Ikke la deg lure av kataloghaiene

KAST I SØPLA: Mottar du henvendelser om oppføringer i diverse katalogregistre på nett, lønner det seg å være skeptisk og lese det med liten skrift. (Foto: KRISTINA PICARD/ILLUSTRASJON).
KAST I SØPLA: Mottar du henvendelser om oppføringer i diverse katalogregistre på nett, lønner det seg å være skeptisk og lese det med liten skrift. (Foto: KRISTINA PICARD/ILLUSTRASJON).

Virke advarer mot henvendelser om dyre katalogoppføringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå går arbeidsorganisasjonen Virke ut og advarer mot selskaper som forsøker å få firmaer til å kjøpe katalogoppføringer.

Er du ikke obs risikerer du å binde deg til oppføringer som kan koste firmaet ditt tusenvis av kroner.

- Vi får ukentlig henvendelser fra firmaer som har mottatt slike «tilbud», forteller Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke til Dinside.

Dinside har flere ganger tidligere omtalt såkalte kataloghaier, som er ekstra ivrige om våren og forsøker å få norske selskaper til å betale dyrt for oppføringer i blant annet forskjellige nettkataloger.

Nei, du skylder ikke dette selskapet penger

Se opp for disse selskapene

Nå skal det blant annet være snakk om et tysk selskap som dukker opp hvert år på denne tiden. Dersom en mottaker sender det tilsendte skjemaet i retur, binder de seg til å betale 982 euro årlig i tre år for en oppføring hos selskapet.

Det er nesten 24.000 kroner rett ut av vinduet. Dette er kun ett av flere eksempler Virke kjenner til og advarer mot.

- Det er et nederlandsk selskap som holder til i Utrecht, samt de tyske selskapene TVV og DAD vi får mange henvendelser om, det siste står blant annet bak Norsk Internett Register, forteller Bjerke, et selskap Dinside har omtalt tidligere som en av gjengangerne innen denne typen selskap.

Henvendelsene spiller gjerne på at selskapet skal oppdatere et register eller oppføre deg i en katalog. Skriver du under og sender inn papirene, har du inngått en avtale med selskapet.

Den største utfordringen med disse selskapene er ifølge Bjerke at det står noe med liten skrift i papirene, som binder deg opp for flere år.

- Hvis du ikke har en avtale om slike registreringer, og mottar en av disse henvendelsene, vil jeg anbefale å kaste papirene i søpla, sier Bjerke.

Svensk markedsføring

Virke advarer også mot svenske selgere som ringer og tilbyr annonsering, som fort kan koste mer enn det smaker.

- Vær forsiktig om du får slike henvendelser per telefon. Si nei, hvis ikke risikerer du å betale 100.000 kroner for seks til åtte oppføringer, forteller Bjerke. Skulle din bedrift allerede ha takket ja til et av disse tilbudene og føler dere lurt, anbefaler Bjerke om å ta kontakt med Virke.

- Vi kan se nærmere på avtalen og vurdere den. Samtidig er det verdt å merke seg at det ikke er sikkert man uten videre kan kansellere en slik avtale.

Personvernpolicy