70 kroner i gebyr for å betale ned lånet
Snikinnføring av en høyere rente, mener daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo.
Mens noen banker lar deg betale tilbake boliglånet uten ekstra gebyrer, tar enkelte betalt for dette gjennom et såkalt termingebyr. DinSide har tidligere påpekt at det kan variere veldig fra bank til bank hvor mye disse gebyrene utgjør.
Nylig fikk vi tips fra en leser som betaler hele 70 kroner i måneden for å betale ned sitt fleksilån hos Sparebank1 SR-bank. Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, kaller disse gebyrene en uting.
- Slike gebyrer er en uting bankene bør slutte med. Dette er en snikinnføring av en høyere kostnad på boliglånet, hevder Bergo, som mener dette er noe bankene benytter seg av for å tjene ekstra penger.
Hva, tar banken gebyr for å vise deg kontoutskriften?
Sjekk den effektive renten
Agnes Bergo mener nemlig folk flest ser på den nominelle renten når de skal ta opp boliglån. Derimot er det den effektive renten man bør se på.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSlike termin- eller omkostningsgebyrer gjør nemlig den effektive renten langt høyere, nettopp fordi alle former for gebyrer blir regnet inn i den effektive renten. Dermed viser den hva du faktisk skal betale for lånet, enten det nå gjelder boliglån, forbrukslån, kredittkortgjeld og så videre.
- Den effektive renten tar med alle former for gebyrer. Dessuten tar den med om renten blir beregnet forskuddsvis eller etterskuddsvis, sier Bergo.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor små lån vil et gebyr på 70 kroner i måneden utgjøre en stor andel av den effektive renten. I løpet av en nedbetalingsperiode på 25 år, vil du dessuten ha betalt 21.000 kroner kun i gebyrer.
Les også hvor gunstige de nye boliglånsrentene egentlig er.
Ikke la deg lure av månedlig, nominell rente
Siden 90-tallet har det vært et krav om at banker og andre finansielle foretak oppgir nettopp den effektive renten på sine produkter. Agnes Bergo mener likevel enkelte banker gjør sitt for å få eget rentenivå til å framstå som langt mer lokkende enn det i realiteten er.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det jeg ofte ser, særlig på forbrukslån, er at man presenterer nominell rente per måned, mens den årlige effektive renten står oppført med liten skrift. Dette er å fordreie sannheten, og er ikke langt unna lureri, sier Bergo.
Hun påpeker at en månedlig nominell rente på to prosent, som kan høres lite ut, vil utgjøre en årlig, effektiv rente på oppimot 30 prosent. Les også hvorfor en så liten renteøkning kan gi hver femte husholdning problemer.
Derfor er gebyret på 70 kroner
Frode Sandal, informasjonssjef i Sparebank1 SR-bank, forteller til DinSide at det er fleksilånskunder i banken som betaler 70 kroner i måneden i terminomkostninger, mens kunder med vanlig boliglån betaler 50 kroner.
- Omkostningene er knyttet til månedlig rentebelastning og innbetaling fra kunden, og justeringer det medfører på konto. Terminomkostningene har i lang tid vært en del av prissettingen av den effektive renten på boliglån, og er noenlunde lik fra bank til bank, sier Sandal.
Artikkelen fortsetter under annonsenTips: Sett bilen på huslånet, og spar store beløp
Men gebyret er etter alt å dømme høyere enn hva det faktisk koster banken å gjennomføre det månedlige trekket av kundens renter og avdrag.
- Er det tilfellet at den månedlige rentebelastningen og innbetalingen fra kunden, og justeringer det medfører på konto, koster hele 70 kroner å gjennomføre?
- Terminomkostningene er en del av den effektive renten kundene betaler. Summen gjenspeiler ikke nødvendigvis kostnaden ved å gjøre jobben som faktisk gjøres hver måned, men uten omkostningene kunne renten vært høyere. I sum hadde regnestykket blitt det samme, sier Sandal.
Han forteller videre at flexilånkunder har et høyere gebyr enn vanlige boliglånskunder fordi Flexilånet gir kunden fleksibilitet, noe som koster banken mer enn et vanlig boliglån.