Tre tjenester du bør slutte å betale for

Bruker du nummeropplysning via SMS? Da kaster du penger rett ut vinduet. Foto: Marius Valle.
Bruker du nummeropplysning via SMS? Da kaster du penger rett ut vinduet. Foto: Marius Valle.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan spare store summer på å styre unna dyre og unødvendige tjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte tjenester må man ha frekkhetens nådegave for å selge. I alle fall når det reklameres tungt for dem på TV.

Vi tenker på tjenester som for eksempel (og spesielt) nummeropplysningstjenester via SMS.

Disse kan fort koste deg flere tikroninger for et enkelt nummersøk. Og det for en tjeneste som du får dønn gratis på internett.

Vi kunne laget en rimelig lang liste over tjenester du bør styre unna om du har din formue kjær, men vi har begrenset oss til tre vi mener er ganske overflødige og dessuten enkle å unngå.

LES OGSÅ: Det viktigste du trenger å vite om du har fått ny smarttelefon

Svindyr nummeropplysning

Du har sikkert sett TV-reklamer for nummeropplysningstjenster på SMS. Har du noen gang lest det som står med liten skrift?

Prisene er såpass drøye at en kan lure på om det er ment som spøk.

Her er noen eksempler på hva det koster å motta svar fra slike tjenester:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Opplysning 1890: 18 kroner
  • Opplysningen 1881: 17 kroner
  • Gule Sider 1880: 22 kroner
  • 1888 Værsågod: 22 kroner
  • SMS Opplysningen 2100: 29 kroner(!)

Den beste syns vi likevel er SMS 2048, som reklamerer med «Billig SMS opplysning», og i fet skrift skryter av at «Selve tjenesten koster kun kr 21,- per søk». Vi føler de burde bytte ut «kun» med «hele».

Slike tjenester ga forsåvidt god mening før smarttelefonenes tidsalder, da alternativet stort sett var å ringe opplysningen. I dag er dette penger rett i toalettet. Den eneste situasjonen vi kan tenke oss at slike tjenester har en verdi er om du er i et område med så dårlig dekning at det kun fungerer å sende SMS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I absolutt alle andre situasjoner skal du heller åpne nettleseren på mobilen, og gå til din foretrukne opplysningstjenestes mobilside, for eksempel m.1881.no, m.1890.no, eller m.gulesider.no.

LES OGSÅ: Si farvel til kodebrikken

Dette er praktisk talt gratis dersom du har data inkludert i abonnementet ditt. Du bruker noen få kB av datakvoten din på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også om du betaler stykkpris for data, er dette langt billigere enn å sende SMS.

Et annet alternativ er å installere en nummeropplysningsapp. Mange av nummeropplysningstjenestene tilbyr dette, og de bruker ikke mer datatrafikk enn å åpne tjenestene på nettet.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Har du sangen på mobilen, så kan du bruke den som ringetone. Mest arbeid er det for iPhone-eiere, men følelsen av å sørge for at en ringetonehai ikke får penger er verdt det. Foto: Marius Valle

Ikke betal for ringetoner

Om du er lei av ringetonene på mobilen din er det mange måter å skaffe nye på. Å kjøpe ringetoner for 40 kroner stykket er ikke en av metodene som kan anbefales.

Noen aktører som selger ringetoner er Cellus, Jamba, Inpoc og Zlink. Disse tar mellom 15 og 40 kroner stykket, mens enkelte aktører krever at du starter et abonnement som koster 120 kroner i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktøren Mobilizo tar 240 kroner uken for et abonnement. Nesten tusen kroner i måneden. For ringetoner!

Ikke får du mer enn noen sekunder av sangen heller. Vi skal ikke beskylde noen som driver en lovlig virksomhet for svindel. Men prisen virker ikke akkurat fornuftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du ønsker deg en sang som ringetone kan du få dette helt gratis.

LES OGSÅ: 7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Det mest åpenbare er å bare sette sangen du liker som ringetone, dersom du har den på mobilen. Dette er veldig enkelt om du har en Android-telefon. Da trenger du bare en app, som Ringtone Maker, som lar deg velge en del av sangen som ringetone.

Har du iPhone finnes det apper du kan bruke, men dette krever uansett at du må bruke iTunes til å hente ringetonen ut av telefonen, for så å legge den til som ringetone. En vel så enkel metode er å benytte nettjenesten Makeownringtone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På PC-en laster du opp sangen til nettjenesten, og lagrer den på PC-en din i filformatet «m4r». Deretter åpner du iTunes, og kobler mobilen din til. Om du ikke allerede har gjort det, må du aktivere ringetoner i iTunes. Åpne innstillingene (ikonet øverst til venstre i iTunes, og deretter «Valg»), og kryss av for «Toner» under valget «Kilder». Nå kan du se ringetoner i «Bibliotek».

Nå drar du bare ringetonen du laget over i iTunes. Men pass på at du er i «Toner» på bilblioteket, og at iTunes er konfigurert til å synkronisere toner. Når du er ferdig, synkroniserer du mobilen med iTunes, og vips så har du ringetonen på telefonen.

LES OGSÅ: Ikke betal for ringetoner!

Har du en Windows-telefon, er det i grunnen like enkelt som på Android. Alle sanger kan brukes som ringetoner, forutsatt at de er mindre enn 30 MB og ikke er kopibeskyttet. Vil du bare bruke en del av sangen finnes det apper for dette, for eksempel Ringtone Maker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joda, det er litt mer arbeid enn å sende en SMS, men så slipper du å bli loppet for inntil 1000 kroner i måneden også.

I dette tilfellet burde pengene heller gå til å spare til reparasjon av skjermglasset enn til å ringe for 2,50 kroner i minuttet. Foto: Marius Valle

Irriterende kortnumre

Alle bedrifter ønsker seg et femsifret kortnummer, slik at det skal være enklere for deg å huske nummeret deres. Av erfaring kan i alle fall undertegnede skrive under på at det er bortkastet, for når man først skal ringe kundeservice husker man jo ikke nummeret uansett. Og med mindre reklamene har en fengede vignett husker man jo uansett ikke nummeret til bedriften.

Det er muligens et snev av bedriftsjåleri å absolutt skulle ha et slikt kortnummer.

Det som er helt sikkert er at det å ringe et kortnummer, enten du ringer etter taxi eller må prate med kundesevice, koster deg penger. Slike numre går nemlig under spesialnumre, og de er aldri inkludert i ringeminuttene i mobilabonnementet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan fort koste flere kroner i minuttet å ringe kortnumre. NetCom-kunder betaler 0,89 kroner i oppstart, og deretter 2,49 kroner minuttet. Telenor tar 0,59 kroner i oppstart og deretter 1,99 pr minutt. One Call er ikke bedre: 0,69 kroner i oppstart og 2,35 kroner i minuttet.

Om du så ringer kundeservice hos en bedrift, og det er kø, kan samtalen fort bli dyr. 10 minutter vil koste 20-25 kroner med disse operatørene. Hvor irriterende er ikke det dersom du ringer for å klage om noe ikke fungerer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Blir kortet avmagnetisert av mobilen?

Det kan også være greit å få med seg at andre spesialnumre koster penger. Trodde du for eksmpel at 800-nummre, også kjent som «grønt nummer» var gratis å ringe til fra mobil? Her blir du melket av operatøren din. Det koster omtrent en krone pr minutt, i tillegg til oppstart på også rundt en krone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes heldigvis veier rundt disse slukene, men det kan kreve litt detektivarbeid. I mange tilfeller er det mulig å finne vanlige telefonnumre på nettsiden til bedriften. Se etter «Kontakt kundeservice fra utlandet» eller lignende, så finner du som regel et «vanlig» nummer.

Vil du gjøre det enkelt, kan du sjekke ut tjenesten tlfnr.com, som samler ordinære åttesifrede telefonnumre til forskjellige bedrifter som opererer med spesialnummer.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om stråling

Listen er imidlertid brukergenerert, så vi kan ikke gå god for at numrene som ligger der er korrekte. Bare husk på at om alternativet er et nummer som begynner på 8, regnes også dette som et spesialnummer.

LES OGSÅ:

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du iPhone raskere

25 smarte tips og triks til iPhone