USA gir irsk Norwegian-støtte kald skulder

VENTER PÅ SVAR FRA USA. Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: NTB scanpix
VENTER PÅ SVAR FRA USA. Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: NTB scanpix

- Følg med på nettsiden vår, skriver den amerikanske transportministeren i et brev til sin irske kollega.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

16. januar 2013 sa forrige arbeidsminister Anniken Huitfeldt nei til å endre utlendingsloven. Norwegian hadde bedt om en endring for å kunne ansette asiater uten norsk arbeids- og oppholdstillatelse på norskregistrerte fly.

I mai 2013 startet Norwegian med langdistanseruter mellom Skandinavia, Thailand og USA, først med innleide fly.

I august 2013 begynte Norwegian å fly med Boeings Dreamliner-fly og asiatisk kabinpersonale. For å kunne ansette asiater ombord, og sikre trafikkrettigheter i EU, har det registrert flyene i Irland.

Norwegian har fått midlertidig dispensasjon fra Luftfartstilsynet for kravet om å registrere flyene i norsk register.

12. februar fikk Norwegian Air International en driftstillatelse i Irland.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos begynner å bli svært utålmodig overfor irske og amerikanske myndigheter.

For en måneds tid siden skrev han brev til Irlands transportminister Leo Varadkar og ba om hjelp til å få ordnet den nye virksomheten for langdistanseflyene. Uten en amerikansk trafikktillatelse kan ikke flyene brukes til og fra USA.

«Dessverre fører den uventede forsinkelsen til at vi kan bli tvunget til å flytte langdistanseflyene fra Norwegian Air International (irsk driftstillatelse) til vår norske virksomhet (norsk driftstillatelse),» skrev Kjos: Flyr hjem ett fly

Kjos minnet statsråden om at beslutningen kan ramme forholdet til Irland.

«En ytterligere forsinkelse (...) vil beklagelig tvinge oss til å reversere planene for å bygge et langdistanseselskap i Irland. Det vil være et stort tilbakesteg i arbeidet med å skape et stort fotavtrykk i deres land. Paradokset er at vi da må fortsette virksomheten på samme måte som planlagt i Irland basert på en norsk driftstillatelse,» skrev han.

Ba om amerikansk støtte

Henvendelsen fikk Leo Varadkar til å skrive brev til den amerikanske transportministeren Anthony R. Foxx, der han ba Foxx om å se positivt på Norwegians ønske om å fly mellom Europa og USA med asiatisk kabinpersonale ombord på fly innregistrert i Irland og på en irsk driftstillatelse.

I sitt svarbrev til Varadkar gir nå Anthony R. Foxx den irske Norwegian-støtten en kald skulder, skriver check-in.dk.

Foxx avviser henvendelsen fra den irske transportministeren med et standardsvar om at han ikke kan kommentere den konkrete saken:

- Jeg er sikker på at du forstår at jeg ikke kan kommentere innholdet i Norwegian Air International´s søknad, skriver han i sitt svarbrev datert 7. mai.

- Følg med på nettsiden vår

- Jeg kan forsikre deg om at vi vil se på alle innvendinger før vi treffer en beslutning i denne saken, skriver Foxx videre, før han oppfordrer Varadkar til å følge med på nettsiden til de amerikanske transportmyndighetene.

Les også: - Nå har Norwegian brukt opp kvoten

Personvernpolicy