Meny

Tre tjenester du bør slutte å betale for

Bruker du nummeropplysning via SMS? Da kaster du penger rett ut vinduet. Foto: Marius Valle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan spare store summer på å styre unna dyre og unødvendige tjenester.

Enkelte tjenester må man ha frekkhetens nådegave for å selge. I alle fall når det reklameres tungt for dem på TV.

Vi tenker på tjenester som for eksempel (og spesielt) nummeropplysningstjenester via SMS.

Disse kan fort koste deg flere tikroninger for et enkelt nummersøk. Og det for en tjeneste som du får dønn gratis på internett.

Vi kunne laget en rimelig lang liste over tjenester du bør styre unna om du har din formue kjær, men vi har begrenset oss til tre vi mener er ganske overflødige og dessuten enkle å unngå.

LES OGSÅ: Det viktigste du trenger å vite om du har fått ny smarttelefon

Svindyr nummeropplysning

Du har sikkert sett TV-reklamer for nummeropplysningstjenster på SMS. Har du noen gang lest det som står med liten skrift?

Prisene er såpass drøye at en kan lure på om det er ment som spøk.

Her er noen eksempler på hva det koster å motta svar fra slike tjenester:

  • Opplysning 1890: 18 kroner
  • Opplysningen 1881: 17 kroner
  • Gule Sider 1880: 22 kroner
  • 1888 Værsågod: 22 kroner
  • SMS Opplysningen 2100: 29 kroner(!)

Den beste syns vi likevel er SMS 2048, som reklamerer med «Billig SMS opplysning», og i fet skrift skryter av at «Selve tjenesten koster kun kr 21,- per søk». Vi føler de burde bytte ut «kun» med «hele».

Slike tjenester ga forsåvidt god mening før smarttelefonenes tidsalder, da alternativet stort sett var å ringe opplysningen. I dag er dette penger rett i toalettet. Den eneste situasjonen vi kan tenke oss at slike tjenester har en verdi er om du er i et område med så dårlig dekning at det kun fungerer å sende SMS.

I absolutt alle andre situasjoner skal du heller åpne nettleseren på mobilen, og gå til din foretrukne opplysningstjenestes mobilside, for eksempel m.1881.no, m.1890.no, eller m.gulesider.no.

LES OGSÅ: Si farvel til kodebrikken

Dette er praktisk talt gratis dersom du har data inkludert i abonnementet ditt. Du bruker noen få kB av datakvoten din på dette.

Også om du betaler stykkpris for data, er dette langt billigere enn å sende SMS.

Et annet alternativ er å installere en nummeropplysningsapp. Mange av nummeropplysningstjenestene tilbyr dette, og de bruker ikke mer datatrafikk enn å åpne tjenestene på nettet.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Har du sangen på mobilen, så kan du bruke den som ringetone. Mest arbeid er det for iPhone-eiere, men følelsen av å sørge for at en ringetonehai ikke får penger er verdt det. Foto: Marius Valle

Ikke betal for ringetoner

Om du er lei av ringetonene på mobilen din er det mange måter å skaffe nye på. Å kjøpe ringetoner for 40 kroner stykket er ikke en av metodene som kan anbefales.

Noen aktører som selger ringetoner er Cellus, Jamba, Inpoc og Zlink. Disse tar mellom 15 og 40 kroner stykket, mens enkelte aktører krever at du starter et abonnement som koster 120 kroner i uken.

Aktøren Mobilizo tar 240 kroner uken for et abonnement. Nesten tusen kroner i måneden. For ringetoner!

Ikke får du mer enn noen sekunder av sangen heller. Vi skal ikke beskylde noen som driver en lovlig virksomhet for svindel. Men prisen virker ikke akkurat fornuftig.

Om du ønsker deg en sang som ringetone kan du få dette helt gratis.

LES OGSÅ: 7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Det mest åpenbare er å bare sette sangen du liker som ringetone, dersom du har den på mobilen. Dette er veldig enkelt om du har en Android-telefon. Da trenger du bare en app, som Ringtone Maker, som lar deg velge en del av sangen som ringetone.

Har du iPhone finnes det apper du kan bruke, men dette krever uansett at du må bruke iTunes til å hente ringetonen ut av telefonen, for så å legge den til som ringetone. En vel så enkel metode er å benytte nettjenesten Makeownringtone.

På PC-en laster du opp sangen til nettjenesten, og lagrer den på PC-en din i filformatet «m4r». Deretter åpner du iTunes, og kobler mobilen din til. Om du ikke allerede har gjort det, må du aktivere ringetoner i iTunes. Åpne innstillingene (ikonet øverst til venstre i iTunes, og deretter «Valg»), og kryss av for «Toner» under valget «Kilder». Nå kan du se ringetoner i «Bibliotek».

Nå drar du bare ringetonen du laget over i iTunes. Men pass på at du er i «Toner» på bilblioteket, og at iTunes er konfigurert til å synkronisere toner. Når du er ferdig, synkroniserer du mobilen med iTunes, og vips så har du ringetonen på telefonen.

LES OGSÅ: Ikke betal for ringetoner!

Har du en Windows-telefon, er det i grunnen like enkelt som på Android. Alle sanger kan brukes som ringetoner, forutsatt at de er mindre enn 30 MB og ikke er kopibeskyttet. Vil du bare bruke en del av sangen finnes det apper for dette, for eksempel Ringtone Maker.

Joda, det er litt mer arbeid enn å sende en SMS, men så slipper du å bli loppet for inntil 1000 kroner i måneden også.

I dette tilfellet burde pengene heller gå til å spare til reparasjon av skjermglasset enn til å ringe for 2,50 kroner i minuttet. Foto: Marius Valle

Irriterende kortnumre

Alle bedrifter ønsker seg et femsifret kortnummer, slik at det skal være enklere for deg å huske nummeret deres. Av erfaring kan i alle fall undertegnede skrive under på at det er bortkastet, for når man først skal ringe kundeservice husker man jo ikke nummeret uansett. Og med mindre reklamene har en fengede vignett husker man jo uansett ikke nummeret til bedriften.

Det er muligens et snev av bedriftsjåleri å absolutt skulle ha et slikt kortnummer.

Det som er helt sikkert er at det å ringe et kortnummer, enten du ringer etter taxi eller må prate med kundesevice, koster deg penger. Slike numre går nemlig under spesialnumre, og de er aldri inkludert i ringeminuttene i mobilabonnementet ditt.

Det kan fort koste flere kroner i minuttet å ringe kortnumre. NetCom-kunder betaler 0,89 kroner i oppstart, og deretter 2,49 kroner minuttet. Telenor tar 0,59 kroner i oppstart og deretter 1,99 pr minutt. One Call er ikke bedre: 0,69 kroner i oppstart og 2,35 kroner i minuttet.

Om du så ringer kundeservice hos en bedrift, og det er kø, kan samtalen fort bli dyr. 10 minutter vil koste 20-25 kroner med disse operatørene. Hvor irriterende er ikke det dersom du ringer for å klage om noe ikke fungerer?

LES OGSÅ: Blir kortet avmagnetisert av mobilen?

Det kan også være greit å få med seg at andre spesialnumre koster penger. Trodde du for eksmpel at 800-nummre, også kjent som «grønt nummer» var gratis å ringe til fra mobil? Her blir du melket av operatøren din. Det koster omtrent en krone pr minutt, i tillegg til oppstart på også rundt en krone.

Det finnes heldigvis veier rundt disse slukene, men det kan kreve litt detektivarbeid. I mange tilfeller er det mulig å finne vanlige telefonnumre på nettsiden til bedriften. Se etter «Kontakt kundeservice fra utlandet» eller lignende, så finner du som regel et «vanlig» nummer.

Vil du gjøre det enkelt, kan du sjekke ut tjenesten tlfnr.com, som samler ordinære åttesifrede telefonnumre til forskjellige bedrifter som opererer med spesialnummer.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om stråling

Listen er imidlertid brukergenerert, så vi kan ikke gå god for at numrene som ligger der er korrekte. Bare husk på at om alternativet er et nummer som begynner på 8, regnes også dette som et spesialnummer.

LES OGSÅ:

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du iPhone raskere

25 smarte tips og triks til iPhone

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:58 Seier til Skarpnord06:05 To drept og 285 såret ved grenseoverganger i Venezuela06:00 Gullrush ga rekordgod VM-innledning05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Pompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela04:47 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29 Zuccarello klar for ny klubb04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela
Siste nytt
06:58SportSeier til Skarpnord06:05VerdenTo drept og 285 såret ved grenseoverganger i Venezuela06:00SportGullrush ga rekordgod VM-innledning05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenPompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela04:47Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29SportZuccarello klar for ny klubb04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus