Statoil: – Vi utsettes for angrep på nett hver dag

NETTANGREP: Statoil er en av flere norske virksomheter som daglig utsettes for massive datangrep. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
NETTANGREP: Statoil er en av flere norske virksomheter som daglig utsettes for massive datangrep. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil er ett av Norges desidert mest ettertraktede selskaper, også blant dem som har uærlige hensikter. Daglige nettangrep er én av de største truslene mot selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det dreier seg først og fremst om ulike former for industrispionasje, sier Jannicke Hilland til økonominettstedet Sysla.

Hilland, som er konserndirektør for sikkerhet, sier slike angrep er én av de største sikkerhetstruslene selskapet står overfor.

Angriperne er alt fra amatører som vil teste egen kunnskaper eller drive ugagn til fremmede lands regjeringer og ulike interessegrupper som prøver å skaffe seg informasjon. Og omfanget er betydelig: Hver måned stoppes 2,5 millioner søppeleposter og andre mistenkelige eposter, og virusalarmen går flere tusen ganger i måneden.

De ansatte får ikke bruke jobb-eposten privat, og selskapet sender selv ut meldinger som simulerer virus.

– De ansatte må være bevisst på at nettangrep er en risiko og hva de selv kan gjøre for å minimere sjansen for at informasjon om selskapet havner i feil hender. Det er alltid noen som blir lurt og klikker seg inn på disse epostene. Det viser hvorfor vi må jobbe videre for å bygge opp bevisstheten om hva som kan utgjøre en trussel, forklarer Hilland.

Statoil er ikke alene om å være utsatt for såkalte cyberangrep. I 2013 ble det rapportert 50 alvorlige, digitale infiltrasjonsforsøk mot norsk næringsliv til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.