Kvinnelige ledere tjener 76.000 kroner mindre enn menn

LØNNSFORSKJELLER: Mannlige ledere tjener fortsatt langt mer enn kvinnelige ledere. (Foto: BERIT B. NJARGA)
LØNNSFORSKJELLER: Mannlige ledere tjener fortsatt langt mer enn kvinnelige ledere. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at forskjellen mellom kvinner og menns lederlønninger minker, er det fortsatt et relativt stort gap, viser Norsk Ledelsesbarometer 2014.

Kvinnelige mellomledere fikk i snitt 87,3 prosent av lønnsutbetalingen til en mannlig mellomleder. Dette er en økning på 1,3 prosentpoeng fra året før.

I snitt tjener en gjennomsnittlig kvinnelig mellomleder utenfor oljesektoren 518.000 kroner - 76.000 kroner mindre enn mannlige mellomledere.

- Hvordan er dette mulig, i 2014? spør en oppgitt Laura Mercer Traavik, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI, som har forsket på forhandling i arbeidslivet.

Og dette er ikke bare et ledelsesproblem: For hver hundrelapp en mann tjener, drypper det 86,5 kroner i lønningsposen til en kvinne.

Menn er mer frempå

Ifølge Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne kan det blant annet være at menns forhandlingsevner spille inn på lønnsstatistikkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir stadig vanligere med individuell lønnsfastsettelse. Menn er gjerne flinke til å prate seg opp og understreke hvor uunnværlige de er for bedriften, mens en del kvinner er litt mer tilbakeholdne. Dette er noe arbeidsgivere bør være bevisste på under lønnsforhandlinger, sier Brekke i en pressemelding.

Les mer: Dette bør du si til sjefen

Samtidig understreker rådgiver Stein Stugu ved kunnskapssenteret De Facto at markedslønn og individuelle ordninger favoriserer menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fortsatt er mange toppledere menn, og det er nok mange som bevisst eller ubevisst belønner de som ligner på seg selv. Dessuten er mange menn rett og slett bedre selgere av egne fortrinn i en forhandlingssituasjon, påpeker Stugu.

Bruk fakta i forhandlingene

Laura Mercer Traavik ved Handelshøyskolen BI tror det er mange faktorer som spiller inn og påvirker lønnsforskjellene. S

Artikkelen fortsetter under annonsen

amtidig tror hun kvinner bør bruke informasjonen som kommer frem i det ferske Ledelsesbarometer, om at kvinner har lavere lønn, når de forhandler på sin arbeidsplass.

- Kvinner bør kreve høyere lønn ved å bruke fakta og ikke minst finne ut hva andre tjener. Vær saklig og sterk, er rådet fra Laura Mercer Traavik, som legger til at man ikke får høyere lønn om man ikke spør om dette.

Også organisasjonen Lederne, skriver selv at ammunisjonen du trenger til lønnsforhandlinger nå er klar, når de viser til den nye statistikken.

Samboer? Da bør du ta grep

Bransje spiller inn

Slik Dinside har vist tidligere, spiller også yrke og bransje inn på lønnsstatistikken. I typiske kvinneyrker er lønna gjerne lavere enn i de mer mannsdominerte bransjene.

Tall fra Norsk Ledelsesbarometer 2014, viser at det er innen Olje, gass og rederi, og IT, kommunikasjon og medier, man finner de høyeste lederlønningene.

Disse tjener i snitt henholdsvis 840.500 og 664.600 kroner årlig.

I andre enden av skalaen finner vi lederlønningene i vekst- og attføringsbedrifter, hvor snittlønna ligger på 444.600 kroner.

Flere mister jobben, og disse yrkene er mest utsatt