Neppe nye runder mellom Listhaug og bøndene

Neppe nye runder mellom Listhaug og bøndene
Neppe nye runder mellom Listhaug og bøndene
Artikkelen fortsetter under annonsen

De borgerlige partiene er innstilt på å avslutte forhandlingene om en jordbruksavtale på Stortinget. Oppgjøret blir neppe sendt i retur til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uaktuelt. Saken er til behandling på Stortinget, og det er her den skal avgjøres, sier en sentral kilde i Venstre til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) ser det på samme måte.

– Nå ligger saken i Stortinget, og jeg har gode forventninger til at vi klarer å finne en løsning her, sier hun.

Onsdag klokken 12 fortsatte bondeforhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre på Stortinget. Om lag to timer senere gikk partene fra hverandre til løfter om å møtes på nytt klokken 17.

– Vi er enige om at vi skal bruke den tiden saken trenger, men håper selvsagt å komme i havn, sa KrFs landbrukspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal onsdag formiddag.

Les også: – Opposisjonen velger Listhaug-spill foran bønder

Liten begeistring

Før onsdagens møter slo Venstres Pål Farstad fast at partene ønsker å sluttføre forhandlingene på Stortinget. Samtidig ville han ikke kategorisk avvise at det er aktuelt å sende statens tilbud tilbake til landbruksministeren for nye forhandlinger med bondeorganisasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet har tatt til orde for dette, men løsningen vekker liten begeistring hos regjeringspartiene og Venstre. Hvordan KrF forholder seg til forslaget synes mer usikkert.

– Nå får vi først sette oss til forhandlingsbordet. Hvordan vi gjør dette til sjuende og sist, har vi ikke bestemt oss for. Vi har tiden fram til 12. juni, så det er mange kvelder og netter å ta av, sier Hjemdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag luftet selv ideen om nye forhandlinger under en høring om jordbruksoppgjøret i Stortingets næringskomité tirsdag.

Les også: Storberget: – Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur

Sier nei til Ap

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget mener Listhaug bør gå en ny runde med bøndene og komme med et tilbud som Stortinget legger klare føringer for.

Ap, SV og Sp har sendt tydelige invitter til regjeringens støttepartier og bedt om at de forhandler med dem framfor regjeringen. Men et intervju Storberget denne uken ga til Dagens Næringsliv, kan ha satt bom for støttepartienes vilje til å forhandle direkte med Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Landbrukspolitikken styres fra mitt kontor», ble Storberget sitert på. NTB kjenner til at uttalelsen ble svært dårlig mottatt i KrF og Venstre.

Hjemdal og Farstad forhandler i utgangspunktet med regjeringspartienes landbrukspolitiske talspersoner Ingunn Foss (H) og Morten Ørsal Johansen (Frp), men de parlamentariske lederne og representanter for regjeringen holdes tett orientert underveis.

Les også: Bøndene glade for brudd: – Viser at regjeringen står alene

Ikke flertall

Årets jordbruksoppgjør er til behandling i næringskomiteen på Stortinget med åpent utfall. Det er uansett ikke flertall for proposisjonen som landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte til Stortinget fredag, etter at innledende sonderinger mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF ikke førte fram.

I tråd med samarbeidsavtalen fortsetter de fire partiene nå dragkampen på Stortinget. Først dersom disse samtalene bryter sammen, blir det aktuelt for støttepartiene å søke et alternativt flertall med de rødgrønne.

Forhandlingene mellom bøndene og staten brøt sammen 13. mai, etter at bøndene takket nei til en økning på 150 millioner kroner fra i fjor og en innretning på jordbruksstøtten som næringen mener bare vil komme noen få store bruk til gode.