Sp anklager regjeringen for å tappe Nord-Norge

GRILLET: Statsminister Erna Solberg svarte på kritikken fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)
GRILLET: Statsminister Erna Solberg svarte på kritikken fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, anklager regjeringen for systematisk å ha ribbet Nord-Norge for midler siden de tok over makten i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum ramset opp en rekke kutt som eksempler på hvordan regjeringens politikk har rammet Nord-Norge.

Blant dem er fjerning av Finnmarkstillegget i barnetrygden, kutt i marint verdiskapningsprogram og næringstiltak i fiskeriene, samt kutt i tilskudd til regional utvikling.

– Hadde blitt kjeppjaget

– I revidert nasjonalbudsjett går det også fram at regjeringen vil ta 368 millioner fra rammetilskuddet til de tre nordnorske fylkeskommunene og flytte disse pengene sørover. Samtidig har regjeringen lagt fram et tilbud i jordbruksoppgjøret som vil være svært negativt for landbruket i landsdelen, sa Vedum.

Han mente det vil ramme de tre nordligste fylkene hardest at regjeringen har varslet at de går med på å ta ut transport, finans og energi fra ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.

Ifølge Sosialistisk Venstrepartis representant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, utgjør listen over ulike kutt fra Nord-Norge 2 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis dette hadde skjedd i Oslo, hadde regjeringsmedlemmene blitt kjeppjaget fra Frogner, mente han.

Les også: – Opposisjonen velger Listhaug-spill foran bønder

– Nytt, lønnsomt næringsliv

Statsminister Erna Solberg (H) svarte på kritikken ved å vise til at statistikken viser at veldig mye nå går bra i Nord-Norge.

– Det er et nytt, lønnsomt næringsliv, spesielt innen olje og gass, som bidrar til å løfte regionen til ikke å være så avhengig av særordninger, men faktisk i mye større grad bli et økonomisk tyngdepunkt i årene fremover. Det har denne regjeringen ambisjon om å videreutvikle, sa Solberg.

Hun sa flere av skattekuttene regjeringen har foretatt, som kutt i formuesskatten og i arveavgiften, vil være viktig for å stimulere til vekst i nord.

– Regjeringen jobber også for å kompensere landsdelen for avgiftssmellen som kommer når den differensierte arbeidsavgiften forsvinner, sa statsministeren.

Les også: Storberget: – Listhaug kan få bondeoppgjøret i retur