Norwegian-ansatte demonstrerer mot nye selskaper

Norwegian-ansatte demonstrerer mot nye selskaper
Norwegian-ansatte demonstrerer mot nye selskaper

Norwegian-ledelsen mener de kabinansatte er forledet av fagforeningene til å demonstrere mot selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kledd i svart – for å markere sorg – stilte kabinansatte mannsterke utenfor Norwegians hovedkvarter på Fornebu mandag formiddag.

Protesten var rettet mot overføringen av kabinansatte til de nyetablerte underselskapene Cabin Services Norway (CSN) og Cabin Services Denmark (CSD). Overføringen skjedde fredag.

Knusing

De ansatte frykter blant annet at underselskapene i neste omgang blir solgt ut, og at de norske ansatte på sikt vil bli utkonkurrert av spanske og thailandske kabinansatte.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud har tidligere sagt at overføringen av kabinansatte til underselskaper er forsøk på fagforeningsknusing.

– Norwegian er et selskap vi er veldig glad i, og stolte av å få være en del av. Men nå blir vi fratatt det vi har vært med på å bygge opp, sier tillitsvalgt for Norwegian Kabinforening, Marit Lindén.

Les også: Når er det billigst å bestille flybilletter?

Ikke salg

Norwegian-ledelsen avviser at noen risikerer å bli solgt ut.

– Hele denne demonstrasjonen bygger på en misforståelse. Det er leit at de kabinansatte blir forledet til å tro at noe blir tatt fra dem, når de faktisk får noe, nemlig en mulighet til å være med på den veksten som kommer ute, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

På spørsmål om hvem som forleder, sier hun:

– Det er jo Parat som står i spissen for dette. Jeg lurer noen ganger på om de har sine medlemmers interesser i tankene.

Les også: Norwegian i oppkjøprsrykter

Modernisering

Skånvik sier at Norwegian i over et år har jobbet med å omorganisere selskapet slik at all operativ drift legges til underselskaper, mens eierforholdet blir liggende hos et holdningsselskap.

– Dette må til for å møte fremtidens krav. Men for de ansatte er det ingen forskjell. De jobber fortsatt i et selskap som er hundre prosent eid av Norwegian, og det er ingen endring i rettigheter. Derimot åpner det seg flere muligheter til å fly på nye ruter utenfor Europa, sier hun.

Kjos fortsatt

Parat mener at Norwegian kan begå ulovlig innleie av arbeidskraft, fordi selskapet i praksis leier inn fra et underbruk.

I første omgang endrer ikke den nye strukturen på noe, slik forbundet ser det:

– Vi forholder oss til Bjørn Kjos og Norwegian som den reelle arbeidsgiver. Dette forsøket på å sette ned et skott mellom selskapet og de kabinansatte endrer ikke på noe i så måte, sier Parat-nestleder Vegard Einan til NTB.

Personvernpolicy