– Enighet om økt kompensasjon til nordsjødykkere

Tom Engh (nestleder i Nordsjødykkeralliansen, NSDA) under Stortingets høring om erstatning til nordsjødykkerne i mai. Foto: NTB scanpix
Tom Engh (nestleder i Nordsjødykkeralliansen, NSDA) under Stortingets høring om erstatning til nordsjødykkerne i mai. Foto: NTB scanpix

Det er enighet på Stortinget om å øke kompensasjonen til 260 skadde nordsjødykkere og etterlatte fra 1,7 til 2,2 millioner kroner, ifølge Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enstemmig arbeids- og sosialkomité legger fram sin innstilling til Stortinget, som dermed vil sette sluttstrek for dykkersaken 16. juni, skriver avisen.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) la 9. mai fram en proposisjon for Stortinget hvor om lag 260 tidligere nordsjødykkere eller etterlatte tilbys en ny kompensasjon på 20G, om lag 1,7 millioner kroner, som en ekstra anerkjennelse for sin innsats. Dermed vil hver av dykkerne få en samlet erstatning på inntil 5,3 millioner kroner.

Hevet beløpet

Men dykkerne i foreningen Offshore Dykker Unionen varslet allerede før dette at de ikke ville godta tilbudet om 1,7 millioner kroner ekstra.

Og onsdag vedtok stortingsgruppene til Høyre, Frp og Ap på sine gruppemøter at den ekstra kompensasjonen kunne heves til 25G, altså 2,2 millioner kroner – hvis arbeids- og sosialkomiteen kunne enes om dette, ifølge Dagbladet.

Vant i Strasbourg

I desember ble staten dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) for mangelfull informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte i Nordsjøen i perioden 1965 til 1990.

I 2002 ble dykkerne bevilget en erstatning på 40 G, et beløp de mente var for lavt. Dykkerne gikk til sak, og vant i Oslo tingrett. De tapte statens ankesak i lagmannsretten og Høyesterett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus