Foran jordbruksoppgjøret:

Fire av ti bønder synes økonomien er bra

NORSKE BØNDER: Mange er tilfredse med lønnsomheten. Enda flere det motsatte. Så hva skjer når Sylvi Listhaug legger frem sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NORSKE BØNDER: Mange er tilfredse med lønnsomheten. Enda flere det motsatte. Så hva skjer når Sylvi Listhaug legger frem sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

39,4 prosent av bøndene som er spurt i et nytt landbruksbarometer er noenlunde tilfreds med økonomien. Men allerede om ett år tror de utsiktene blir dystrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje overraskende toner fra landbruket:

37,7 prosent av bøndene synes lønnsomheten på gårdsbruket er ganske bra. Ja - 1,7 prosent karakteriserer til og med inntjeningen som veldig bra.

Det går frem av en ny publikasjon fra landbrukets utredningskontor AgriAnalyse, Landbruksbarometeret 2014.

Men fortsatt gjenstår at atskillig flere har det dårlig økonomisk.

45,4 syns lønnsomheten er ganske dårlig. 12,7 prosent vurderer inntektene som veldig dårlige.

Se også videoen: Vet du hva bonden sier?

Usikkerhet før Listhaugs debut

Det er fasiten idet første jordbruksoppgjør under den nye regjeringen er i gang. Usikkerheten er svært stor foran tilbudet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) ifølge planen skal legge frem 6. mai.

Les også: Smil før storm i jordbruksoppgjøret

Det legger åpenbart en demper på bøndenes økonomiske forventninger for fremtiden. På spørsmål om hvordan de regner med at lønnsomheten blir om ett år, er tonene mindre positive.

Da har andelen av gårdbrukerne som beskriver lønnsomheten som «ganske bra», falt fra 37,7 til 30,8 prosent.

Ser ikke så lyst på det

Bare 32 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i påstanden «jeg ser lyst på fremtidsutsiktene på gården». 39 prosent er uenig i det.

Les også: Sylvi Listhaug rystet landbruksforsamling

Personvernpolicy