Brudd i kommune-forhandlingene

Arbeidstakernes organisasjoner i kommunal sektor brøt onsdag ettermiddag forhandlingene med KS. Oppgjøret går dermed til mekling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter KS onsdag ettermiddag. Partene må konstatere at de trenger hjelp fra Riksmekleren for å komme i mål med årets hovedtariffoppgjør, ifølge forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.

– Vi har gjennomført konstruktive forhandlinger, og vi har kommet langt på mange punkter, men rett før forhandlingsfristen utløper, er det fortsatt for stor avstand til at vi kan klare å bli enige uten hjelp, sier Sundnes.

Meklingen starter mandag 5. mai. Meklingsfristen utløper midnatt nat til 26. mai.

Les også: Brudd i lønnsforhandlingene i staten

Krevde 3,8 prosent

I likhet med staten var det også i kommunal sektor et økonomisk krav på størrelse med frontfaget pluss krav om at det økonomiske etterslepet fra i fjor skulle dekkes inn. Det betyr at de kommunalt ansatte krevde rundt 3,8 prosent mer i lønn, 0,5 prosentpoeng mer enn rammen satt av hensyn til konkurranseutsatt industri.

– Det var ikke mulig å finne en løsning nå. Det var for stor avstand både på økonomi og innretning. Med et tilbud langt under frontfaget, og et etterslep i forhold til industrien er det behov for bistand fra Riksmekleren for å komme i mål, sier leder Erik Kollerud i YS Kommune.

Strid om lærerne

Unios forhandlingsleder Ragnhild Lied støtter analysen til Kollerud, hva gjelder de økonomiske delene av oppgjøret, men uttaler seg i mer positive ordelag når det kommer til striden rundt lærernes arbeidstid.

– De har gått tilbake på noen av sine krav og gir et tilbud om en sentral arbeidstidsavtale. Det er positivt, men det er fortsatt stor avstand. Dette er en kamp for å forsvare viktige prinsipper.

Det er likevel ikke enighet om noen arbeidstidsavtale for lærerne, påpeker forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune.

Personvernpolicy