Facebook-topp: - Ikke kall jenter "sjefete"

Sheryl Sandberg har nådd langt - og blitt søkkrik. Nå tar hun et oppgjør med alle som holder jenter nede. Foto: NTB scanpix
Sheryl Sandberg har nådd langt - og blitt søkkrik. Nå tar hun et oppgjør med alle som holder jenter nede. Foto: NTB scanpix

Hvis jenter blir kalt "sjefete" i ung alder vil det hindre dem i å jakte på lederroller, mener Facebook-direktør og dollarmilliardær Sheryl Sandberg (44).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis man forbyr bruk av det ene ordet "sjefete" (bossy) for å holde jenter nede, vil dét virkelig endre verden? Ja, mener konserndirektør Sheryl Sandberg i Facebook.

Nå har hennes organisasjon Lean In slått seg sammen med flere høyt respekterte kvinner og lansert kampanjen "Ban Bossy". Nettsiden gir råd til foreldre, barn, lærere og andre om hvordan man skal oppmuntre kvinnelige unge ledere. Målet med kampanjen er å hjelpe jenter og kvinner til å få mer selvtillit og blir mer komfortable som ledere.

- Hvis du spør jenter hvorfor de ikke ønsker å lede, enten det dreier seg om skoleprosjekter eller å gå inn i høytstående stillinger, sier de at ikke ønsker å bli kalt sjefete og ikke vil bli mislikt. Det starter allerede på lekeplassen og fortsetter inn i yrkeslivet. Vi kaller dem sjefete når de er små jenter, og som kvinner er de "aggressive", "politiske" og "for ambisiøse", sier Sheryl Sandberg ifølge The Wall Street Journal.

Sandberg er 44 år gammel og en av verdens yngste kvinnelige milliardærer. Hun er dessuten en av 24 kvinnelige milliardærer på Forbes sine lister som har tjent pengene sine selv, og ikke arvet seg til rikdommen.

Les mer: Dollarmilliardær på Facebook

- Lever i en verden styrt av menn

Men også Sheryl Sandberg har blitt holdt nede, forteller hun:

- Jeg ble kalt "sjefete" da jeg gikk i niendeklasse. Læreren tok bestevenninnen min Mindy til side og sa: "Du bør ikke være venn med Sheryl. Hun er sjefete". Det såret meg, sier hun.

- Hvis du ser på verden, gjør kvinner 66 prosent av alt arbeidet. Kvinner produserer 50 prosent av all maten. Kvinner får 10 prosent av alle inntekter og eier 1 prosent av all eiendom. Vi utgjør 50 prosent av befolkningen. Vi er 5 prosent av de rikeste på Fortune 500-listen. Det er ikke nok. Vi lever i en verden som er styrt og eid av menn, sier Sheryl Sandberg.

Påvirker måten man blir behandlet på

Hun understreker at kampanjen ikke fremmer mobbing og aggressivitet.

- Lederskap er ikke mobbing og lederskap er ikke aggresjon. Lederskap er å gjøre verden til et bedre sted. Vi vil forby ordet "sjefete" fordi vi vil bli kvitt de negative meldingene som holder døtrene våre tilbake, forklarer hun.

- Forskere har lenge studert hvordan språk påvirker samfunnet, og de har kommet frem til at selv subtile meldinger kan ha stor innvirkning på jenters mål og ambisjoner. Å kalle en jente "sjefete" undergraver ikke bare evnen hennes til å se seg selv som en leder, men det påvirker også måten andre behandler henne på.

Les også: - Glem glasstaket - det finnes ikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus