Konsekvenser av svart arbeid:

Derfor kjøper nordmenn svart arbeid

FARLIG: I stedet for en godkjent elektrikerboks, ble det her brukt en strømførende hermetikkboks for å holde downlightsen unna isolasjonen på loftet. Foto: Anticimex
FARLIG: I stedet for en godkjent elektrikerboks, ble det her brukt en strømførende hermetikkboks for å holde downlightsen unna isolasjonen på loftet. Foto: Anticimex

Istedet for 3000,- til godkjent håndverker, kan du fort måtte betale 50.000, hvis du velger svart arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen:
Respons analyse utførte i slutten av februar en spørreundersøkelse om svart arbeid på oppdrag fra Klikk.no. Et landsrepresentativt utvalg på 1085 personer mellom 16 og 84 år har svart på den elektroniske undersøkelsen.

Det er flere grunner til at du ikke bør velge svart arbeid. En av dem er at det kan være livsfarlig.

Bedriften Anticimex inspiserer over 20.000 boliger i året hos folk som vil sjekke at alt er som det skal være.

– Det er da vi kommer over disse skrekkens eksempler, sier Roy Malmo Nilsen, direktør for privatmarked i Anticimex AS.

Firmaet rapporterer kun til kunden, de anmelder ikke til offentlig myndighet. Nilsen viser frem bilder de har funnet av el-anlegget, blant annet av en hermetikkboks som ble brukt for å forhindre at downlightsen kom i kontakt med isolasjonen på loftet.

– De som gjorde arbeidet syntes sikkert det var for dyrt å bruke 30 kroner på en elektrikerboks som er godkjent, så de brukte det de fant. Denne blikkboksen er strømførende, sier han.

Den enkle løsningen var svært brannfarlig.

Les også: Vil bekjempe svart arbeid med skattefradrag

Dyrere å velge svart

Han tror mange faller for fristelsen til å velge kjappe løsninger.

– Det er uvitenhet og ren toskskap på trøndersk, sier trønderen opprørt.

Han ser mye arbeid som er utført av ufaglærte. For eksempel trekker han frem en skjøteledningskontakt som er brukt i stedet for en koblingsboks. Ledningene, som skulle vært beskyttet av en kabel, er fritt eksponert.

– Det her er livsfarlig. Det blir brann. Det er en del lurendreiere rundt omkring, sier han, og påpeker nye regler fra 2015, da det kreves en tilstandsrapport når man skal selge huset. Det kan bli dyrt å få godkjent arbeid som er gjort svart.

Les også: Slik får du mest mulig ut av anbudstjenestene

– Man faller for eget grep. I stedet for å betale en godkjent elektriker 3000,-, kan du nå glatt få en regning på 50.000. For ingen fagfolk vil gå inn og godkjenne uten å føle seg trygge, og da må de gjøre en stor jobb, advarer han.

=LURENDREIERE: I stedet for å lage en koblingsboks, er det her brukt en skjøteledningskontakt. Ledningene er fritt eksponert, selv om de skal være beskyttet av en kabel. - Dette er ikke faglærte elektrikere, overhodet ikke, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex

=DØDSFELLE: - Her har noen hyret inn en hobbyelektriker, i hvert fall en ufaglært så det holder. Det er en dødsfelle. Man tar strøm fra det som skal være en sikring. Det er ikke mange kroner å hente i forsikring hvis det blir avslørt at dette er grunnen til brann, enda verre er det at det kan gå liv, sier Nilsen. Foto: Anticimex

Fikk ikke erstatning

Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund trekker frem tre eksempler fra virkeligheten, som han har kjenner til, der konsekvensene av å benytte svart arbeid ble store.

1) Huseier leide omstreifende håndverker til omtekking av tak. Håndverkeren krevde forskuddsbetaling, men stakk fra uferdig arbeid. Det som var utført måtte også omgjøres. Økonomisk konsekvens: Cirka kr 150.000,-

2) Huseier hadde leid håndverker for å bygge inn sisterne for vegghengt klosett. Håndverkeren bygget for tett, og det ble kondensskade. Skadetakseringen avdekket årsak. Kunden fikk ikke erstatning fra forsikringsselskapet og hadde heller ingen å kreve tapet dekket hos, siden fuglen var fløyet.

3) Huseier leide omstreifende håndverker til å skifte tak på huset. Taket blåste av. Forsikringen dekket skaden som naturskade. Håndverkeren var borte, og ingen kunne svare for regress. Konsekvens: Samfunnet må betale en høyere forsikringspremie siden manglende regressmuligheter til syvende og sist fordeles over forsikringspremien.

Les også: Betal håndverkerne over nettbanken

– Omstreifende håndverkere med annonser i lokale aviser synes å gå igjen som case i typiske forbrukersakene hvor arbeid som er utført for en tilsynelatende rimelig penge til slutt koster kunden dyrt, sier Andenæs Huser.

200.000 kroner dyrere

Noen tar sjansen på å lage nytt bad på egenhånd eller å overlate jobben til mer eller mindre faglærte.

Les også: Slik finner du riktig håndverker

Øyvind Fjeld, daglig leder for eget bygg- og tømrermesterfirma i Oslo, husker et grelt eksempel for noen år siden, der oppklipte søppelsekker hadde blitt brukt som membran i badeveggen.

– Kunden hadde pusset opp badet for 40.000,-. Vi kom etterpå og reparerte for 240.000, tilsvarende prisen for et nytt bad. Alt var gæernt, også elektriker- og rørleggerarbeidet. Vi måtte rive ned alt og bygge opp igjen, sier han.

Også Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening har sett mange eksempler på at sluttregningen er blitt større enn antatt.

– På grunn av totalt mangel på kvalitet både i valg av produkter og utført arbeid, sier han, og tror det handler mye om at forbrukere ikke har den innkjøpskompetansen som skal til.

Les også: Snekret svart for 94 millioner

=TYPISK SVART ARBEID. En downlight i en himling sett ovenfra. Isolasjonen går helt inn til lyspunktet, der skal det være en egnet, tett kasse, for å unngå at isolasjonen blir liggende helt inntil. Det kan lett bli for varmt og medføre brann. – Dette er typisk svart arbeid, sier Roy Malmo Nielsen i Anticimex. Foto: Anticimex

SOPP OG RÅTE: Dampbrems/fuktsperre i etasjeskiller lagt på feil side i konstruksjonen. Konsekvens: Kondens oppstår og forårsaker mugg, sopp og råte som i sin tur igjen medfører dårlig inneklima.=SOPP OG RÅTE: Dampbrems/fuktsperre i etasjeskiller lagt på feil side i konstruksjonen. Konsekvens: Kondens oppstår og forårsaker mugg, sopp og råte som i sin tur igjen medfører dårlig inneklima. Foto: Anticimex

Vanskelig å klage

FORBRUKERRÅDET: Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon K. Larsen (Forbrukerrådet)FORBRUKERRÅDET: Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon K. Larsen (Forbrukerrådet)

Det beste er selvfølgelig å unngå krangel med håndverkeren . Men hvis du ikke er fornøyd, kan du normalt klage. Slik gjør du det. Forbrukerrådet behandlet i fjor 522 klager på håndverkere, etter bil den største klageårsaken. Til sammen mottok de 3692 henvendelser knyttet til håndverkerarbeid.

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet anbefaler å ha papirene i orden hvis du reklamerer.

Les også: 11 prosent betalte for svart arbeid

– Når det ikke finnes en kvittering eller kontrakt, står du veldig svakt, sier hun.

Du kan dessuten bli holdt ansvarlig selv om du ikke visste at håndverker unndro seg skatt, ved betalinger over 10.000 kroner i kontanter.

– Håndverkerne har hovedansvaret, det er de som må betale skatten sin. Men forbruker må også være oppmerksom på at det er straffbart å kjøpe og selge svart arbeid, sier Flønes, som mener det er viktig å opplyse forbrukeren om risikoen ved å velge svart arbeid. For eksempel kan du bli holdt ansvarlig hvis arbeideren skader seg under arbeidet.

– Du kan måtte betale millionerstatning hvis den som utfører arbeidet ikke er ansatt i et firma, sier hun.

Les også: Press prisen når du pusser opp badet

MEMBRAN: Mangelfull lagt membran på bad i dusjsonen.=MEMBRAN: Mangelfull lagt membran på bad i dusjsonen. Foto: Anticimex

GLATT OG FUKT: Feil fall på våtrom som er forskriftsstridig. Konsekvens er unødvendig fuktbelastning, dernest at vann kan renne ut gjennom døråpning før det når sluket. I tillegg gjør det gulvet farlig glatt.=GLATT OG FUKT: Feil fall på våtrom som er forskriftsstridig. Konsekvens er unødvendig fuktbelastning, dernest at vann kan renne ut gjennom døråpning før det når sluket. I tillegg gjør det gulvet farlig glatt. Foto: Anticimex

SLUKMANSJETT ER IKKE PÅFØRT MEMBRAN, SAMT AT KLEMRING IKKE ER MONTERT KORREKT, OG AT SKRUE IKKE ENTRER SKRUEHULL. KONSEKVENS: MANSJETTEN FUNGERER SOM EN VEKE OG DRAR FUKT INN I KONSTRUKSJONEN, SAMT AT KLEMRINGEN IKKE TETTER. MEDFØRER VANNSKADE I ETASJESKILLER MED PÅFØLGENDE MUGG, RÅTE OG DÅRLIG INNEMILJØ.=VANNSKADER: Slukmansjett er ikke påført membran, samt at klemring ikke er montert korrekt, og at skrue ikke entrer skruehull. Konsekvens: Mansjetten fungerer som en veke og drar fukt inn i konstruksjonen, samt at klemringen ikke tetter. Medfører vannskade i etasjeskiller med påfølgende mugg, råte og dårlig innemiljø. Foto: Anticimex

Avkortet forsikring

Dersom ulykker oppstår på boligen som følge av arbeid som er utført svart, kan forsikringsselskapene avkorte en eventuell erstatning.

– Hvis vi ser at det ikke er utført forskriftsmessig, kan det få betydning for forsikringsoppgjøret, bekrefter Jon Berge, informasjonsrådgiver i If forsikring.

Les også: Slik kan du unngå håndverkerkonflikter

Prisen du får for boligen din ved salg kan også bli lavere. Tor Backe, administrerende direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening understreker spesielt viktigheten av å pusse opp badet forskriftsmessig. Også med tanke på de nye reglene om obligatorisk boligsalgsrapport fra 2015.

– Et bad som er nyoppusset svart aldri kunne oppnå høyere karakter enn to i en boligsalgsrapport, da arbeidet ikke kan dokumenteres. Dette vil kunne gå utover taksten. Badet er det rommet hvor faren for fukt er størst, og grunnarbeidet er avgjørende for resultatet. Verdien ligger altså bak flisene, det skulle vi ønske flere ble klar over, sier han.

Les også:

Oppussing av bad på budsjett

Slik får du perfekt belysning på kjøkkenet

Matolje på benkeplaten?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy