Skattbare vennetjenester

DUGNAD: Gratis vennetjenester, som utføres uten avtale om gjenytelser, er ikke skattepliktige. (FOTO: Jana Kay/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan gjerne gi en kompis gratishjelp, men får du en gjentjeneste må du kanskje betale skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ordnede forhold

* Det gir større trygghet når arbeidsforholdet gjennomføres på en lovlig måte, og arbeidet skjer under ordnede forhold. Arbeid i private hjem likestilles på denne måten med annet arbeid.

* For den som utfører arbeidet (arbeidstakeren) er det ofte en fordel å ha egen registrert inntekt. Det kan få innvirkning på utbetalinger fra folketrygden, blant annet sykepenger. Arbeidstakeren vil også kunne opparbeide pensjonspoeng.

* Utenlandske arbeidstakere er skattepliktige etter samme regler som norske arbeidstakere. Dette gjelder også arbeidstakere med arbeidstillatelse i Norge etter den særskilte ordningen for au pair.

* De forenklede skattereglene om lønnsarbeid hjemme gjelder ikke når du engasjerer et firma eller en næringsdrivende.

Kilde: www.skatteetaten.no

Skatteetatens regler skal gjøre det både enkelt og rimelig å få hjelp hjemme, i hagen eller på hytta. På visse vilkår slipper dessuten hjelperen din å betale skatt, og du går klar av arbeidsgiveravgift.

– Gratisarbeid, eller dugnad, som venner utfører uten forventning eller avtale om en konkret motytelse, er ikke skattepliktig. Verken for den som har fordel av det som utføres eller for den som utfører arbeidet, opplyser seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, Astrid Dugstad Tveter.

– Når formålet og avtalen er bytte av tjenester, vil imidlertid begge parters arbeid likestilles med vederlag. Og verdien av dette vil derfor være skattepliktig, poengterer hun.

Det vil si at du kan klippe naboens plen hele sommeren uten at verdien på klippetjenesten skattlegges. Men hvis du avtaler med naboen at han skal male huset ditt som takk for pen plen utløses skatteplikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du mottar en ytelse og velger å la andre utføre en motytelse på dine vegne, utløser også dette skatteplikt. Ytelsen må verdsettes til markedsverdi, og ytelsene som utveksles kan dermed også verdsettes til ulike beløp, understreker Astrid Dugstad Tveter.

Les også: Du kaster vel ikke penger ut av vinduet?

Hvit privatjobb

Avtaler du gjenytelser faller med andre ord vennetjenestene inn under «lønnsarbeid i hjemmet». Men holder du deg under Skatteetatens beløpsgrenser er også dette skattefritt. Gitt at du følger alle reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En husstand kan betale opptil 6.000 kroner i året til én og samme privatperson som hjelper til i huset eller på hytta, uten at mottaker blir skattepliktig for beløpet. Og du kan årlig kjøpe forskjellige slike private oppdrag til en total verdi av 60.000 kroner per husstand, uten at det utløser plikt til å betale avgift til staten, forteller Rolf Lothe hos Skattebetalerforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er den samlede verdien på utbetalingene over 60.000 kroner, må du imidlertid betale arbeidsgiveravgift, opplyser han.

Ifølge Skatteetaten skal arbeidstakere som får betalt for oppdrag i så stort omfang at det kan anses som næringsvirksomhet, registrere seg som næringsdrivende og alle inntektene skal føres i regnskapet for næringsdriften. Mange like oppdrag hos forskjellige arbeidsgivere kan dessuten også vurderes som næringsvirksomhet.

– Reglene om lønnsarbeid i hjemmet innebærer at kjøp fra næringsdrivende, og betaling av mer enn 6.000 kroner til samme person, utløser vanlig skatteplikt for mottaker, forklarer Lothe.

Les også: Nå kommer vårrushet i boligmarkedet

SKATTEREGLER: – En husstand kan betale opptil 6.000 kroner i året til én og samme privatperson som hjelper til i huset eller på hytta, uten at mottaker blir skattepliktig for beløpet, sier Rolf Lothe hos Skattebetalerforeningen. SKATTEREGLER: – En husstand kan betale opptil 6.000 kroner i året til én og samme privatperson som hjelper til i huset eller på hytta, uten at mottaker blir skattepliktig for beløpet, sier Rolf Lothe hos Skattebetalerforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelt papirarbeid

Kjøper du private tjenester, og overholder alle kunstens skatteregler, må du uansett passe på at betalingen skjer korrekt. Skatteetaten har laget en forenklet blankett som gjelder både for betaling av skattetrekk og som lønns- og trekkoppgave. Er beløpet på under 6.000 kroner er det ikke nødvendig å sende oppgjørsblankett til skatteoppkreveren. Arbeidstaker må likevel ta vare på papirene, men hvor nøye disse reglene følges er uvisst. Ifølge Skattebetalerforeningens Rolf Lothe er imidlertid reglene klare:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeidsgiver skal fylle ut oppgjørsblanketten og sende den til skatteoppkreveren når beløpet er over 6.000 kroner. Du kan altså hjelpe naboen – gratis, men hvis du avtaler en gjenytelse, må du skatte av det dersom verdien er høyere enn fribeløpet på kr 6.000.

Skatteregler

For å omfattes av reglene om lønnsarbeid i hjemmet, med skattefri lønn for mottaker og fritak for arbeidsgiveravgift for arbeidsgiver, må disse kravene være oppfylt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Arbeidet skjer i tilknytning til ditt eget hjem eller fritidseiendom, f.eks. renhold, hagestell, snømåking og arbeid på bygning, løsøre, hage og kjøretøy.

* Utbetalt lønn utgjør ikke mer enn 6.000 kroner i året per person.

* Samlet verdi av ytelsene du mottar i eget hjem er på under kr 60.000 kroner.

* Du betaler som privatperson – utgiften føres ikke på et firma.

* Du avtaler direkte med den som jobber for deg.

* Den som utfører jobben gjør ikke arbeidet som en del av egen virksomhet.

Kilde: Skattedirektoratet

Hjemlige eksempler

Vanskelig å forstå skattereglene om lønnsarbeid i hjemmet? Her er et eksempel fra Skatteetaten:

* I løpet av et år pusser Kari og Ole Larsen opp huset sitt. De betaler en bekjent til sammen 40.000 kroner for å gjøre jobben. Utbetalingen (over 6.000 kroner) må innrapporteres ved å bruke forenklet oppgjørsblankett, og utbetalingen vil være skattepliktig for mottakeren på vanlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Samme sommer klipper naboens sønn gresset for familien Larsen. Han får 2.000 kroner for arbeidet. Dette beløpet (under 6.000 kroner) er ikke skattepliktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* På høsten får Ole vondt i ryggen, og han orker ikke lenger å vaske gulvet. Herr og fru Larsen ansetter derfor Line Ruud til å gjøre vaskejobben. I løpet av høsten får hun 6.000 kroner for vaskingen. Da Ole blir frisk igjen i november, slutter hun og får utbetalt 612 kroner i feriepenger. Dette beløpet (til sammen 6.612 kroner) er over beløpsgrensen og dermed skattepliktig.

* Til sammen betaler Kari og Ole ut 48.612 kroner i lønn og feriepenger dette året. De er innenfor den samlede grensen på 60.000 kroner, og de bruker derfor den forenklede oppgjørsblanketten og slipper å betale arbeidsgiveravgift.

* Kari og Ole betaler også for barnepass. De har barn under 12 år og har betalt Knut Vang 2.000 kroner i måneden de første seks månedene i året for en fast ordning med barnepass. Medregnet feriepenger utgjør betalingen til Knut Vang 13.224 skattepliktige kroner. Selv om de samlede utbetalingene for familien Larsens husstand nå overstiger 60.000 kroner, er betalingene fritatt for arbeidsgiveravgift, fordi lønn for barnepass er fritatt for arbeidsgiveravgift.

Kilde: www.skatteetaten.no