EU-land planlegger Robin Hood-skatt

Elleve EU-land planlegger en egen skatt på finanstransaksjoner. Foto: Peter Bader (Reuters)
Elleve EU-land planlegger en egen skatt på finanstransaksjoner. Foto: Peter Bader (Reuters)

Elleve EU-land fortsetter planleggingen av en ny skatt på finanstransaksjoner til høylytt motstand fra andre EU-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er veldig skeptiske til den. Den leder til høyere renter for husholdninger og bedrifter og er skadelig for Europas økonomi, mener Sveriges finansminister Anders Borg.

EUs 28 finansministre diskuterte tirsdag planene for en egen skatt på finanstransaksjoner som handel med aksjer og obligasjoner.

Det er elleve land som ønsker å innføre en slik skatt, blant dem stormaktene Tyskland, Frankrike, Italia og Spania. De mener den vil tvinge finanssektoren til å oppføre seg mer ansvarlig, mens motstanderne mener den vil kunne skremme bort investorer og kapital. Britene er blant de mest høylytte skeptikerne og frykter for finanssektoren i London.

Med elleve støttespillere vil den såkalte Robin Hood-skatten ikke bli gjeldende for hele EU, men for landene som ønsker å innføre den. EU-kommisjonen tror de elleve kan tjene opptil 260 milliarder kroner i året på den.

– Vi ønsker resultater i år og at den første delen skal bli gjeldende fra 1. januar 2016, sier Østerrikes Michael Spindelegger ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Jeg mener den politiske viljen er der, sier spanske Luis de Guindos.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus