Strengere krav til banker som skal gi boliglån

Finanstilsynet strammer inn på kravene til utlånerne. Foto: NTB Scanpix
Finanstilsynet strammer inn på kravene til utlånerne. Foto: NTB Scanpix

Finanstilsynet stiller nå strengere krav til banker som skal anslå risiko ved boliglån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De største bankene bruker modeller til å beregne såkalte risikovekter og dermed bestemme hvor mye penger som skal stilles bak utlån. Risikovektene for boliglån har gått ned de siste årene. Samtidig har økte boligpriser og økt gjeldsbelastning i husholdningene ført til økt risiko i boligmarkedet.

Myndighetene har derfor flere ganger gitt uttrykk for bekymring for om bankenes modeller er i god nok stand til å fange opp risikoen i boligmarkedet.

Nye innstramminger skal nå samlet sett bidra til en vesentlig økning av risikovektene for boliglån, påpeker Finanstilsynet.

Les også: Her er sparerentene høyere enn lånerenta

Tilsynet anslår at innstrammingene vil øke risikovektene for boliglånsporteføljene til 20-25 prosent, opp fra de tidligere nivåene på 10-15 prosent. Finanstilsynet har informert bankene om innstrammingene. Bankene har hatt noen innvendinger som tilsynet deretter har tilpasset det nye regelverket etter. De nye reglene skal være tilpasset bankenes modeller i løpet av siste halvår i år.

Finanstilsynet opplyser at det har vært i kontakt med tilsynsmyndighetene i Danmark og Sverige. Også der deles de samme bekymringene for boligmodellene, og det vil derfor gjøres tilsvarende innstramminger for danske og svenske banker som tilbyr boliglån i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus