Snorre Valen (SV) i Stortinget om klima i Oljefondet:– Pokker heller, president. Jeg vil pælme kull ut av Oljefondet!

Pokker til kar: Snorre Valen med uparlamentariske uttrykk i diskusjonen om Oljefondets klima-ansvar, fikk kontant svar fra Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Pokker til kar: Snorre Valen med uparlamentariske uttrykk i diskusjonen om Oljefondets klima-ansvar, fikk kontant svar fra Siv Jensen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svært så mange ideer SV har fått etter at de kom ut av regjering, slo finansminister Siv Jensen tilbake mot Snorre Valen i stortingsdebatten tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. juni ble dagen da de miljøprofilerte partiene Venstre og KrF forhindret Stortinget i å vedta å trekke Oljefondet ut av kullselskaper.

De rødgrønne partiene, nå også inkludert Arbeiderpartiet, fikk ikke bare Høyre og Frp, men også de to støttepartiene mot seg på følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen varsle at Statens pensjonsfond utland trekker seg ut av kullgruveselskaper som har som hovedoppgave å utvinne kull.»

I stedet støttet Venstre og KrF regjeringens ønske om å utrede dette, da Stortinget i dag behandlet regjeringens stortingsmelding om Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2013.

Les også: De borgerlige vil utrede mer enn nei til kull

Taktikkeri hindrer vedtak

I dag er Venstre og KrF også med på å stemme ned et vedtak fra Ap, SV og Sp om investeringer i fornybar energi. Det går ut på å utvide mandatet til en ekspertgruppe som allerede er i gang, til å vurdere hvordan Oljefondet kan gå direkte inn med investeringer i fornybar energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig foreslår Venstre og KrF selv, sammen med SV, å pålegge regjeringen å gå lenger enn å utrede - nemlig å få opprettet et investeringsprogram innen Oljefondet - nettopp for direkte investeringer i fornybar energi.

Det gjør de vel vitende om at Arbeiderpartiet ikke vil stemme for dette forslaget. Dermed får ikke regjeringen problemer med denne delen av støttepartienes politikk.

Derfor skjer det ikke nå:

– Det positive er at flertallet bare i løpet av denne stortingsperioden har tatt et sjumilssteg i reelle vurderinger av investeringsstrategiene til Oljefondet, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis Venstre og KrF hadde villet, kunne Stortinget allerede i dag vedtatt å få Oljefondet ut av kull, og få regjeringen til å foreslå investeringer i fornybar?

– Ja, men vi gjorde jo et enstemmig vedtak i Stortinget 20. mars som endte med at ekspertgruppa som skal utrede å trekke Oljefondet ut av kull, skal gå lenger, svarer Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå vil Stortinget få et helt annet beslutningsgrunnlag i 2015 om å trekke seg ut av fossil industri som sådan, også olje og gass. For å oppnå det, er noen måneders utsetting for å trekke seg ut av kull, et lite offer, sier Terje Breivik.

Håpet brast for «noe av det viktigste»

Dermed brast håpet miljøvernorganisasjonen WWFs generalsekretær Nina Jensen hadde om stortingsvedtak i dag.

I oktober 2013 foreslo en gruppe organisasjoner at Oljefondet skal gå inn med direkte investeringer i fornybar energi.

En gjennomgang WWF har foretatt, viser at bare siden starten på fjorårets valgkamp har samtlige partier på Stortinget støttet dette forslaget i en eller annen form.

– Det høres teknisk ut. Men dette er noe av det viktigste Norge kan bidra med i arbeidet for å berge det globale klimaet, sa Nina Jensen før dagens stortingsbehandling.

– Den dagen forslaget blir vedtatt, kan norske sparepenger brukes til å investere i lønnsomme utbygginger av sol- og vindkraft rundt om i verden, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pokker heller!

Ikke bare klima, men også etiske mål og måten dette skal styres på i valget Oljefondet gjør av investeringer, var tema. Og alt gikk ikke SVs vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som burde vært et minstemål for anstendig politisk virke, avvises av stortingsflertallet som virkelighetsfjernt og naivt. Men pokker heller, president. Jeg vil pælme kull ut av oljefondet. Jeg vil styrke arbeidstakerrettighetene og urfolks rettigheter. Jeg vil ha etiske retningslinjer for statsobligasjoner. Jeg vil investere mer i fornybar energi og miljø, sa SVs Snorre Serigstad Valen i debatten.

Og fikk sin første korreks for uparlamentarisk språkbruk i stortingssalen av stortingspresident Marit Nybakk:

– Representanten bør neste gang gå gjennom sitt ordvalg, bemerket hun tørt.

Les også: Mot het debatt om styringen av oljefondet

MDG-Hansson: – Vår egen oljepolitikk

Men bortsett fra kullselskaper, er det stort flertall i Stortinget for at Oljefondet skal stå fritt til å investere i andre fossil-virksomheter hvis avkastningen ser trygg og god ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klimagassutslipp har ikke så langt vært selvstendig kriterium for å trekke investeringer ut. Men det er satt ned en ekspertgruppe for å vurdere kriterier om utdragelse fra kullselskaper, sa Høyres Svein Flåtten.

I dette spørsmålet fikk egjeringspartiene Høyre og Frp med seg Arbeiderpartiet på å slå fast at det ikke er grunner nokt til å vurdere å utelukke olje- og gassektoren fra Oljefondets investeringer.

– Debatten dreier seg om vi skal foreta investeringer ut fra hva vi påstår er ett problem, nemlig klima, sa Miljøpartiet De Grønnes representant Rasmus Hansson, og beskrev hva han ser som Stortingets dilemma:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I det øyeblikket vi aktivt pålegger Oljefondet føringer for klima, vil vi bli konfrontert med vår egen oljepolitikk.

Les også: First House tilbyr hjelp til svarteliste-truede oljeselskaper

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bemerkelsesverdig mange ideer

SVs Snorre Valen utfordret også finansminister Siv Jensen (Frp) på et forslag fra SV og Ap om at regjeringen skal utarbeide strategi for urfolks- og arbeidstakeres rettigheter.

– Ingen andre partier slutter seg til det. Hva er ditt viktigste argument mot å styrke disse rettighetene? ville Valen vite.

– Det er bemerkelsesverdig hvor mange ideer det tidligere regjeringspartiet SV kommer opp med etter at SV gikk ut av regjering, svarte Siv Jensen

– Regjeringens politikk for Oljefondet som Valen nå kritiserer, er den samme som SVs finansminister sto for, slo hun fast.

– Det er ikke slik at man ikke tar hensyn til menneskerettigheter. Det har Stortinget slått fast i retningslinjene for forvaltningen av Oljefondet, presiserte finansministeren.

Les Stortingets behandling av regjeringens stortingsmelding om Oljefondet i 2013

Les WWF temasider om Oljefondet