«Tvers gjennom sleip» svindelmetode herjer igjen

ILLUSTRASJON: Til salgs hos Finn.no ligger det blant annet flere audier til over en million kroner. Bilene på bildet er fra en messe i Tyskland. Foto: Armin Weigel (EPA)
ILLUSTRASJON: Til salgs hos Finn.no ligger det blant annet flere audier til over en million kroner. Bilene på bildet er fra en messe i Tyskland. Foto: Armin Weigel (EPA)

Norske bileiere lures for store pengesummer når svindlere vil kjøpe bil og båt med kontanter. Bruk fornuften, oppfordrer Finn.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere år borte, er den tilbake: Svindelmetoden hvor selgere av dyre biler og båter på Finn.no får tilbud om kontant betaling, partene møtes og kjøper stiller med ei veske tilsynelatende full av kontanter.

I veska ligger det derimot oftere og oftere bare avispapir, skriver NRK.no.

– De påståtte eurosedlene ligger gjerne i ei fiskeveske med en plastlomme på utsiden, slik at man kan se at det ligger en eurolapp på innsiden, sier Bjørn Åge Hansen, sjef ved Sentrum Politistasjon, til NRK.no.

Politisjefen opplyser at det siste året har vært ni slike svindeltilfeller, og summene har vært fra 10.000 kroner til en halv million.

– Dette er tvers gjennom sleipt, sier Hansen til NRK.no.

Les også: Svindel på netthandel mer enn doblet

– Bruk fornuften

Hos Finn er de ikke kjent med et så høyt tall som ni tilfeller av svindel på denne måten, men ansvarlig for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen sier at de heller ikke får beskjed om alt.

– Vi har hørt om slike tilfeller, men ikke så mange som politiet refererer til. Vi får ofte henvendelser fra politiet om svindelsaker hvor offeret ikke har kontaktet oss, sier Gjefsen til ABC Nyheter.

Les også: Fengslet for å ha svindlet med elbiler i Norge

Gjefsen sier det er begrenset hva de kan gjøre, ettersom selve svindelen skjer utenfor deres rekkevidde.

– Vi gir generelle råd. Svindelen skjer ikke hos oss, men i dialogen og møtet mellom selger og kjøper. Jeg oppfordrer folk til å tenke fornuftig, sier han.

– Hvis man får tilbud om 100.000 ekstra i kontanter bør man tenke seg nøye om, da det fort kan være snakk om hvitvasking eller annen type kriminalitet.

Dyre biler

Et søk på Finn.no onsdag morgen viser at det ligger 33 biler til salgs med salgssum over én million kroner. Blant annet en Lamborghini, flere Ferrarier en og rekke toppmodell-Mercedeser.

I båt-kategorien ligger det på samme tidspunkt ute 1267 salgsobjekter til over millionen.

Les også: Over 180 personer tatt i aksjon mot flybillett-svindel

Finn vil vite om svindel

I tillegg til å anmelde svindelen til politiet vil Finn gjerne ha beskjed fra alle som utsettes for kriminalitet hos dem.

– Hvis man bli utsatt for kriminelle handlinger i forbindelse med kjøp og salg hos oss, oppfordrer vi til å kontakte oss, i tillegg til å anmelde til politiet. Da kan vi se om vi kan lage tiltak for å hindre at det skjer igjen. Vi kan også sikre spor som gjør jobben til politiet litt enklere. Jo fortere man går på saken, jo lettere er det å sikre spor, som ip-adresser og epost-adresser, sier Gjefsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus