E-brukere får selvangivelsen før alle andre

NYSGJERRIG? Vil du sjekke selvangivelsen allerede 19. mars, må du registrere deg som e-bruker i løpet av dagen. (Foto/montasje: PER ERVLAND / BERIT NJARGA)
NYSGJERRIG? Vil du sjekke selvangivelsen allerede 19. mars, må du registrere deg som e-bruker i løpet av dagen. (Foto/montasje: PER ERVLAND / BERIT NJARGA)

I dag er det siste frist for å registrere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Registrerer du deg som e-bruker hos Skatteetaten i dag, kan du sjekke selvangivelsen allerede 19. mars. Øvrige må vente til begynnelsen av april. Der er veldig enkelt å registrere seg som e-bruker, likevel er det bare én av fem skattytere som har gjort det per dags dato.

Les også: Datoen klar for nasjonalt ID-kort

Slik blir du e-bruker

For å opprette e-bruker og motta elektronisk post fra Skatteetaten må du først gi samtykke. Registreringen er gjort på et minutt, og du kan bruke MinID, BankID, Buypass eller Commfides elektroniske signaturer for å fullføre registreringen. Tjenesten gjelder bare personlige skattebetalere, og kan ikke brukes av næringsdrivende.

Les mer: Nå kan du bruke BankID her også

Mange må vente

Skatteetaten oppgir at potensialet for antall e-brukere er 4,5 millioner. Til nå er det nesten 870.000 som har registrert seg. Det betyr at det per dags dato er 3.630.000 nordmenn som må vente to uker ekstra før de kan sjekke selvangivelsen hos Skatteetaten.

- Størsteparten av de som allerede har registrert seg er mellom 30 og 50 år. Det er de yngre og de eldre som henger igjen, men faktisk har de eldre vært flinkere enn de yngste, sier Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til DinSide.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2014

Aldri mer papir

Registrerer du deg som e-bruker mottar du også informasjon om skattekortet, selvangivelsen og skatteoppgjøret i elektronisk form. All øvrig post fra Skatteetaten vil også skje elektronisk.

Slik fungerer kommunikasjonen for deg som er elektronisk bruker:

  • Du blir varslet på mobil og/eller e-post når du får informasjon fra Skatteetaten elektronisk.
  • Brev fra Skatteetaten blir tatt vare på i ditt eget arkiv i altinn.no, sammen med annen elektronisk post.
  • Du kan svare direkte til saksbehandler via et svarskjema.
  • Du forhindrer at uvedkommende får tilgang til dine personlige opplysninger.

I tillegg påpeker Skatteetaten at du er med på å spare miljøet, og fordi du unngår postgang kan du dessuten få raskere svar på dine henvendelser.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Personvernpolicy