Tre av fire politikroner går til lønn

76 prosent av driftsutgiftene til politiet i Norge går til lønninger. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
76 prosent av driftsutgiftene til politiet i Norge går til lønninger. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

76 prosent – eller omtrent tre av fire kroner – av driftsutgiftene i politiet går til lønninger. Bemanningen er fortsatt nærmere 20 prosent under målet som er satt for 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal bruke ressursene smartere og bedre for å bygge et bedre og mer moderne politi, og det er vi godt i gang med, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik på politiets nettsider etter at politiets ressursanalyse for 2013 er klar. Han er spesielt fornøyd med at leieutgiftene har gått ned etter å ha ligget på rundt 10 prosent over tid.

– Fortsatt effektivisering av fellestjenester er et viktig satsingsområde fremover, sier Refvik.

De samlede utgiftene i etaten var 13,5 milliarder kroner i fjor. 10,3 av disse milliardene var lønnsutgifter, og den potten må nok økes betraktelig i tiden som kommer, dersom politiet skal nå sitt fremtidige bemanningsmål.

I rapporten «Politiet mot 2020», som kom for snart seks år siden, skriver Politidirektoratet at det innen 2020 må være 2 politiårsverk per 1.000 innbyggere for å hindre en svekkelse av politiet.

Ifølge politiets ferske ressursanalyse er denne såkalte dekningsgraden på 1,64, inkludert politiets særorganer. Det er 2,5 prosent høyere enn i 2009, da dekningsgraden var 1,60. I den samme perioden har det blitt 7,8 prosent eller litt over 600 flere politifolk, men befolkningsvekst gjør at dekningsgraden øker saktere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus