Åpen for alle - alltid

Norge i pristoppen i Europa

Ingen i Europa slår de norske prisene på tobakk og alkohol, ifølge Eurostat, som også viser at det generelle prisnivået på forbruksvarer i Norge ligger godt over EU-gjennomsnittet. Foto: Neil Hall (Reuters)
Ingen i Europa slår de norske prisene på tobakk og alkohol, ifølge Eurostat, som også viser at det generelle prisnivået på forbruksvarer i Norge ligger godt over EU-gjennomsnittet. Foto: Neil Hall (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveitserne slår oss så vidt, men ellers er prisene i Norge de høyeste i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En omfattende sammenligning av prisene på 2.400 forbruksvarer og tjenester i EU i fjor viser at de danske prisene ligger på 140 prosent av EU-gjennomsnittet, melder nyhetsbyrået Ritzau. Men selv om danskene med det troner på EU-toppen, er det Sveits og Norge som har det høyeste prisnivået i Europa som helhet.

Sveitsiske priser ligger i gjennomsnitt på 156 prosent av EU-normen, mens Norge følger hakk i hæl med 155, ifølge EUs statistikkontor Eurostat.

De ulike kategoriene av varer og tjenester rommer matvarer, alkohol, tobakk, klær, elektronikk, kjøretøy og restaurant- og hotellopphold. Norge ligger over gjennomsnittet over hele fjøla, men undersøkelsen gjør ingen sammenligning av lønnsnivå.

Én kategori med store forskjeller i prisene er alkohol og tobakk på grunn av ulike avgiftsnivåer. De norske prisene troner her på en desidert Europa-topp med et tall på 259 prosent av gjennomsnittet sammenlignet med svenskenes 141.

Men om målet er best mulig harryhandling, er Makedonia stedet, ifølge Eurostat. Der ligger prisene på 47 prosent av EU-normen, og prisene på alkohol og tobakk helt nede på 38.

– Tørste og røyksugne nordmenn kan med fordel dra til Makedonia, slår Ritzau fast.