Boligkjøperne er blitt kresne

Bilder: TV 2
Bilder: TV 2

Boligprisene har steget til sitt høyeste nivå noensinne. Men kjøperne er selektive, og mange boliger blir liggende usolgt på Finn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av april var det 14.741 aktive boligannonser på Finn.no. Det er en økning på 26 prosent fra april i fjor. Tida det tar å selge en bolig, har samtidig steget fra et snitt på 29 dager i april i fjor til 38 dager i april i år.

Tilbakemeldingen fra meklerne er at boligkjøperne er blitt selektive, forteller administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

– Det er et marked hvor mange boliger kjemper om oppmerksomheten fra kjøperne. Det er boliger som går veldig bra, og som det er stor etterspørsel etter, og så er det boliger som ikke opplever interesse, og som ikke får bud, sier han til NTB.

Sterk prisutvikling

Den generelle prisutviklingen har likevel vært langt sterkere enn ventet. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,6 prosent fra mars til april. Prisene er samtidig 0,5 prosent høyere enn i april i fjor, viser eiendomsmeklerbransjens prisstatistikk.

Boligprisene ligger nå på sitt høyeste nivå noensinne.

– Det er bare å fastslå at de opplevelsene vi hadde fra september til november i fjor, med en kraftig prisnedgang, går over i historien som en liten parentes, sa styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge da tallene ble lagt frem.

Ifølge ham har prisutviklingen til nå i år vært helt på linje med snittet for tilsvarende periode i tidligere år.

– Dette representerer en tilbakevending til det som har vært det normale for norske husholdninger over de siste 20 årene: en robust, positiv utvikling i boligprisene.

Regionale forskjeller

Men statistikken vitner også om store regionale forskjeller. Mens salget går så det suser i byer som Tromsø og Bergen, er boligmarkedet tregt i Stavanger og Kristiansand.

I Oslo steg boligprisene med 1,2 prosent fra mars til april. Men prisene i hovedstaden ligger fortsatt 2,3 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Svakest har utviklingen vært i bydelene Frogner og Sagene, med et fall på 3,5 prosent fra april i fjor.

– Der er det mange som sliter med å få solgt, og som kanskje ikke vil kjenne seg så godt igjen i overskriftene som kommer ut av dagens pressekonferanse om at boligmarkedet stiger voldsomt, sier Dreyer.

Eiendomsmeklerne tror nå at prisene vil flate ut i månedene som kommer, trolig med en liten prisnedgang i sommer.

Boblefare

Når prisveksten hittil i år har vært sterkere enn ventet, skyldes det ikke minst en økt vilje fra bankenes side til å gi boligkjøpere lån, mener Laugen. Mens fjoråret var preget av dommedagsprofetier, er tryggheten nå tilbake i markedet, og bankene har begynt å bruke rentenivået som våpen i kampen om markedsandeler, fastslår han.

Men i dette ligger også kimen til en prisboble, vedgår Laugen.

– Det er en gjensidig forsterkende effekt. Høyere boligpriser skaper økt etterspørsel etter lån fra låntakerne, men det virker også den andre veien. Høyere boligpriser skaper større interesse fra bankene for å låne ut mer penger, forklarer han.

På sikt er problemet at husholdningenes gjeld vokser raskere enn inntektene. Slik ligger det an til å bli også i år, ifølge Laugen.

– Prisveksten kan derfor fremskynde en renteøkning fra Norges Bank, advarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus