Dom i Terra-skandalen:Terra-kommunen Haugesund tilkjent 50 millioner i erstatning

Fikk kommuner på kroken: Terra-gruppens folk tjente millioner, kommunene tapte hundrevis av millioner på grov spekulasjon. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.
Fikk kommuner på kroken: Terra-gruppens folk tjente millioner, kommunene tapte hundrevis av millioner på grov spekulasjon. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Tingrett dømte i dag forsikringsselskapet ACE European Group Limited til å betale 50 millioner kroner til Haugesund kommune etter Terra-skandalen. Pengene deles på åtte kommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Terra-skandalen:

* Åtte norske kraftkommuner lånte penger med sikkerhet i framtidige kraftinntekter og investerte pengene i obligasjoner gjennom meglerfirmaet Terra Securities.

* De åtte kommunene er Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik i Nordland, Bremanger og Vik i Sogn og Fjordane, Kvinesdal i Vest-Agder og Haugesund i Rogaland.

* Meglerfirmaet Terra Securities ble slått konkurs 28. november 2007. De åtte kommunene har fremmet krav om til sammen nær 1,5 milliarder kroner i boet etter Terra Securities, men har så langt ikke fått noe ut av boet.

* De åtte kommunene besluttet i september 2008 å trekke långiverne DNB og Depfa Bank til ansvar gjennom å slutte å betale på lånene. Kommunenes påstand var at bankenes utlån til Terra-investeringene er i strid med kommuneloven, som bankene har et selvstendig ansvar for å forholde seg til.

* Narvik og Haugesund kommune fikk i en rettsavgjørelse i London i oktober 2009 redusert sin gjeld til irske Depfa Bank med 88 millioner kroner.

* Sju av kommunene sto sammen med boet i Terra Securities bak et søksmål mot Terras eier, amerikanske Citigroup. Haugesund er ikke med på dette søksmålet. En domstol i New York avviste i april 2013 saken mot Citigroup. Avgjørelsen ble anket, men tirsdag 18. februar fikk Citigroup medhold også i ankesaken.

* Saken der DnB har saksøkt de sju Terra-kommuner for mislighold av lån, skulle opprinnelig opp i november 2009, men er utsatt i påvente av utfallet av rettssaken mot Citigroup.

* Kommunene har også gått til sivil sak mot Terra Securities' forsikringsselskap ACE European Group Limited, med krav om 100 millioner kroner i erstatning. Saken startet i Oslo tingrett 27. januar. (©NTB)

ACE var forsikringsselskapet til Terra Securities, som nå er konkurs. ACE må også betale forsinkelsesrenter fra 20. september 2008.

Beløpet Haugesund får utbetalt, går til fordeling blant alle de åtte kommunene som ble rammet i Terra-skandalen.

Les også: Terra-kommuner møter forsikringsselskap i retten

To kommuner nå. Seks ventet

Det var kommunene Hattfjelldal og Haugesund som reiste rettssaken mot forsikringsselskapet ACE European Group Limited i denne omgang, etter den omfattende Terra-skandalen.

Hattfjelldal kommune krevde erstatning ut fra en forsikring som gjaldt fram til 27. oktober 2007. Det ble avvist av dommeren, Wenche Elizabeth Arntzen.

Meglerfirmaet Terra Securities fikk kraftkommuner til å lånefinansiere høyst spekulative investeringer med sikkerhet i framtidige kraftinntekter. Det hele gikk alvorlig på trynet, og åtte kommuner har tapt hundrevis av millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ACE European Group var forsikringsselskapet til Terra Securities og har ifølge kommunene et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen.

Kommunene Haugesund og Hattfjelldal var første kommuner ut, med krav om at ACE må betale 100 millioner kroner i erstatning til Terra-kommunene. Beløpet er det maksimale som dekkes av de to polisene som kravet er basert på. Kommunene Bremanger, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik mente alle at ACE har erstatningsansvar.

Les også: Erna Solbergs departement sa ja til skandaløse Terra-avtaler

De åtte kommunene krevde i alt 966 millioner av bostyret etter at Terra gikk overende. Av dette utgjorde Haugesunds krav 130 millioner, og Hattfeldal 88 millioner. Alle kommunene har vært eller står i ulike rettsprosesser.

De har selv fått krav mot seg fra DNB om å betjene lånene de tok opp.

Les dommen her