Oslo kommune vil slite med stor gjeld

Byrådsleder Stian Berger Røslan varsler endringer dagens offentlige pensjonssystem i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Byrådsleder Stian Berger Røslan varsler endringer dagens offentlige pensjonssystem i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Årsaken er stor utgiftsvekst i utbetalingen av offentlig tjenestepensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norkse kommuner skal de kommende årene ut med over 420 milliarder kroner i fremtidig pensjon. 100 milliarder av disse pengene er ennå ikke er bokført.

Oversikten som det økonomiske utredningselskapet NyAnalyse har utarbeidet for Nettavisen NA24 viser at Oslo kommer verst ut av de store kommunene.

Kommunen skal ut med nesten 70 milliarder kroner i pensjon, tilsvarende over 90.000 kroner per innbygger.

Ikke bærekraftig

Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo kommune er bekymret over utviklingen.

– I 2010 brukte Oslo 7,2 prosent av sine frie inntekter på å betale pensjonen. I 2014 anslår vi at vi kommer til å bruke 11,7 prosent, sier Røsland til Nettavisen.

– Det er ikke bærekraftig over tid, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg.

Vekst i offentlig tjenestepensjon

Hovedutfordringen til kommunene er den sterke utgiftsveksten de har hatt i den offentlige tjenestepensjonen.

På få år har de årlige pensjonsutgiftene til Oslo kommune økt fra litt over to milliarder kroner til 4,23 milliarder estimert i år.

– Det vi har brukt mest penger på de siste årene er å dekke opp de økte pensjonsforpliktelsene, sier Solberg til Nettavisen.

– På et eller annet tidspunkt smeller det. Da er det bedre å gjøre noe med dette nå, slik at vi får gjort det gradvis, enn at vi venter til det smeller. For smelle kommer det til å gjøre, sier Solberg.

Varsler endringer

Finansbyråd Eirik Lae Solberg mener Oslo kommune står overfor store pensjonsutfordringer.Finansbyråd Eirik Lae Solberg mener Oslo kommune står overfor store pensjonsutfordringer.

Pensjonsbomben kommunene sitter på, skyldes at man i offentlig sektor fortsatt operer med tjenestepensjon og ikke innskuddspensjon, som de fleste i privatsektor har byttet til. Nå varsler Oslo kommune endringer.

– Til høsten kommer vi til å legge frem en sak for kommunestyret om pensjonsutfordringene, sier Solberg.

– Nå virker pensjonssystemet i offentlig sektor det totalt motsatte av privat sektor. Pensjonen du får i privat sektor avhenger av hvor lenge du har jobbet og hvor mye du har tjent. I offentlig sektor har du en garantert utbetaling, hvor arbeidsgiver tar all risiko, sier Røsland til Nettaivsen.

Skal diskutere igjen i 2017

I 2017 skal partene etter planen møtes for å diskutere den offentlige tjenestepensjonen igjen.

– Vi må gå i en retning av innskuddspensjon slik at pensjonssystemene i offentlig og privat sektor ligner mer på hverandre enn i dag. Det er litt tidlig å si hvordan denne retningen skal utformes, men den må bli likere den som man har i privatsektor, sier Røsland.

Store summer

Finansråd Solberg er bekymret over det han mener er manglende interesse fra arbeidstakerorganisasjonene for å gjøre noe med pensjonsproblemene.

– Dette har med offentlig sektors evne til å levere gode tjenester til innbyggerne fremover. En stadig større del av det det offentlige kommer til å bruke penger på, er å betale pensjonen, sier Solberg.

Solberg har ikke oversikt over hvor mye Oslo kommune ville ha spart på å bytte til innskuddspensjon.

– Men vi vet at det utgjør mye penger. Den offentlige tjenestepensjonen må endres. Den er ikke bærekraftig over tid, sier Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus