Meny

Styrtrik kineser vil investere stort i Norge

VIL INVESTERE I NORGE: Den styrtrike kinesiske eiendomsmagnaten Huang Nubo fikk avslag da han forsøkte å kjøpe en del av Island. Nå retter han blikket mot Norge i stedet. Arkivfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske eiendomsmagnaten Huang Nubo har kastet sine øyne på Norge etter at han tidligere ble nektet å kjøpe en del av Island.

Huang og hans eiendomsselskap Zhongkun Group ønsker å utvikle luksuriøse feriesteder i Nord-Europa og har planer om å investere 660 millioner kroner i Norge de neste fem til ti årene, melder nyhetsbyrået AFP.

Kina, som alltid er sulten på nye ressurser, har ikke lagt skjul på sine ambisjoner i Arktis.

Men det er heller ingen hemmelighet at forholdet mellom Norge og Kina har vært dårlig de siste årene, selv om kinesiske myndigheter er fornøyd med at den norske regjeringen nekter å ta i mot Dalai Lama når han kommer til Oslo denne uken.

Les også: Kinesisk milliardær nektes å kjøpe islandsk land

– Ikke politisk styrt

Huang avviser imidlertid at hans planer om eiendomsutvikling på norsk jord er politisk styrt fra Beijing, selv om han medgir at det politiske klimaet mellom Norge og Kina kan spille en rolle i eventuelle framtidige avtaler.

– Selvfølgelig vurderer vi om et land er vennlig innstilt til Kina når vi vurderer hvor vi investerer, sier Huang til AFP.

– Dersom den norske regjeringen hadde møtt Dalai Lama, ville det ha skapt vansker for mine investeringer siden kinesiske myndigheter ikke kunne ha godkjent en slik avtale, legger han til.

Liker Nord-Europa

Huang er fascinert av Nord-Europa, og det er ikke første gang han har drevet, eller forsøkt å drive virksomhet her.

I 2011 forsøkte han å kjøpe et større område på Islands nordkyst, angivelig for å utvikle et turist- og rekreasjonsområde. Islandske myndigheter fikk til slutt samlet seg til å si nei av strategiske og sikkerhetsmessige grunner.

I 2012 forsøkte Huang igjen å kjøpe en del av Island, denne gang riktignok et mye mindre område. Denne saken er foreløpig ikke ferdigbehandlet av islandske myndigheter.

I desember i fjor inngikk Huang en samarbeidsavtale med Kode (Kunstmuseene i Bergen). Ifølge avtalen donerer Huang om lag 9,5 millioner kroner til Kode mot at museene tilbakefører sju marmorsøyler fra Kodes kinasamling til Kina. Søylene forsvant ut av Kina da et kinesisk palass ble plyndret på 1800-tallet.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus