Så mye får du i feriepenger

BEREGNING: Hvor mye du tjente i 2013 er ikke det samme som feriepengegrunnlaget, som det beregnes feriepenger av. (Foto: BERIT B. NJARGA)
BEREGNING: Hvor mye du tjente i 2013 er ikke det samme som feriepengegrunnlaget, som det beregnes feriepenger av. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjorårets lønn avgjør hvor mye du får utbetalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens ferie er en lovpålagt rettighet for arbeidstakere, er feriepenger avhengig av at du faktisk hadde inntekt i fjor.

Hvor mye du dermed får utbetalt i disse dager, avhenger derfor av hvor mye du tjente i løpet av 2013. Se også hvem som får utbetalt feriepenger i mai.

Sjekk feriepengegrunnlaget

For å finne ut hvor mye du vil få utbetalt, er det første du bør gjøre å finne frem fjorårets årsoppgave. Der finner du feriepengegrunnlaget, som gir utgangspunktet for dine feriepenger.

Dette beløpet vil normalt være lavere enn den totale lønnen for 2013, fordi det ikke er alle utbetalinger man får beregnet feriepenger av.

Dette gjelder ifølge Arbeidstilsynet blant annet reiseutgifter, losji, fri mobil, feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret og liknende.

Prosentsats for feriepenger

Feriepengene skal ifølge Ferieloven være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, men for arbeidstakere over 60 år skal satsen være minimum 12,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en tariffavtale gjennom jobben som sikrer deg fem ferieuker, er satsen 12 prosent og 14,3 prosent for de over 60 år.

Penger til overs? Derfor bør du ikke ha for mye stående på konto

Utbetaling av feriepengene

Feriepengene utbetales normalt siste lønningsdag før uttak av ferie, eller i stedet for junilønningen.

Har du fem uker ferie, vil du bli trukket i lønn for de ekstra feriedagene. I juni er det 21 arbeidsdager, dermed blir det trukket fra lønn for ytterligere fire dager.

Ved hjelp av Dinsides feriepengekalkulator kan du regne ut hvor mye du vil få utbetalt, avhengig av om du har fire eller fem uker ferie.

Les også hvorfor du bør be arbeidsgiver vente med feriepengene om du slutter i jobben.

Sykemeldt i 2013?

Har du vært sykemeldt i en lengre periode i 2013, skal arbeidsgiveren din utbetale feriepenger for de første 16 dagene av sykeperioden.

Deretter utbetaler NAV feriepenger av sykepenger for inntil 48 dager. Feriepengene fra NAV utbetales i disse dager.

Les også hvorfor du kan kreve ny ferie om du blir syk i løpet av ferien.