– Tre konkrete mistanker mot Widerøe

– Tre konkrete mistanker mot Widerøe
– Tre konkrete mistanker mot Widerøe

EFTAs overvåkingsorgan ESA skal finne ut om Widerøe har brutt konkurransereglene og har tre konkrete mistanker mot flyselskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av mistankene dreier seg om anbudsruter for staten på kortbanenettet i Norge. Ifølge avisen har ESA informasjon som indikerer at Widerøe kan ha levert inn for lavt anbud til staten om å fly én eller flere ruter på kortbanenettet, fordi anbudene ikke dekker alle kostnader.

Widerøe har utviklet et navigeringssystem som er blitt til et krav i anbudsdokumentene, og ifølge ESA kan selskapet ha for stor kontroll på denne teknologien. Ifølge avisen antyder ESA at Widerøe kan ha drevet med konkurransevridende atferd som har til hensikt å ekskludere konkurrenter.

Bakgrunn: Razzia hos Widerøe

Frp-klage

Frps bystyrerepresentant i Florø, Willy Djuvik, sendte i mars 2012 en klage på Widerøe og Samferdselsdepartementet inn til ESA. Djuvik hevdet at Widerøe i strid med EØS-reglene fikk anbud på flyrutene fra Florø til Oslo og Bergen.

Han pekte den gangen på at Widerøe innleverte et anbud på null kroner, og derfor vant anbudskonkurransen mot Danish Air Transport (DAT), som i sitt anbud la seg på rundt 70 millioner over fire år. Samtidig leverte Widerøe inn anbud på ruter til Sandane og Ørsta/Volda, som bare Widerøe har materiell til å fly til. Anbudet her var dyrere enn tre år tidligere.

– Når vi kan levere inn et lavere anbud, så handler det om at markedet på ruten har vokst i mellomtiden og at Widerøe har kuttet kostnader, sier Widerøe-direktør Lars Kobberstad til avisen.

Les også: Widerøe må kutte 200 millioner

Innenfor loven

Kobberstad opplyste til NTB tirsdag at selskapet åpnet alt av systemer for kontrollørene, og at de stiller seg til rådighet for ESAs undersøkelser, med all den informasjonen de måtte ønske.

– Vi er som alle andre aktører oppmerksomme på at det fins en konkurranselov og har et ønske om å være innenfor den. Vi ser på dette som litt overraskende, men de har full rett til å komme på inspeksjon, sa Widerøe-direktøren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus