Forskere: – Helseforsikring er penger ut av vinduet

BORTKASTET: 400.000 nordmenn er forsikret mot helsekø, men forsikringen har ingen effekt på sykefraværet, ifølge forskerne. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
BORTKASTET: 400.000 nordmenn er forsikret mot helsekø, men forsikringen har ingen effekt på sykefraværet, ifølge forskerne. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

400.000 nordmenn er nå forsikret mot helsekø, de aller fleste via arbeidsgiver. Men forsikringen har ingen effekt på sykefraværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en Sintef-undersøkelse fra 2009 som viser at privat helseforsikring ikke reduserer sykefravær. Et representativt utvalg av NHOs medlemsbedrifter ble spurt, og det viser seg å være umulig å se noen forskjell i sykefraværet hos bedrifter med og bedrifter uten helseforsikring, skriver Adresseavisen.

Forskerne er usikre på hvorfor stadig flere arbeidsgivere likevel kjøper en slik forsikring.

– Det kan ses på som et ansattegode som gjør det mer attraktivt å jobbe i bedriften, sier prosjektleder Karl Gerhard Hem i Sintef.

Professor Steinar Westin ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU er kritisk.

– Det finnes selvsagt enkelteksempler på at det fungerer bra, og det er historier som mediene gjerne løfter fram. Slike saker er ren markedsføring for private, sier Westin.

– Bedriftene kaster bort penger på dette. De blir forført av enkelthistoriene. Hvis man ser på utviklingen i andre land, som i Danmark, så nærmer man seg et klassedelt helsevesen, og det tror jeg ikke folk flest vil ha, sier Westin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus