Undersøkelse: Bedre lønn med gode karakterer

LØNNSOMT: Å oppnå gode karakterer som student, kan betale seg når man kommer ut i arbeidslivet, ifølge ny norsk forskning. Foto: Colourbox.com
LØNNSOMT: Å oppnå gode karakterer som student, kan betale seg når man kommer ut i arbeidslivet, ifølge ny norsk forskning. Foto: Colourbox.com

De som har best karakterer etter en mastergrad, får 20 prosent høyere lønn enn medstudentene med dårligst karakterer, ifølge norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt forskningsprosjekt fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) tar for seg hvordan utdanningssystemet blir verdsatt i arbeidsmarkedet.

Resultatene viser at de som fullfører mastergraden med høyest karakter, får 20 prosent høyere lønn enn studenter i samme kull som fullfører med laveste karakter, melder Forskning.no.

– Det tyder på at utdanningssystemet måler noe av det samme som arbeidslivet er villig til å belønne, sier forsker Erling Barth, som har ledet studien, til nettstedet.

Les også: Professor: – Nivået på norske studenter en katastrofe

Sammenlignet studenter fra samme kull

Forskerne fant fram til studenter som tok hovedfag eller mastergrad i perioden 1970-2008, og fulgte dem over en lang periode. De tidligere studentene ble plukket opp i arbeidsmarkedet, så ble de sammenlignet andre fra samme studentkull. Dermed kunne forskerne si noe om lønnsforskjellene mellom folk på samme alder og med nøyaktig samme utdannelse.

Studentgruppene som forskerne analyserte var siviløkonomer fra Norges Handelshøyskole, sivilingeniører fra NTNU, samfunnsøkonomer fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU, samt jurister fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.

Undersøkelsen viser at de personene som var blant de fem prosent beste i sine kull, får høyest timelønn.

– 20 prosent høyere lønninger er en god del sett i forhold til de små lønnsforskjellene i Norge, sier Barth til Forskning.no.

Best avkastning av å være i toppsjiktet er det siviløkonomene som får, mens juristene er på en god andreplass.

Les også: Frp-studenter mest villige til å jukse

Lavere lønn med doktorgrad

Studien, som er publisert i tidsskriftet Samfunnsøkonomene, viser også at høyere karakter gir større andel doktorgrader. Men de som har valgt å ta en doktorgrad får ikke høyere, men faktisk lavere lønn, sammenlignet med dem som ikke tar en doktorgrad.

Dette forklarer forskerne med at folk med doktorgrad jobber i næringer som systematisk har lavere timelønn enn personer uten doktorgrad, noe som gjelder for alle de fire utdanningsgruppene.

Personvernpolicy