Økonomer om boligprisveksten: - Toppen er ikke nådd

TIDENES HØYESTE: Boligprisene i Norge fortsetter å stige, viser tall fra Eiendom Norge. Foto: NTB scanpix
TIDENES HØYESTE: Boligprisene i Norge fortsetter å stige, viser tall fra Eiendom Norge. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De rekordhøye boligprisene skal stige ytterligere i årene fremover, mener flere eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble boligprisstatistikken for mai fremlagt av Eiendom Norge, og tallene viser en prisvekst på 0,1 prosent sammenlignet med forrige måned.

Også korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent.

Sammenlignet med mai ifjor koster boligene nå 0,3 prosent mer enn det som viste seg å være fjorårets pristopp - og er med det tidenes høyeste. Flere økonomer som DN har snakket med mener likevel prisene skal videre opp.

- Rekorden vil bli slått i 2015 og i 2016. Det bygges fortsatt for få boliger, noe som vil bidra til at boligtilførselen blir lav og at boligprisene øker mer enn de ellers ville ha gjort, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Les også: ‒ Nesten 70 prosent betaler over prisantydning

Han regner med at realprisveksten vil ligge på mellom 3 og 5 prosent de neste to årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke årets pristopp er nådd, skal vi tro Senneset.

- I fjor sank prisene i juni, men det tror jeg ikke kommer til å skje i år. I fjor var finansieringssituasjonen med på å dempe aktiviteten. Nå tror jeg derimot på prisstigning også i juni - men årets pristopp kommer trolig i august.

Les også:

Snur raskt

Professor Ola H. Grytten ved NHH er enig med Senneset om at boligprisene skal fortsette å øke, til tross for det han mener er en utflating i veksten.

- Tanken om at vi er kommet inn i en rask prisstigning igjen svekkes litt, ettersom 0,1 prosent er lite. Boligmarkedet ligger ganske flatt, og om noe ville jeg trodd prisene for mai skulle stige mer. Dette er et tegn på at det ikke er lett å vite hva skjer fremover. Jeg tror på en moderat vekst, men det vil gå i rykk og napp - og det kan snu raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grytten begrunner dette med at psykologi kan få relativt store konsekvenser i markedet på kort sikt.

- Psykologi er veldig vanskelig å spå. Men det er usikker økonomi i verden og Norge og da skal det mindre til for at psyokologien snur. Jeg tror pristoppen i år kommer i løpet av høsten, september og oktober er ofte gode måneder.

- Ettersom prisveksten var lavere enn du ventet, vil du si det er kjøper- eller selges marked nå?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tror det kan være både kjøpers og selgers. For tiden er det såpass stor omsetning at begge kan gjøre en god handel.

Les også: Optimismen råder i norsk privatøkonomi

- Flater ut

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika er derimot mindre optimistisk. Han mener boligprisene skal flate ut i månedene som kommer, før de deretter tar seg opp igjen.

- Nye prognoser viser at vi er i rute med en prisnedgang på mellom 1-2 prosent for året som helhet. Dette på grunn av unormalt stort utbud av boliger i Norge for tiden. Mange har kjøpt seg bolig nå, men skal selv selge iløpet av høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor tror økonomene det går bedre i Norge enn fryktet

Andreassen mener likevel markedet vil ta seg opp i 2015 - enkelte steder.

- I år vil man strupe byggingen av nye boliger. Det er foreløpig igangsetting bygging av 22.000 boliger, noe som er langt svakere enn de 27 000 som regjeringen har anslått. Men det er store, regionale forskjeller.

Boligmarkedene i både Sandnes og Stavanger har gått fra å være sterke til å bli svakere, trekker Andreassen frem som eksempler.

- Det er en utvikling som vil holde seg videre i 2015, tror han.

Les også:

– Vet du hvor vanskelig det er å få nordmenn til å vaske biler?

Gullprisen faller