utover dem selv

BALANSERT ARBEIDSLIV. NHO-sjef Kristin Skogen Lund har lite til overs for meglerhus som gir ansatte bonus for å droppe pappapermisjon. Foto: NTB scanpix
BALANSERT ARBEIDSLIV. NHO-sjef Kristin Skogen Lund har lite til overs for meglerhus som gir ansatte bonus for å droppe pappapermisjon. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er én av de bransjene som henger mest igjen i tradisjonelle mønstre, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I finansbransjen gir pappapermisjon karrierestopp og utfrysning, skriver Dagens Næringsliv. I dokumentaren forteller meglere om fedrekvoter som byttes i bonus i frykt for å miste kunder, ofte under hardt press fra arbeidsgiver.

Å lese om slike holdninger i 2014 er ganske nedslående, mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- Jeg synes det er synd, men jeg tenker at det går utover dem selv. Da tenker jeg på både bransjen og enkeltindividene, sier hun til DN og utdyper:

- Meglerne sitter sikkert med løpende kundeforhold. Jeg kan forstå at det kan oppleves som frustrerende med den type permisjoner, men man må se dette i en større helhet. Disse fedrene går glipp av den deltakelsen de ellers ville fått tatt del i, og bransjen får mindre mangfold.

Tradisjonelle mønstre

Ifølge NHO-sjefen er det et ubestridt faktum at meglerhusene domineres av menn. Hun tror det også er dette som ligger bak historiene i lørdagens DN-dokumentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er én av de bransjene som henger mest igjen i tradisjonelle mønstre, sier hun.

- Er bransjen så mannsdominert nettopp på grunn av slike holdninger?

- Hva som er høna og egget er ikke så lett å si. Jeg vil tro det henger sammen på en måte, svarer NHO-sjefen.

- Hvordan kan disse holdningene endres?

- Det handler forhåpentligvis om at man selv ser at det er en fordel ved å få en større likestilling. At noen måneders permisjon er en ganske liten pris å betale i forhold til hva du får igjen av et mer balansert arbeidsliv. Jeg tror tiden og samfunnsforholdene vil arbeide i den retningen, svarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil retning

Skogen Lund mener det riktignok var et steg i feil retning at fedrekvoten ble redusert fra 14 til 10 uker for barn som er født 1. juli 2014 eller senere.

- Det er en kjent sak at jeg er en sterk tilhenger av likestilling og et likestilt arbeidsliv. Da er akkurat dette med fedrekvoten noe av det viktigste virkemiddelet for det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-sjefen er også motstander av forslaget til familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) om at foreldre skal kunne overføre permisjon fra den ene til den andre uten dokumentasjon, kontroll eller sanksjoner.

- Det er et veldig dårlig forslag og et skritt i gal retning, sier Skogen Lund.

- Lar seg gjøre

NHO-sjefen er selv mor til to par tvillinger.

- Det lar seg gjøre, selv om det er slitsomt. Poenget er at hvis man er to om det, er det i allefall veldig mye lettere, sier hun om det å kombinere karriere med foreldrerollen.

- Hvorfor bør fedrene sette av tid til sine nyfødte?

- Det er når man får barn at man etablerer mønsteret i parforholdet og familien. Det er klart at starten har mye å si. At fedre får et eget ansvar og forhold til barna, og ikke bare er der i tillegg til moren, gjør mye med hvordan man innretter seg senere i karrieren. Jeg tror balanse i både arbeidslivet og familielivet er veldig sunt, svarer NHO-sjefen.

Skogen Lund understreker samtidig at det er viktig å ikke generalisere.

- Dette gjelder kanskje en del av meglerhusene, men ikke nødvendigvis hele finansbransjen, sier hun.

Les også: - Markedet på vei tilbake
Studenter i kø for å få jobbe gratis
Vann kan bli våpen