Tror Putins Russland tåler økonomisk nedtur

Russland og president Vladimir Putin er rustet til å tåle en svakere økonomisk vekst og kapitalflukt i inneværende år, tror eksperter. Foto: Aleksej Nikolski (RIA Novosti / Kreml / Reuters)
Russland og president Vladimir Putin er rustet til å tåle en svakere økonomisk vekst og kapitalflukt i inneværende år, tror eksperter. Foto: Aleksej Nikolski (RIA Novosti / Kreml / Reuters)

Børsene og rubelen stuper, veksten fordufter og milliarder flyter ut av landet. Men Russland har nok penger på bok til å tåle et økonomisk uår, tror eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før Ukraina-krisen ble akutt og Vesten innførte sanksjoner, viste den russiske økonomien klare tegn på en svakere utvikling. Pilene har pekt enda mer nedover etter at landet overtok Krim.

Men Russland har bygd seg opp et solid bufferfond i utlandet og tjener fortsatt svært godt på sin olje og gass, som Europa er helt avhengig av å kjøpe. Det kan bety at krisen i økonomien ikke blir så akutt som vestlige analytikere har antydet.

– Russland har klart å sette av en del av midlene de har tjent på olje og gass. De sitter på store penge- og gullreserver, noe som kan hjelpe dem å takle dette, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved NUPI til NTB.

Nedjustert vekst

Verdensbanken anslår at Ukraina-krisen i verste fall kan føre til at Russlands økonomi krymper med 1,8 prosent i år. Men hvis virkningen av krisen blir kortvarig, kan økonomien i stedet vokse 1,1 prosent, ifølge banken.

Kapitalforvalteren East Capital, som har spesialisert seg på fremvoksende markeder, mener problemene i Russland overdrives. Selskapet har riktignok justert ned sitt vekstanslag for landet fra 2,5 til 0 prosent i år, men har ingen tro på at de økonomiske problemene på kort sikt vil føre til misnøye blant russere flest og politisk uro.

– Men fortsetter dette – med dårlig vekst, fravær av reformer, like mye korrupsjon og uforbedret investeringsklima – kommer det til å slå inn på russiske forbrukere. Da vil man se et økt trykk for politiske endringer, sier EastCapitals sjeføkonom Marcus Svedberg til NTB.

Han peker på at Putin er mer populær enn noensinne etter inngripenen i Ukraina. Godzimirski deler den oppfatningen.

– En del av formålet med operasjonen på Krim var å appellere til det hjemlige publikumet, sier han.

Les også: – Russisk invasjon av Ukraina mer sannsynlig

Pengene strømmer ut

Svedman tror også de vestlige sanksjonene bare i liten grad påvirker Russland makroøkonomisk, og at landet neppe blir utsatt for mer omfattende finansielle eller handelsmessige straffetiltak fordi Europa trenger russisk energi.

– Vi tror ikke det blir noen dyp resesjon. Oljeprisen er fortsatt høy, forbruket holder seg til en viss grad oppe, og statsfinansene er sterke. Vi har en ganske betydelig nedvurdering av veksten, men det er ikke noe katastrofescenario, sier sjeføkonomen.

Ratingbyråene Fitch og Standard & Poor's nedjusterte denne uken de økonomiske utsiktene for Russland fra stabile til negative.

Et mye brukt mål på tilstanden er at kapitalen flyter ut av Russland. I hele fjor forsvant 63 milliarder dollar ut av landet, men bare i årets tre første måneder er tilsvarende beløp inntil 70 milliarder.

Aksjeindeksen RTS har hatt en nedgang på 21 prosent hittil i år, mens rubelen har svekket seg med 10 prosent mot dollaren. Massive støttekjøp av rubler fra Russlands sentralbank har hindret en ytterligere svekkelse, ifølge analytikere.

Svedman peker likevel på at rubel-svekkelsen skjedde før Ukraina-krisen ble akutt, og at Russland også tidligere har opplevd stor kapitalflukt. Fenomenet er kanskje heller ikke så problematisk som en skulle anta, fordi mange av pengene som forsvinner, kommer tilbake i form av utenlandske investeringer, tror han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus