Lånekassen setter ned renten

Rekordlav rente for mer enn 400.000 nordmenn

Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, varsler rekordlav rente på studielån fra høsten. Men det er ikke alt som er nytt. (Foto: LÅNEKASSEN)
Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, varsler rekordlav rente på studielån fra høsten. Men det er ikke alt som er nytt. (Foto: LÅNEKASSEN)

Aldri før har studenter sluppet så billig. Først gikk studielånsrenten ned til 2,374 prosent fra i dag, men samtidig varsler Lånekassen nå ytterligere kutt i den flytende renten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. september synker den med drøyt 0,1 prosentpoeng, og blir dermed på 2,276 prosent. Dermed er den ned på nye rekordlave nivåer fra høsten av.

Gjelder nesten en halv million kunder

Omkring syv av ti lånekunder i Lånekassen har flytende rente på sine lån. De nye satsene gjelder altså drøyt 400.000 låntakere.

Har du ikke gjort grep i forhold til studielånet, har du automatisk flytende rente. Mange kunder har imidlertid også valgt fastrente. Fra 1. juli er satsen for fastrente på 2,667 prosent for tre år, 3,057 prosent for fem år og 3,735 prosent for ti år.

Siden 1999 har mer enn 700.000 kunder valgt fastrente i perioder. Men har det vært lønnsomt? Antageligvis ikke. Tall fra Lånekassen viser at åtte av ti har tapt på det.

Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året.

Les også: Snart slutt på kvartalsregningene fra Lånekassen

Månedlig betaling

– Samtidig innfører vi nå ordninger som skal gjøre det enklere å betale studielånet sitt, blant annet månedlig betaling, sier Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen i en pressemelding.

Dinside har tidligere omtalt ordningen med månedlige regninger. De første blir sendt ut i juli, med betalingsfrist i august.

Etter 15. august kan du selv velge mellom tre forfallsdatoer ved å logge inn på Lånekassens nettsider. Datoene du kan velge mellom, er 5., 15. eller 25. i hver måned.

Det blir altså flere mindre regninger, men du risikerer å glemme eller glippe forfall på flere enn før. Med tanke på at Lånekassen opererer med skyhøye gebyr på purringer samt forsinkelsesrenter fra første dag etter forfall, kan det være smart å velge løsninger for automatisk betaling av studielånet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus