ESA tar nytt skritt mot Vinmonopolets monopol:

Overvåkingsorganet ESA krever friere alkoholimport til Norge

Alkoholimport: Dette er beslaglagte smuglervarer. ESA presser på for ny lettelse i lovlig, privat import av vin og sprit - i strid med det Brundtlandregjeringen lovet Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Alkoholimport: Dette er beslaglagte smuglervarer. ESA presser på for ny lettelse i lovlig, privat import av vin og sprit - i strid med det Brundtlandregjeringen lovet Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Overvåkingsorganet ESA reiser sak mot Norge for å lette privat import av alkohol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et såkalt åpningsbrev datert 18. juni krever overvåkingsorganet ESA, som skal påse at Norge følger EUs regler om fri flyt, en ny lettelse i reglene for privat import av alkohol til Norge.

Reglene i dag tillater privat import av alkohol til eget bruk, trass i Vinmonopolets fortsatte enerett til detaljhandel med alkohol.

Du kan altså bestille en sending sprit eller vin fra EU, forutsatt at varene kun er til privat bruk og ikke videresalg.

Dette vil ESA fjerne

Men firmaet som selger alkoholen, kan ikke selv frakte varene på døra til deg. De må hyre inn et uavhengig transportfirma som er godkjent for frakt av alkohol i Norge. Det finnes snaut 50 slike godkjente transportører.

Det er denne bestemmelsen ESA vil ha vekk, fordi den etter overvåkingsorganets syn strider mot EUs regler om fri bevegelse av varer og tjenester.

Helse- og omsorgsdepartementet, som har diskutert saken med ESA siden 2012, framholder at transportselskapets uavhengige rolle er nødvendig for å bevare Vinmonopolets monopol på detaljhandel med alkohol.

Viser til Sverige

ESA, derimot, skriver at selgeren må få lov til å sørge for transport fram til kunden i Norge, uten at det skader folkehelsa eller Vinmonopolets enerett.

Overvåkingsorganet viser til Sverige, der man kan bestille alkoholimport på nettet og det ikke er noen restriksjoner på frakt. Der har andelen av slik privatimport likevel ikke blitt stor.

Regjeringen tygger på saken

Norge får to måneders frist til å svare før ESA fatter sin endelige beslutning.

– Privatimport av alkohol er tillatt for norske forbrukere. Det politiske flertallet i Norge har bestemt at vi skal opprettholde et vinmonopol. Da må vi sikre at privatimport ikke skjer på en slik måte at det kommer i strid med salgsmonopolet, skriver Helse- og omsorgsdepartementets statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i en kommentar til ABC Nyheter.

– Det er derfor visse regler for hvordan slik privatimport skal skje. Det er dette regelverket ESA omtaler i sitt åpningsbrev. Vi har nå mottatt henvendelsen, og vil vurdere de faktiske og rettslige problemstillingene som reises, før vi utarbeider et svar til ESA, skriver Brein-Karlsen.

Viktig for KrF

ESA har i tidligere runder myket opp Vinmonopolets enerett til import og engrossalg. Andre kan nå importere vin og sprit, og selge videre.

Dette trass i hva Stortinget ble informert om i Stortingsproposisjon nr. 100(1991-1992), da de folkevalgte skulle ta stilling til EØS-avtalen.

«Av denne grunn vil den nåværende enerett til import og engrossalg av vin og brennevin bli opprettholdt.», forsikret Brundtlandregjeringen.

Det var viktig for å få Kristelig Folkepartis støtte til EØS-avtalen, fordi alkoholpolitikken betyr mye for KrF.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra statssekretæren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus