De rødgrønne dypt skuffet over KrF og Venstre

Tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete skrev i en Facebook-kommentar om KrF og Venstre hadde solgt landbrukspolitikken for «judaspenger». Foto: NTB scanpix.
Tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete skrev i en Facebook-kommentar om KrF og Venstre hadde solgt landbrukspolitikken for «judaspenger». Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF og Venstre har akseptert et jordbruksoppgjør som legger opp til drastiske endringer i hvordan norsk landbruk kommer til å se ut i framtida, mener de rødgrønne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom torsdag en rekke kraftige reaksjoner i mediene på enigheten mellom regjeringen og støttepartiene om et tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret. Venstre og Kristelig Folkeparti har forhandlet opp budsjettrammen med 250 millioner kroner.

Det synes landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) er en liten pris å betale for «strukturen i vårt forslag», ifølge Dagbladet.

Nå slår KrFs forhandler, Line Henriette Hjemdal, tilbake. Hun avviser beskyldninger om at KrF har akseptert drastiske og langsiktige strukturendringer i bytte mot noen hundre millioner kroner.

– Den uttalelsen får stå for statsrådens regning. Vi har endret profilen på oppgjøret markant. De små og mellomstore bøndene har tjent betydelig på oss, sier Hjemdal til NTB, som poengterer at en vesentlig del av den totale inntektsøkningen på 400 millioner kroner går til de mindre brukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ligger også føringer for kommende oppgjør, som blant annet skal sikre «landbruk i hele landet gjennom en variert bruksstruktur», ifølge Hjemdal.

Les også: – Det har ikke vært reelle forhandlinger

«Judaspenger»

Kritiske reaksjoner på avtalen som ble inngått onsdag, framstiller det som om det nå ligger an til dyptpløyende omlegging av norsk landbruk, der de minste brukene og distriktene de befinner seg i er ofrene.

Tilsynelatende før innholdet i avtalen var kjent, spurte tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete i en Facebook-kommentar om de to partiene hadde solgt landbrukspolitikken for «judaspenger», melder TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik avtalen med regjeringen blir oppfattet, kan det godt tenkes at Navarsete vil mene at de 250 millioner kronene er nettopp «judaspenger».

Listhaug mener hun har fått gjennomslag for sin omstridte politikk. Den innebærer insentiver til større bruk og større produksjon, etter kritikernes mening på bekostning av de små og mellomstore brukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste for meg nå er at vi har fått i havn denne avtalen, som innebærer den største kursendringen på mange år i norsk landbruk, sier Listhaug til NRK.

«Rot og spill»

Venstre og KrF har innlatt seg på en prosess som har bestått av «masse rot og spill», mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Støttepartiene burde ha kommet til enighet med resten av opposisjonen istedenfor å bli med på en politikk som bare egner seg i langt «flatere og varmere land» enn Norge.

Les også: Neppe nye runder mellom Listhaug og bøndene

For Ap er det uaktuelt å støtte regjeringens forslag når det kommer opp til votering om rundt to uker, fastslår landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget i Arbeiderpartiet.

– Det er for få endringer i de alvorlige strukturgrepene. Det åpnes for betydelig større bruk når det gjelder melkeproduksjon. De skal se på fylkesgrensene for melkekvoter – da mener Ap at vi kan risikere å flytte deler av jordbruket til deler av landet der det er areal nok, mens andre deler av landet blir liggende brakk, sier Storberget til Dagbladet.

Hjemdal framholder at det var begrenset hvor store endringer i tilbudet støttepartiene kunne kreve, uten å skade forhandlingsinstituttet.

– Vi er enige om at forhandlingsinstituttet ligger fast. Det bør Vedum og Storberget være fornøyde med når de kjenner Listhaugs syn på det, sier hun.