JOBB HOS GOOGLEGoogle sliter med å rekruttere nordmenn

Google ansetter 4000 personer i året. Veldig få er nordmenn. Dette bildet er tatt i resepsjonen til Googles New York-kontor. Foto: Svein-Erik Hole
Google ansetter 4000 personer i året. Veldig få er nordmenn. Dette bildet er tatt i resepsjonen til Googles New York-kontor. Foto: Svein-Erik Hole
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her avslører de hva slags profiler de leter etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NEW YORK: Google topper nesten alltid listene over hvilke selskaper norske teknologistudenter ønsker å jobbe for, senest i Universums «Student survey 2014».

Likevel mottar teknologigiganten overraskende få søknader fra nordmenn.

For langt hjemmefra?

– Vi rekrutterer generelt sett ganske få fra de nordiske landene, og fra Norge spesielt. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, for kompetansen har dere. Kanskje har det noe å gjøre med at nordmenn ikke ønsker å flytte så langt fra mor? undrer Googles danske PR-ansvarlige Christine Sørensen.

tu.no skrev for noen dager siden om software-utvikleren Kjetil Ørbekk, som «så vidt han vet» er eneste nordmann på Googles New York-kontor, der det jobber 4000 mennesker.

– Oslo-kontoret er lite, og det fokuserer på salg og markedsføring. For å få en spennende teknologijobb i Google må man være villig til å flytte – for eksempel til Århus, Dublin, New York eller California, sier Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bildene: Googles tøffe Oslo-kontor

Ansetter 4000 i året

Siden Larry Page og Sergey Brin etablerte Google for drøye 15 år siden, har de rekruttert 50.000 ansatte. Hvert av de siste årene har antall nyansettelser ligget på rundt 4000, og Google har mottatt over en million søknader per år.

– Jeg kjenner nordmenn som har søkt, men fått avslag, og andre jeg tror ville ha fått jobb, men som ikke er villige til å flytte på seg, sier Kjetil Ørbekk.

Googles HR-sjef Laszlo Bock skapte litt furore da han nylig fortalte New York Times at de ikke nødvendigvis ser etter de flinkeste studentene når de skal ansette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig flinke mennesker gjør få feil, så de vet heller ikke hvordan de skal lære av feil. Vi ser etter kandidater som har en «intellektuell ydmykhet» - folk som kan trå til siden og omfavne andres ideer når de er bedre enn sine egne, sa Bock.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han utdypet:

– De som aldri har møtt motgang kan utvikle uheldige reaksjonsmønstre; hvis noe går bra, er det fordi jeg er et geni. Går noe galt, er det på grunn av noen idioter i organisasjonen, at jeg ikke ble tilført tilstrekkelige ressurser, eller at markedet endret seg underveis i prosessen.

– De jeg har sett lykkes her, argumenterer gjerne for sitt syn helt til noen sier «vel, her er noen nye fakta». Da svarer de typisk «ok, det endrer ting, du har rett».

Les også: Larry Page var på studiebesøk hos Fast

Anbefalinger satt i system

Det er mange veier som kan føre til en jobb hos Google.

En av de vanligste er «internships» - praksisperioder eller sommerjobber, som ofte tilfaller studenter fra universiteter som samarbeider med Google. Kjetil Ørbekk gikk denne veien, via University of California i San Diego.

En annen hyppig brukt inngang er anbefalinger fra folk som allerede er ansatt, gjennom Googles egne «referal program», der potensielle nye kolleger systematisk logges.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stort sett søker vi godt utdannede mennesker, men gjennom dette programmet er det faktisk mulig for en uskolert å slippe til, dersom vedkommende på annen måte kan vise til gode resultater, sier Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google har også egne hodejegere som aktivt leter etter talenter.

– Et morsomt eksempel er en mann vi ansatte ved Århus-kontoret. Han hadde en veldig fin profil på LinkedIn, hvor han fremhevet at han var ekspert på «virtual machines», så vi sjekket ham ut. Før dette hadde han aldri vært utenfor Nord-Sibir, men nå bor han i Danmark, sier Sørensen.

Googles Norge-sjef: – Norske bedrifter henger ikke med i den mobile utviklingen

Saken fortsetter under bildetKjetil Ørbekk fikk jobb i Google etter et vellykket internship. Foto: Svein-Erik HoleKjetil Ørbekk fikk jobb i Google etter et vellykket internship. Foto: Svein-Erik Hole


Vil være gründere

Professor Kurt H. Becker ved Polytechnic School of Engineering på New York University, sier til Teknisk Ukeblad at han har registrert en veldig tydelig trend de siste årene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For ti år siden valgte ungdommer en ingeniørutdanning fordi de visste at de ville få en sikker jobb med ok inntekt med én gang de var uteksaminert. I dag vil de fleste ikke ha faste jobber, de vil starte noe selv, og prøve å skape noe som gjøre dem rike.

Har Google merket noe til denne trenden?

– Nja, vi får jo veldig mange søknader til jobbene vi utlyser. Men oppkjøp av talentfulle gründerselskaper kan også være en måte å sikre seg flinke ansatte på, sier Christine Sørensen.

Se bildene: Googles hemmelige datasentre

Ansettelsesprosessen

«Ting endrer seg fort her. I internett-fart», skriver Google i veiledningen til folk som vil søke jobb hos teknologigiganten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det betyr at vi må kunne snu oss kjapt rundt, både i forhold til ansettelser og i forhold til hvordan vi jobber. Vi ser etter folk som er gode til flere ting, som elsker store utfordringer og som takler betydelige endringer».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til de sedvanlige jobbintervjuene, er det enkelte ting som skiller seg ut i Googles ansettelsesprosess:

  • De leter etter folk som kan fungere i et team. Derfor møter gjerne fire-fem Google-ansatte opp i intervjuet.
  • De ser etter fire basisegenskaper: 1) Lederevner – hvordan du takler ulike situasjoner til teamets beste, 2) Faglig kunnskap som trengs i rollen – avdekkes for eksempel gjennom programmeringstester, 3) Hvordan du tenker – her legges det vekt på at hvordan man tilnærmer seg ulike problemstillinger er viktigere enn kjapt å finne det rette svaret, 4) «Googleyness» - personlig kjemi og en forsikring om du vil trives i miljøet.
  • En egen komité gjennomgår referater og sikrer at ansettelsesprosessen er fair, samt at kandidaten har egenskaper som Google vil ha bruk for i lang tid framover.

Men hva er typisk «googleyness», Christine Sørensen?

– Nysgjerrighet og en slags internet-idealisme. Du møter ikke mange ansatte hos Google som ikke tror at internett kan redde verden, eller deler av den. Veldig mange er engasjert i idealistiske prosjekter. De ønsker å gjøre en forskjell, sier Sørensen.

Hva slags folk må slutte i Google?

– De som ikke har den nødvendige driven, de som ikke har en vilje i seg til å flytte produktene fremover dag etter dag og konstant lete etter forbedringer. Google har en sterk prestasjonskultur og er ikke en arbeidsplass for å gjøre ingenting.

Les også:

Kahoot! tar av i USA

Microsofts nye gullegg klekkes ut i Norge

Jan Grønbech: – Google kunne vært norsk