Meny

Vil sikre boligkunder mot meglerunderslag og cyberkriminelle

VIL SIKRE BOLIGKUNDER: Det er svært alvorlig dersom boligkunder skulle lide økonomisk tap som følge av mangler ved oppgjørsordningen, mener finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Store pengebeløp trekker til seg organiserte kriminelle, advarer Finanstilsynet. Nye rutiner skal hindre at pengene fra bolighandelen blir stjålet.

– Enkeltpersoners boligformue er ofte en stor del av privatøkonomien. Et større underslag eller tyveri av disse midlene i bare ett meglingsforetak kan være svært alvorlig for enkeltpersoner og familier som rammes, påpeker direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet.

Finanstilsynet ber i et brev om at Finansdepartementet nedsetter som skal vurdere endringer i dagens oppgjørsordning, der pengene i forbindelse med en bolighandel går via eiendomsmegleres og advokaters klientkonti.

Målet er å finne alternativer som kan redusere eller eliminere risikoen for at boligkunder påføres økonomisk tap.

- Svært alvorlig

- Sannsynligheten for at slike tap skal oppstå er antagelig lav, men konsekvensen for den enkelte ved slikt tap er svært alvorlig, skriver Baltzersen.

Finansdepartementet behandler allerede et forslag om at sikkerhetsstillelsen for eiendomsmeglere (meglergarantien) økes fra 30 millioner til 50 millioner kroner (for foretak), og at minstebeløpet per formidling per skadelidt øker fra 10 millioner til 20 millioner kroner.

- Risikoen ved ordningen knytter seg i første rekke til tyveri av midlene i det aktuelle foretaket, som overstiger den generelle garantien som i dag er på 30 millioner kroner per foretak, skriver Baltzersen i brevet.

- Trekker til seg organiserte kriminelle

- Trusselbildet når det gjelder denne type kriminalitet er i endring. Store pengebeløp trekker til seg organiserte kriminelle. Det kan ikke utelukkes at eiendomsmeglingsforetak kan bli utsatt for dette, skriver finanstilsynsdirektøren i brevet til Finansdepartementet.

Finanstilsynet kjenner ikke til andre land der den som formidler eiendommen mottar kjøpesummen til oppgjør.

Siste 25 år har det vært 50-60 kjente tilfeller av klientmiddelunderslag med variable beløpsstørrelser, opp til 7 millioner kroner, ifølge Finanstilsynet, men det har ikke forekommet ansvarssaker som ikke har vært dekket av den generelle meglergarantien.

- Fjerner ikke problemene

- Risikoen er kanskje liten, men konsekvensen for de som rammes kan være enorm, sier fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Han mener det har vært en viktig kvalitet ved norsk eiendomsmegling at boligkunder føler seg trygge på at boligformuen ikke forsvinner mens den er hos eiendomsmegleren.

- Heldigvis har dette vært trygt i Norge, samtidig er vi positive å utrede andre løsninger som kan øke sikkerheten ytterligere, sier Bartholdsen.

- Det er viktig at man ikke gjør vesentlige endringer i et system som har vist seg å fungere veldig godt. Tilsynet skriver jo at det ikke har skjedd en eneste skade der kunder har lidd på bakgrunn av dagens system, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han tror ikke Finanstilsynet frykter utro tjenere, men først og fremst organisert kriminalitet og nettangrep.

- Det er særlig banksektoren som er truet. Utfordringen med oppgjørsordningen forsvinner ikke om man tar den fra eiendomsmeglerne. Man fjerner jo ikke problemene med nettangrep og organisert kriminalitet. Klientmidlene må fremdeles være et sted, sier Dreyer.

Eiendomsmeglerbransjen utreder allerede problemstillingen, og leverer en rapport til Finanstilsynet og Finansdepartementet om noen måneder, ifølge Dreyer.

Les også: - Dette kan presse opp boligprisene

Nå kommer vårrushet i boligmarkedet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus