
– De er bankselgere, ikke bankrådgivere

På tide å kalle en spade for en spade, mener norsk forbrukerselskap.
Diskusjonen har gått før, og blusser nå opp igjen: Er det riktig at bankansatte som lever av å selge bankens produkter får kalle seg rådgivere?
Nei, mener forbrukerselskapet Norsk Familieøkonomi. De mener bankenes rådgivere i realiteten er selgere som tjener på å selge kredittkort, spareløsninger eller forsikringer, altså produkter som bankene eier selv.
Sammenligner med bilselgere
– Flere av våre medlemmer har reagert på at møtet med en rådgiver ble til et møte med en som bare ville selge bankens produkter, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen ved Norsk Familieøkonomi til ABC Nyheter.
Han bruker bilselgere som eksempel.
– En Volvo-selger kan også gi deg råd om hvilken modell og biltype du burde velge, men ingen ville finne på å kalle ham en bilrådgiver av den grunn. Noen bilforhandlere selger også flere bilmerker, og dermed blir en selger der faktisk mer rådgiver enn en bankrådgiver, sier Krohn-Pettersen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSjeføkonomen viser til at Kredittilsynet også uttalte seg kritisk til bruken av tittelen «rådgiver» etter en tidligere utredning på oppdrag fra Finansdepartementet.
Les også: Slik blir din økonomi de neste årene
Autoriserte rådgivere
Finansnæringen opererer i dag med en autorisasjonsordning for alle som vil kalle seg finansielle rådgivere. Denne ordningen mener Finans Norge innebærer at rådgivere gjør viktige etiske vurderinger, selv om de også fungerer som selgere av bankens produkter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Autoriserte rådgivere gjennomgår omfattende kursing i etikk og forretningsskikk. Det er da også slik at et salg kan være bra for kjøperen, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne ved Finans Norge, tidligere Finansnæringens Fellesorganisasjon, til ABC Nyheter.
Fåne understreker at det er viktig at kundene vet om den de møter opptrer som selger eller som rådgiver.
Artikkelen fortsetter under annonsen– I noen sammenhenger er de selgere, i andre rådgivere. Det er viktig å skille rollene, men tittelen «rådgiver» er og skal være et kvalitetsstempel, sier Fåne.
Han mener også at de fleste finansielle rådgivere tenker mer langsiktig enn at de råselger produkter for kortsiktig inntekt.
Les også: Lånet du kan tjene penger på
Ubeskyttet tittel
Forbrukerrådet mener det er en god idé at bankansatte rådgivere like greit kaller seg selgere.
Bankrådgivere må gjerne kalle seg selgere, mener fagdirektør Jorge Jensen ved Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
– Vi foreslår noen krav til hvem som kan kalle seg finansielle rådgivere. De må for eksempel selge produkter fra flere foretak, og jobbe uten bindinger til et selskap, sier fagdirektør Jorge Jensen. Han mener den største barrieren er at tittelen «finansiell rådgiver» i praksis er ubeskyttet.
Artikkelen fortsetter under annonsenI Kredittilsynets utredningsrapport ble det fremholdt at tituleringen «selger» er mer informativ når rådgiverne tjener på provisjon av produktene de får solgt. Tilsynet foreslo samtidig en mulig regelendring.
«Området kan reguleres ved et forbud mot å titulere seg som rådgiver dersom man mottar betaling fra andre enn kunden, og et påbud om å titulere seg som selger dersom man mottar betaling direkte eller indirekte fra produsent», står det i rapporten.
Finansdepartementet sendte forslagene fra rapporten ut til høring i 2009. Forslaget om et påbud om selgertittel fikk da støtte fra blant annet Norges Bank, men prosessen har ikke ført frem til noen regelendring.
Les også: Må stanse reklame for boliglån