Siv Jensen mener SVs skatteangrep er sært

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at SV og Snorre Valen (SV) legger fram en sær framstilling av regjeringens skattekutt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at SV og Snorre Valen (SV) legger fram en sær framstilling av regjeringens skattekutt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen har regnet ut at regjeringen gir 390 ganger så mye i skattelette til banksjefen som til hjemmehjelpen. «En sær fremstilling» – sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valen tok utgangspunkt i diskusjonen om «de vanvittige bonusene» til banksjefene og mente at også følgende eksempel – hentet fra det blåblå statsbudsjettet – er verdt en diskusjon:

– En hjemmehjelp som tjener under 350.000 kroner i året får 27 øre om dagen i skattelette av finansministeren. Mens direktører som Helge Lund (Statoil) og Rune Bjerke (DNB) ikke bare får kjempebonuser, men også rikinghjelp fra Siv Jensen i form av en skattegave på 707 kroner dagen. Det er 39.000 kroner i året. Altså 390 ganger mer enn hjemmehjelpen, sa Valen i spørretimen i Stortinget onsdag.

Bakgrunn: Spår skattelettelser på 18 milliarder...

«Sær fremstilling»

Siv Jensen sier til NTB at hun ikke er overrasket over at SV er imot skattelettelser.

– Ellers må jeg si at det blir en sær fremstilling fra Valens side, sier hun om sammenligningen mellom banksjefen og hjemmehjelpen.

Finansministeren sier at regjeringens skattekutt i arveavgift kommer alle til gode den dagen man blir arving, og at kuttene i formuesskatten bidrar til å sikre arbeidsplasser.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet med å redusere formuesskatten fordi den er særnorsk og derfor konkurransevridende, lovte Jensen fra talerstolen.

Les også: – De siste årene kunne vi helt klart startet en kjøpefest

– Fornærmet

Valen ville i debatten vite hvilke arbeidsplasser som blir mer lønnsomme av at Rune Bjerke får 390 ganger mer i skattelette enn hjemmehjelpen.

– Forskjellen på denne regjeringen og den forrige er at vi gir skattelettelettelser til alle grupper, svarte Jensen.

Valen mener at det svaret er interessant:

– Dersom jeg hadde hatt inntekt på nivå med en hjemmehjelp, ville jeg rett og slett blitt fornærmet over å høre at denne urettferdigheten forsvares med at alle får skattelettelse, sier Valen til NTB.

Les også: – Ser konturene av blåblå forskjeller

– Umusikalsk

Finansministeren løfter ellers en pekefinger mot toppsjefer i statlige, delstatlige og private selskaper.

– Det er et umusikalsk å ta ut fete bonuser rett før et lønnsoppgjør der det ellers manes til moderasjon. Sjefene og lederne må tenke grundig gjennom hvilket signal dette sender, sier hun til NTB.

Les også: – Deilig å gi skattelette

På spørsmål om hva som er et greit lønnsnivå for en banksjef, sier Jensen at lønn og bonus er styrenes ansvar.

Regjeringen vurderer endringer i retningslinjene for fastsettelse av lederlønninger og bonuser i arbeidet med eierskapsmeldingen.