Mer å rutte med i 2014?

MER LØNN? SSB tror på 3,8 prosent lønnsvekst i 2014, men ikke alle er enige i disse anslagene. Foto: Berit B. Njarga
MER LØNN? SSB tror på 3,8 prosent lønnsvekst i 2014, men ikke alle er enige i disse anslagene. Foto: Berit B. Njarga

Ikke alle tror på SSBs anslag om 3,8 prosent lønnsvekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem sine økonomiske analyser forrige uke, anslo de en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,8 prosent i 2014.

Det utgjør 18.590 kroner, om man tar utgangspunkt i gjennomsnittlig årslønn for 2013, som var på 489.200 kroner.

Men er det sannsynlig at nordmenn får såpass mye mer å rutte med i år?

Les også: Arbeidstakerne som fortsatt er lønnstapere

Noe lavere enn SSBs anslag

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets, sier til DinSide at den gjennomsnittlige lønnsveksten i Norge var på 3,9 prosent i fjor. Han tror det er naturlig å forvente en noe lavere vekst i år.

– Det er en risiko for at veksten blir lavere enn 3,8. Vi vil antakelig se en noe lavere vekst enn i fjor, men det blir eventuelt ikke en veldig sterk nedgang, sier Syed til DinSide.

Syed påpeker at de tolker norsk konjunktur som sterkere enn flere andre økonomer, og tror blant annet økt etterspørsel etter norske varer, og at arbeidsledigheten går svakt oppover, er med på å påvirke lønnsveksten.

Sjeføkonomen sier og at oljesektoren har være en sterk faktor for å påvirke norske lønninger de siste årene.

– Nå har drivkraften fra oljesektoren avtatt, sier Syed, og legger til at også Norges Bank tror på flate oljeinvesteringer, noe som også er med på å påvirke lønnsnivået i Norge.

Les også: Kan du sjekke hva kollegaene tjener?

Noe lavere enn SSBs anslag

Hvor kraftig lønnsvekst du som arbeidsgiver kan forvente, vil naturlig nok også avhenge av hvor du jobber.

Professor ved Handelshøyskolen i Bergen, Gernot Peter Doppelhofer, sier til DinSide at spesielt innen konkurranseutsatte sektorer kan man ikke forvente en veldig kraftig lønnsvekst.

– Dette gjelder blant annet innen industri, metall, maskiner, tekstil, møbler, shipping og så videre, sier Doppelhofer, som også generelt forventer en lavere lønnsvekst i 2014, men en gradvis normalisering med konjunkturen i 2015 og 2016.

NHO, som er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge, er blant de som har uttalt at SSBs prognoser er for høye. NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, uttalte på NHOs nettsider sist uke at prognosene fra SSB er for høye.

– NHOs ambisjon med årets og de kommende lønnsoppgjørene er derfor å få ned lønnsveksten, og i årets oppgjør vil vi se to-tallet, sier Oppegaard.

Skulle det gå slik NHO ønsker, vil du etter alt å dømme ikke få så mye mer å rutte med i løpet av året. SSB har nemlig anslått prisveksten til 2,3 prosent - som dermed gjør at prisveksten spiser opp en eventuell lønnsvekst.

Lite å hente i lønnsoppgjøret? Se hvilke frynsegoder du bør be sjefen din om

Personvernpolicy