Meny

Barnehageplasser:

Dette taper du i ulønnet permisjon

PROBLEMATISK: Cecilie Rochstad risikerer å måtte gå ett år uten lønn fordi hun føder på høsten. Sier hun opp jobben sin, får hun rundt 21.000 kroner etter skatt i arbeidsledighetstrygd, mot 6000 kroner i kontantstøtte per måned. Foto: Bjørn Inge Karlsen (HM Foto)
PROBLEMATISK: Cecilie Rochstad risikerer å måtte gå ett år uten lønn fordi hun føder på høsten. Sier hun opp jobben sin, får hun rundt 21.000 kroner etter skatt i arbeidsledighetstrygd, mot 6000 kroner i kontantstøtte per måned. Foto: Bjørn Inge Karlsen (HM Foto)

Får ikke Cecilie barnehageplass, lønner det seg for henne å si opp jobben. Da får hun opptil 326.000 kroner i dagpenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapte skatteinntekter:

Regjeringens tall fra 2008 viser at et keisersnitt koster samfunnet om lag 55.000 kroner, om man regner med både operasjonskostnad og gjennomsnittlig seks liggedager på sykehus. En vaginal fødsel koster om lag 22.000 kroner, og fødekvinnen har normalt en liggetid på fire dager.

Til sammenligning taper samfunnet om lag 200.000 kroner i skatteinntekter på at en kvinne som til vanlig jobber heltid er hjemme i ulønnet permisjon i ett år.

Cecilie Rochstad (32), fortalte i går til Foreldre.no at hun tar keisersnitt før termindato for å sikre at barnet får barnehageplass. Hun er gravid med barn nummer to, og har termindato 31. august. Hun har fått innvilget keisersnitt på grunn av medisinske årsaker og påpeker at det ikke bare handler om personlig økonomi, men er tydelig på at det også medfører en stor økonomisk ulempe for familien om hun skulle føde etter termin.

Barn som er født etter 1. september har ikke rett til plass før hovedopptaket året etter, når de er nærmere to år. For Rochstad har det derfor vært avgjørende å føde før 1. september, for å sikre at barnet har rett til barnehageplass som ettåring.

Systemet med opptak en gang i året gjør også at foreldre sender barna i barnehagen før de er fylt ett år for ikke å miste plassen.

– Det økonomiske aspektet er bare én side ved denne saken. De helsemessige omkostningene ved at vi får en fødeboom akkurat i de månedene sykehuspersonalet skal ha sommerferie, er langt verre, sier Rochstad.

– Slik systemet er nå, legges det opp til en fødeboom i vår- og sommermånedene. Den alvorligste konsekvensen av det, er at sykehusene ikke har tid til å gi fødekvinner forsvarlig behandling og oppfølging. For når alle føder om sommeren, samtidig som jordmødre, sykepleiere og leger har ferie, hvem skal da ta imot ungene?, spør Rochstad.

Les også: - Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Får mer penger som arbeidsledig

For alle som får barn på høsten blir det en utfordring når permisjonstiden er over, og det er tid for å få en barnehageplass. Søknadsfristen for barnehageopptak varierer, så sjekk fristen der du bor. Hvis barnet er født etter 1. september må du vente ytterligere nesten et helt år før du har rett på barnehageplass. Så hva gjør man?

– Du kan søke om å få kontantstøtte. Det kan du få fra måneden etter at barnet har fylt ett år. Fra 1. august i år er den på 6000 kroner per måned, sier kontorsjef Anita Mørmelsdal Sivertsen i NAV.

Det vil si at om du ikke får en barnehageplass og ikke finner en dagmamma, mister du nesten et helt år av den reelle inntekten din og feriepenger året etter.

Om den økonomiske situasjonen for familien blir for prekær vil det faktisk lønne seg å si opp jobben - i hvert fall der og da. Bare pass på når du gjør det.

Om du velger å slutte i jobben vil det gå en karantenetid på åtte uker hvor du ikke mottar dagpenger. Siden får du 64,4 prosent av den tidligere inntekten i dagpenger, med et tak på 6 G. Det tilsvarer opptil 326.000 kroner.

