Finanstilsynet vurderer strengere lånekrav

BOLIGVEKSTEN BEKYMRER: Nå vil Finanstilsynet igjen skjerpe kravene for lånekundene som skal kjøpe ny bolig. Arkivfoto: NTB scanpix
BOLIGVEKSTEN BEKYMRER: Nå vil Finanstilsynet igjen skjerpe kravene for lånekundene som skal kjøpe ny bolig. Arkivfoto: NTB scanpix

Finanstilsynet er bekymret for at boligprisveksten har tatt seg opp igjen, og vurderer tiltak for å bremse kredittveksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Boligprisene hadde en vekstpause i fjor høst. Men vi er bekymret for at boligprisveksten nå har tatt seg opp igjen. En ny oppgang i boligprisene vil dra med seg kredittveksten, sier direktør for bank- og forsikringstilsyn Emil R. Steffensen i Finanstilsynet til Dagens Næringsliv.

Tirsdag la eiendomsmeglerbransjen fram tall som viser at bruktboligprisene her til landet steg 1,3 prosent i april, og dermed er på sitt høyeste nivå noensinne.

Finanstilsynet skrev i et brev til Finansdepartementet i januar at det kan bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten om ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar. I brevet pekes det på at en fastsettelse av krav til bankenes utlånspraksis, som gir bankene mindre rom for skjønn, kan være et aktuelt tiltak, skriver DN.

Finanstilsynet skjerpet retningslinjene for bankenes utlånspraksis for to år siden. Kravet til egenkapital ble økt fra 10 til 15 prosent av boligens verdi.

I februar i år understreket imidlertid finansminister Siv Jensen (Frp) at bankene skal ha fleksibilitet til å gi boliglån ut fra individuelle vurderinger. Dette, sammen med at bankene har kommet et stykke på vei mot å møte myndighetenes nye kapitalkrav, har åpnet for å øke utlånene til boligkjøperne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus