Eks-lottomillionær nektes gjeldshjelp

GJELDSSLAVE: En 44 år gammel mann vant seks millioner i lotto, men måtte likevel i 2012 sende søknad til namsmannen i Oslo om frivillig gjeldsordning. Foto: NTB scanpix
GJELDSSLAVE: En 44 år gammel mann vant seks millioner i lotto, men måtte likevel i 2012 sende søknad til namsmannen i Oslo om frivillig gjeldsordning. Foto: NTB scanpix

En 44 år gammel mann vant seks millioner på Lotto i 2010. Nå har han søkt hjelp for håndtere gjelden på 3,7 millioner kroner, men Høyesterett nekter fordi de mener det vil virke støtende på andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende dommen kom etter at mannen søkte namsmannen i Oslo om frivillig gjeldsordning i 2012.

Søknaden var gjennom flere rettsinstanser. Da mannen tapte i tingretten og lagmannsretten anket 44-åringen til Høyesterett, skriver Dine Penger.

Men heller ikke Høyesterett ville gi mannen mulighet til å tilbakebetale beløpet over en viss tidsperiode.

Der mente man at å gi 44-åringen gjeldshjelp ville virke støtende for andre som skylder penger.

Les også: Gjeldsslaver på livstid

– Dømt til gjeldsslave

Mannens advokat Vidar Sinding sier til Dagbladet at hans klient er skuffet over dommen.

– Dommen betyr at mannen nå er dømt til gjeldsslave resten av livet. Hadde han fått en ordning kunne han ha kommet tilbake til samfunnet, sier Sinding til avisen.

GJELD: Vidar Sinding er advokaten til den 44 år gamle mannen. Foto: NTB scanpixGJELD: Vidar Sinding er advokaten til den 44 år gamle mannen. Foto: NTB scanpix

Mannen har helse- og rusavhengighetsproblemer og advokaten tror 44-åringens tilstand vil bli ytterligere forverret med dommen.

Mannen er i dag innlagt på en helseinstitusjon.

Les også: Bileiere kan bli livsvarige gjeldsslaver

Dømt for bedrageri

Det var i 2005 mannen pådro seg mesteparten av gjelden på 3,7 millioner kroner. Det skjedde etter at han var dømt til ett år og tre måneder fengsel for bedrageri mot DNB.

I lagmannsretten trekker dommerne frem at mannen hadde mulighet til å betale ned gjelden med millionene han hadde vunnet i Lotto i 2010.

Mannen betalte ned gjelden med 300.000 kroner etter milliongevinsten, men retten mener det er «sterkt klanderverdig» at mannen ikke valgte å betale sine kreditorer.

Advokaten mener klientens pengeforbruk må sees i sammenheng med store alkoholproblemer.

Les også: Slik takler du gjelden din best mulig

– Blir en ren utgiftspost

Sinding mener samfunnet taper penger på at mannen ikke får innvilget gjeldsordningen.

– Alle parter tjener på å hjelpe denne personen. Får han slettet sin gjeld, vil han kunne bidra til verdiskapning. Nå blir han satt på utsiden av samfunnet og blir en ren utgiftspost. Han har så store gjeldsproblemer at han aldri vil komme ut av dem, sier han til Dine Penger.

Selskapet Steenberg & Plathe driver på oppdrag fra Norsk Tipping med frivillig økonomisk veiledning. Øyvind Olsen fortellet at de tilbyr rådgivning til vinnere som ønsker å motta tilbudet, men at det kun er 30 til 50 prosent som ønsker hjelp til å håndtere pengene.

– Vi selger ikke noe produkt og leder dem ikke. Beslutningene skal være deres, men vi peker på ting som kan være av betydning. Skulle imidlertid ønske meg at flere benytter seg av tilbudet, siden dette er en tjeneste fra Norsk Tipping, sier han til Dagbladet.

Personvernpolicy