For Rochstad betyr dette at hun ville fått rundt 21.000 kroner etter skatt i arbeidsledighetstrygd, mot 6000 kroner i kontantstøtte per måned.

Les også: Så mye skatter du av mobilbruken

Den eneste trøsten er at du ved å ta ulønnet permisjon i det minste får et par pensjonspoeng.

– Hvis du har hatt den daglige omsorgen for barn under seks år i minst halve året, kan du få omsorgspoeng. Omsorgspoenget er lik 3,5 pensjonspoeng, sier Sivertsen.

Pensjonspoeng er betegnelsen på opptjeningsgraden i folketrygden. Man begynner å opptjene pensjonspoeng det året man fyller 17 år, og opptjener kun pensjonspoeng ved inntektsgivende arbeid. Det er skatteetaten som definerer hva dette er. Det gis kun pensjonspoeng på inntekt mer enn 1 G, altså grunnbeløpet i folketrygden. En årlig inntekt på 400.000 kroner vil gi omlag 4,80 pensjonspoeng i året.

Sivertsen oppfordrer kommende foreldre til å se på nav.no for mer informasjon.

Slik får du mest tid og penger ut av fødselspermisjonen.

Les også: Nordmenn klar for å unne seg litt ekstra

Ønsker å være yrkesaktiv

Cecilie Rochstad opplevde i forrige svangerskap at sykehuset, på grunn av fødeboom, ikke hadde kapasitet til å gi henne keisersnitt til tross for medisinske anbefalinger fra jordmor. Resultatet ble langvarige problemer med bekkenet, og ett års behandling hos fysioterapeut.

– Jeg har blitt tolket som at jeg bare tenker på det økonomiske, men det handler ikke bare om det. Det norske samfunnet er lagt opp til at kvinner skal jobbe, og de fleste ønsker å være yrkesaktive også etter at de har fått barn. Jeg ønsker å ha en karriere i tillegg til å være mor. Problemet er at vi har et system som gjør at det er mest gunstig å få barn om våren og sommeren. Nesten alle mine venninner som har planlagt å bli gravide har brukt eggløsningstester for å time fødselsdatoen på riktig side av 1. september, sier hun.

Les også: – Mer av forbruket blir lagt igjen ute

Viktig med økonomisk buffer

Sjefsøkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi sier at en slik situasjon viser hvor viktig det er å ha en god økonomisk buffer. Han slår samtidig fast at det er gruppen av nyetablerte, som er mest økonomisk sårbare i utgangspunktet, som opplever dette.

Hva slags permisjonsordning du velger, kan ha store økonomiske konsekvenser. Gard og Marte tapte en hel månedslønn.

– Man har nettopp tatt opp et høyt lån og har kanskje mye studielån å betjene. Da er det viktig å huske på at bankene tilbyr fem til ti år med avdragsfrihet på lånet, og i en slik situasjon kan man be om det. Så fort man er tilbake i jobb igjen, så går man tilbake til å betale avdrag, sier sjefsøkonomen.

Han anbefaler generelt at man betaler avdrag i disse dager hvor rentene er så lave.

Det er også lurt å ta kontakt med Lånekassen så fort du vet at du må ut i ulønnet permisjon.

– Med et høyt studielån, som skal nedbetales, er det også godt å vite at de har ordninger for perioder hvor man har mindre inntekt - så lenge du kan dokumentere det. Da kan du få både betalingsutsettelse og rentefritak ved å søke om det, sier han.

Les også:

Henriette Steenstrup: Lærerne er ingen sutrekopper

Slik gjør du overgangen fra permisjon til jobb enklere

Dette trenger du til barnehagestart

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:59 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong05:31 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:48 5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Greta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms
Siste nytt
05:59VerdenTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong05:31NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge05:30NorgeFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26NorgePrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:48Verden5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35NorgeValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30NorgeIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenGreta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus