– Det er altfor lett for kundene å svindle

UÆRLIG: Ekspertene mener at det finnes store mørketall på forsikringssvindel. Samtidig har forsikringsselskapene skjerpet sine kontroller. Foto: Colourbox.com
UÆRLIG: Ekspertene mener at det finnes store mørketall på forsikringssvindel. Samtidig har forsikringsselskapene skjerpet sine kontroller. Foto: Colourbox.com

Forsikringsselskapene har skjerpet sine kontroller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å skrive på litt ekstra varer på forsikringsskjemaet enn den ene tingen man har blitt frastjålet på reise, kan kanskje være fristende.

Det er heller ikke så rart at man våger å gjøre det, for ifølge Eli Knudtzen,skadesjef ved Gouda Reiseforsikring, er dette litt for lettvint å komme unna med.

– Dessverre er det nok alt for enkelt for en kunde å gi selskapet helt eller delvis uriktige opplysninger i et forsikringsoppgjør. Ved hjelp av gode saksbehandlingsrutiner og ikke minst krav til dokumentasjon, håper vi likevel å helt eller delvis frata den enkeltes mulighet for svindel, sier Knudtzen til Kvinneguiden.

Falske opplysninger

Samtidig mener Knudtzen at forsikring er basert på et gjensidig tillitsforhold mellom det enkelte selskap og kunden, hvorpå kundens forklaring legges til grunn for et skadeoppgjør.

– Det er dessverre utvilsomt at vi opplever svindel daglig både hva gjelder falske krav, eller at det gis uriktige opplysninger for de tapte verdier. Det resulterer i at kundene må dokumentere sine tap ved hjelp av kvitteringer for kjøp av eiendeler, samt dokumentasjon for sperring av bankkort og sperring av simkort. Samtlige saker registreres i Forsikringsselskapenes sentrale skaderegister (FOSS), sier Knudtzen videre.

Alvorlige konsekvenser

Om du tenker at å oppføre noen ekstra "mistede produkter" i forsikringssøknaden ikke er så farlig, tar du grundig feil.

Anne Stine Eger Mollestad, divisjonsdirektør ved DNB Skadeforsikring, mener at risikoen for at svindel oppdages er ganske stor, og at konsekvensene av å bli tatt for forsikringssvindel er alvorlig.

– I så fall mister man all rett til erstatning for aktuelle skadetilfelle. Videre vil man oppleve å bli oppsagt og få forsikringsnekt i selskapet. Forsikringssvindel medfører også politianmeldelse og risiko for straff, sier Mollestad til Kvinneguiden.

I tillegg til ren svindel forteller selskapene også at det i noen tilfeller finnes kunder som har for høye forventninger til hva en reiseforsikring skal dekke.

– Det helt sentrale med å ha en reiseforsikring, er å være dekket for de store og uventede utgiftene, typisk ved sykdom, ulykke og død. Utgifter ved slike anledninger kan fort være ruinerende om man ikke har reiseforsikring. Dersom reiseforsikringen skulle dekke alt det vi tidvis får krav om, ville forsikringspremien være skyhøy. Det ville medføre at mange nok ikke ville ha eller ta seg råd til å kjøpe reiseforsikring. Det kan være svært risikofylt, sier Mollestad.

Hun mener samtidig at de ikke opplever svindel for ofte:

– De fleste av våre kunder er ærlige. Ved mistanke om at noen forsøker å svindle oss, har vi noen kontrollmetoder vi kan benytte, sier hun.

«Greit» å legge på litt

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig ved Frende forsikring, forteller at de typiske svindelsakene de ser er der hvor kundene melder inn at de har fått frastjålet mobilen eller den dyre jakken, akkurat i det det lanseres en ny variant fra samme merke.

Heidi Slettemoen (Foto: Frende forsikring)Heidi Slettemoen (Foto: Frende forsikring)

– Du har også dem som forsøker å få dekket kosmetiske operasjoner som «ulykker» i utlandet. Vi opplever også at mange synes det er greit å «legge til litt» på kravet til forsikringsselskapet, det viste en større undersøkelse NAV nylig utførte, sier Slettemoen til Kvinneguiden.

Når dyre mobiler, nettbrett, kostbare solbriller og merkeklær blir stjålet eller ødelagt, trekker det gjennomsnittsutbetalingene opp, og reiseforsikringen blir dyrere.

104.000 av oss meldte fra om tyveri og tap av reisegods i fjor, det var en økning på fire prosent fra året før, viser tall fra Finans Norge.

Over halvparten av reiseskader som blir anmeldt av personer under 30 år, skyldes tapt reisegods, viser analyser fra Frende.

Avslører svindel

– Det mange blir overrasket over, er hvor trent våre skadebehandlere er til å fange opp slike svindelforsøk. I de aller fleste tilfeller får kunden rask utbetaling, og blir svært positivt overrasket over hvor raskt og greit et forsikringsoppgjør er. Men ved mistanke om svik, er det naturlig at vi tar en ekstra sjekk, sier Slettemoen videre.

Hun syns det er forunderlig at det ikke slår kunder hvor enkelt det er for forsikringsselskapet å ta en telefon.

– Vi sjekker aller først i egne systemer, om kunden har meldt en lignende skade tidligere, men vi kan også snakke med andre i reisefølget, med hotellet der skaden skjedde eller med reiseselskapet, for eksempel, for å få bekreftet, eller avkreftet, hendelsesforløpet.

– Det er også slik at dersom du blir tatt for svindelforsøk, blir du sagt opp som kunde. Da kan du få problemer med å tegne ny forsikring fordi du må oppgi dette på egenerklæringen til nytt selskap. Har du en kollektiv reiseforsikring, blir arbeidsgiveren din varslet om at du har misbrukt reiseforsikringen, samtidig som du blir sagt opp av forsikringsselskapet.

Menn svindler mer enn kvinner

I 2013 ble 155 antatt svindelsaker politianmeldt, ifølge Testerne AS, som viser til tall offentliggjort av Finans Norge.

Det viser seg at 899 saker på erstatningskrav ble avslått av næringen, men samtidig at dette ikke bevis for at alle sakene var forsøk på svindel.

Dette beløper seg til 561,6 millioner kroner ifølge Finans Norge, og gjelder alle typer forsikringsprodukter, men bransjen hevder det er ganske høye mørketall.

Av alle avdekkete svindelforsøk i 2013 kommer 23,5 prosent fra reiseforsikring, et økende tall fra året før.

Ifølge Finans Norge er 32 prosent av avdekket svindel i 2013 begått av kvinner og 68 prosent av menn.

– Oppdaget oftere enn før

Hvordan de ulike forsikringsselskapene passer på at kunder ikke svindler dem varierer fra selskap til selskap på grunn av interne prosesser og regelverk.

– De fleste mener de ikke holder disse kontrollmekanismene og metodene skjult for offentligheten. De fleste representanter for næringen hevder lover og regler rundt metoder for å avsløre svindel følges, og noen innrømmer skjulte metoder, mens andre mener de ikke har noen skjulte metoder, sier Arild Grepstad, daglig leder hos Testerne AS, produkt- og prissammenligneren på nett, til Kvinneguiden.

Arild Grepstad Foto: Frende forsikringArild Grepstad Foto: Frende forsikring

Grepstad forteller at det er vanlig at forsikringstaker må ha meldt ifra om tyveri til politiet og fremvise anmeldelsen til sitt selskap.

– I noen tilfeller kommer det også godt med å ha signaturen til et vitne under hva som har skjedd. Uansett må dokumentasjon fremlegges, og årsakssammenhengen bak uhell og skader må passe til vilkårene i forsikringen, sier Grepstad.

For eksempel er det nok vanskelig å komme unna med å ta kosmetikkoperasjoner i utlandet som er planlagt før avreise på forsikringen, da dette ikke følger vilkårene og i så fall vil være forsøk på svindel.

– Dette kan selskapet oppdage ved dokumentforfalsking, at det ikke går under vilkårene i sykdom og skade eller lignende. Slike saker har i de siste årene blitt mye omtalt i media, sier han mens han understreker:

– Svindel under reise blir nok oftere oppdaget enn før fordi verden har blitt mindre ved at vi reiser mer, teknologi som forbinder oss sammen og det at forsikringsselskapene har enklere tilgang på informasjon og kontaktpersoner. Og så mener bransjen selv de er blitt flinkere på å utrede svindel.

Mørketall

Grepstad forteller at selv om en del av svindelen blir avdekket mener næringen at det er store mørketall som ikke avdekkes.

– Men bransjen er blitt smartere og flinkere, og øker kompetansen for hvert år.

Han tror dermed ikke at det er så lett for kunder å svindle, og heller ikke ønskelig for flertallet da forsikringer blir dyrere når noen svindler.

– Men som all annen kriminalitet, kommer noen unna. Nordmenn reiser som aldri før og da blir reiseforsikring en sikkerhet mange flere tar i bruk, og et fåtall av disse velger å opptre ulovlig, sier Grepstad.

Les mer:

Reisevalutaen er dyrest hjemme

Den store kredittkort-testen

Slik takler du gjelden din best mulig

Denne saken er opprinnelig publisert i Kvinneguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 Tusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras
Siste nytt
22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenStudie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50ReiseTusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56KulturHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus