Tre tjenester du bør slutte å betale for

Bruker du nummeropplysning via SMS? Da kaster du penger rett ut vinduet. Foto: Marius Valle.
Bruker du nummeropplysning via SMS? Da kaster du penger rett ut vinduet. Foto: Marius Valle.

Du kan spare store summer på å styre unna dyre og unødvendige tjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte tjenester må man ha frekkhetens nådegave for å selge. I alle fall når det reklameres tungt for dem på TV.

Vi tenker på tjenester som for eksempel (og spesielt) nummeropplysningstjenester via SMS.

Disse kan fort koste deg flere tikroninger for et enkelt nummersøk. Og det for en tjeneste som du får dønn gratis på internett.

Vi kunne laget en rimelig lang liste over tjenester du bør styre unna om du har din formue kjær, men vi har begrenset oss til tre vi mener er ganske overflødige og dessuten enkle å unngå.

LES OGSÅ: Det viktigste du trenger å vite om du har fått ny smarttelefon

Svindyr nummeropplysning

Du har sikkert sett TV-reklamer for nummeropplysningstjenster på SMS. Har du noen gang lest det som står med liten skrift?

Prisene er såpass drøye at en kan lure på om det er ment som spøk.

Her er noen eksempler på hva det koster å motta svar fra slike tjenester:

  • Opplysning 1890: 18 kroner
  • Opplysningen 1881: 17 kroner
  • Gule Sider 1880: 22 kroner
  • 1888 Værsågod: 22 kroner
  • SMS Opplysningen 2100: 29 kroner(!)

Den beste syns vi likevel er SMS 2048, som reklamerer med «Billig SMS opplysning», og i fet skrift skryter av at «Selve tjenesten koster kun kr 21,- per søk». Vi føler de burde bytte ut «kun» med «hele».

Slike tjenester ga forsåvidt god mening før smarttelefonenes tidsalder, da alternativet stort sett var å ringe opplysningen. I dag er dette penger rett i toalettet. Den eneste situasjonen vi kan tenke oss at slike tjenester har en verdi er om du er i et område med så dårlig dekning at det kun fungerer å sende SMS.

I absolutt alle andre situasjoner skal du heller åpne nettleseren på mobilen, og gå til din foretrukne opplysningstjenestes mobilside, for eksempel m.1881.no, m.1890.no, eller m.gulesider.no.

LES OGSÅ: Si farvel til kodebrikken

Dette er praktisk talt gratis dersom du har data inkludert i abonnementet ditt. Du bruker noen få kB av datakvoten din på dette.

Også om du betaler stykkpris for data, er dette langt billigere enn å sende SMS.

Et annet alternativ er å installere en nummeropplysningsapp. Mange av nummeropplysningstjenestene tilbyr dette, og de bruker ikke mer datatrafikk enn å åpne tjenestene på nettet.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Har du sangen på mobilen, så kan du bruke den som ringetone. Mest arbeid er det for iPhone-eiere, men følelsen av å sørge for at en ringetonehai ikke får penger er verdt det. Foto: Marius Valle

Ikke betal for ringetoner

Om du er lei av ringetonene på mobilen din er det mange måter å skaffe nye på. Å kjøpe ringetoner for 40 kroner stykket er ikke en av metodene som kan anbefales.

Noen aktører som selger ringetoner er Cellus, Jamba, Inpoc og Zlink. Disse tar mellom 15 og 40 kroner stykket, mens enkelte aktører krever at du starter et abonnement som koster 120 kroner i uken.

Aktøren Mobilizo tar 240 kroner uken for et abonnement. Nesten tusen kroner i måneden. For ringetoner!

Ikke får du mer enn noen sekunder av sangen heller. Vi skal ikke beskylde noen som driver en lovlig virksomhet for svindel. Men prisen virker ikke akkurat fornuftig.

Om du ønsker deg en sang som ringetone kan du få dette helt gratis.

LES OGSÅ: 7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Det mest åpenbare er å bare sette sangen du liker som ringetone, dersom du har den på mobilen. Dette er veldig enkelt om du har en Android-telefon. Da trenger du bare en app, som Ringtone Maker, som lar deg velge en del av sangen som ringetone.

Har du iPhone finnes det apper du kan bruke, men dette krever uansett at du må bruke iTunes til å hente ringetonen ut av telefonen, for så å legge den til som ringetone. En vel så enkel metode er å benytte nettjenesten Makeownringtone.

På PC-en laster du opp sangen til nettjenesten, og lagrer den på PC-en din i filformatet «m4r». Deretter åpner du iTunes, og kobler mobilen din til. Om du ikke allerede har gjort det, må du aktivere ringetoner i iTunes. Åpne innstillingene (ikonet øverst til venstre i iTunes, og deretter «Valg»), og kryss av for «Toner» under valget «Kilder». Nå kan du se ringetoner i «Bibliotek».

Nå drar du bare ringetonen du laget over i iTunes. Men pass på at du er i «Toner» på bilblioteket, og at iTunes er konfigurert til å synkronisere toner. Når du er ferdig, synkroniserer du mobilen med iTunes, og vips så har du ringetonen på telefonen.

LES OGSÅ: Ikke betal for ringetoner!

Har du en Windows-telefon, er det i grunnen like enkelt som på Android. Alle sanger kan brukes som ringetoner, forutsatt at de er mindre enn 30 MB og ikke er kopibeskyttet. Vil du bare bruke en del av sangen finnes det apper for dette, for eksempel Ringtone Maker.

Joda, det er litt mer arbeid enn å sende en SMS, men så slipper du å bli loppet for inntil 1000 kroner i måneden også.

I dette tilfellet burde pengene heller gå til å spare til reparasjon av skjermglasset enn til å ringe for 2,50 kroner i minuttet. Foto: Marius Valle

Irriterende kortnumre

Alle bedrifter ønsker seg et femsifret kortnummer, slik at det skal være enklere for deg å huske nummeret deres. Av erfaring kan i alle fall undertegnede skrive under på at det er bortkastet, for når man først skal ringe kundeservice husker man jo ikke nummeret uansett. Og med mindre reklamene har en fengede vignett husker man jo uansett ikke nummeret til bedriften.

Det er muligens et snev av bedriftsjåleri å absolutt skulle ha et slikt kortnummer.

Det som er helt sikkert er at det å ringe et kortnummer, enten du ringer etter taxi eller må prate med kundesevice, koster deg penger. Slike numre går nemlig under spesialnumre, og de er aldri inkludert i ringeminuttene i mobilabonnementet ditt.

Det kan fort koste flere kroner i minuttet å ringe kortnumre. NetCom-kunder betaler 0,89 kroner i oppstart, og deretter 2,49 kroner minuttet. Telenor tar 0,59 kroner i oppstart og deretter 1,99 pr minutt. One Call er ikke bedre: 0,69 kroner i oppstart og 2,35 kroner i minuttet.

Om du så ringer kundeservice hos en bedrift, og det er kø, kan samtalen fort bli dyr. 10 minutter vil koste 20-25 kroner med disse operatørene. Hvor irriterende er ikke det dersom du ringer for å klage om noe ikke fungerer?

LES OGSÅ: Blir kortet avmagnetisert av mobilen?

Det kan også være greit å få med seg at andre spesialnumre koster penger. Trodde du for eksmpel at 800-nummre, også kjent som «grønt nummer» var gratis å ringe til fra mobil? Her blir du melket av operatøren din. Det koster omtrent en krone pr minutt, i tillegg til oppstart på også rundt en krone.

Det finnes heldigvis veier rundt disse slukene, men det kan kreve litt detektivarbeid. I mange tilfeller er det mulig å finne vanlige telefonnumre på nettsiden til bedriften. Se etter «Kontakt kundeservice fra utlandet» eller lignende, så finner du som regel et «vanlig» nummer.

Vil du gjøre det enkelt, kan du sjekke ut tjenesten tlfnr.com, som samler ordinære åttesifrede telefonnumre til forskjellige bedrifter som opererer med spesialnummer.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om stråling

Listen er imidlertid brukergenerert, så vi kan ikke gå god for at numrene som ligger der er korrekte. Bare husk på at om alternativet er et nummer som begynner på 8, regnes også dette som et spesialnummer.

LES OGSÅ:

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du iPhone raskere

25 smarte tips og triks til iPhone

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Siste nytt
02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus